Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ "ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ' ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Παρά τα «success story» και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» και «ξεπεράσματος της κρίσης», η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τα ελληνικά νοικοκυριά οδεύουν όλο και πιο γοργά προς την ολοκληρωτική φτωχοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, οι μέσες δαπάνες των νοικοκυριών στην χώρα μας βρίσκονται 20,5% χαμηλότερα από ότι το 2008: το 2008 ένα μέσο νοικοκυριό σπαταλούσε 2.120 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 2024 αυτό το ποσό δεν ξεπερνάει τα 1.680 ευρώ. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν μέσα στην τρομακτική κρίση και την παραλυτική ακρίβεια, περικόπτουν διαρκώς δαπάνες και αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση. Χαρακτηριστικά, από το 2008 έως το 2023, οι εργαζόμενοι έχουν περικόψει τις δαπάνες κατά 54,7% στην ένδυση και την υπόδηση, κατά 50% σε διαρκή αγαθά, κατά 33,2% σε υπηρεσίες, και κατά 27% στην αναψυχή και τον πολιτισμό.

ΠΎΡΙΝΗ ΛΑΊΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΊΑ - ΜΕΤΡΆΜΕ ΗΔΗ ΔΎΟ ΝΕΚΡΟΥΣ

 


Συνεχίζεται για τρίτο 24ωρο η φωτιά στην Κορινθία. Το πρωί της Κυριακής ξέσπασε η δολοφονική φωτιά στην Κορινθία, ξεκινώντας από το χωριό Ροζενά κοντά στο Ξυλόκαστρο, καταλήγοντας να απειλεί κατοικημένες περιοχές.


ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟ Α.Τ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ

 


Νεκρός βρέθηκε ο 29χρονος Μία Χαριζούλ, μετανάστης από το Μπαγκλαντές το πρωί της Τρίτης 1/10 στο ΑΤ της Ομόνοιας. Η ανακοίνωση της αστυνομίας θέλει τον 29χρονο να διαπράττει «αυτοκτονία», χρησιμοποιώντας το πουκάμισο του για να σχηματίσει την «θηλιά», σε ένα κελί με 11 συγκρατούμενους (!). Ο μετανάστης είχε συλληφθεί μια ημέρα νωρίτερα , κατηγορούμενος για φθορές σε περιπολικό (σπάσιμο καθρέφτη) και το επόμενο πρωί προγραμματιζόταν η ακρόαση του σε εισαγγελέα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες φαίνεται να «τερμάτισε τη ζωή του», εγείρουν πολλά περισσότερα ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις.

ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ - Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ


    

Την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειωθεί πάνω από 15 κρούσματα και 3 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον ασθενή, μέχρι και προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, έχει σημειώσει συνολικά φέτος 192 κρούσματα σε 67 Δήμους της χώρας.

Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΘΗΤΗ

Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου εν ώρα μαθήματος σε αίθουσα στο 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, σοβάδες ξεκόλλησαν από τοίχο και κατέρρευσαν βρίσκοντας πάνω σε θρανίο. Από τύχη, στο συγκεκριμένο θρανίο δεν καθόντουσαν μαθητές, με αποτέλεσμα οι σοβάδες να περάσουν ξυστά από το κεφάλι ενός μαθητή χωρίς ωστόσο -από τύχη- να υπάρξουν τραυματισμοί. Το συμβάν αυτό το είχαν ήδη προβλέψει από καιρό γονείς και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωση τους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε σκοπό τη μεταφορά του Διαπολιτισμικού Λυκείου στο κτήριο του 3ου ΓΕΛ, με την επιχείρηση συστέγασης των δύο σχολείων, ωστόσο, να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μαθητών, επιβαρύνοντας ένα ήδη παραμελημένο και επικίνδυνο κτήριο. Κατηγορούν επίσης τις βάρβαρες πολιτικές υποβάθμισης που έχουν επιβάλλει Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας και διαλύουν τα σχολεία.