Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

12 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ

 
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ τη... χαίρεται ο κόσμος στις γειτονιές ; 
 

 1. Αστυνομικός έβγαλε όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ

  Στις 24 Φλεβάρη, αστυνομικός με πολιτικά έβγαλε όπλο εναντίον φοιτητών, στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελικά φυγαδεύτηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία –καταπατώντας εκ νέου το άσυλο- επιτέθηκαν με δακρυγόνα, ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν φοιτητές.

 

 

2. Επίθεση των μηχανισμών καταστολής σε πρόσφυγες σε Έβρο, Χίο, Λέσβο

  Στις αρχές Μάρτη, λίγες μέρες μετά την απόβαση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο και την χουλιγκάνικου τύπου καταστολή των κατοίκων των νησιών, η κυβέρνηση έστειλε δεκάδες διμοιρίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο. Για σχεδόν ένα μήνα αστυνομικοί, στρατιωτικοί και άντρες της Frontex είχαν εξαπολύσει ένα ανθρωποκυνηγητό ενάντια σε κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες που ήθελαν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, μακριά από τα βάσανα του πολέμου.

 3. Επιθέσεις της αστυνομίας σε πλατείες

  Στις 16 Μάη, μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας στις πλατείες της Αγ. Παρασκευής και Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, επόμενη ήταν η πλατεία Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Τα ΜΑΤ, αφού για ώρες είχαν περικυκλώσει την περιοχή, επιτέθηκαν σε όποιον βρισκόταν εντός της πλατείας, με πρόσχημα την μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Με δακρυγόνα και κρότου-λάμψης δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν νέους στα γύρω στενά.

4. Άγρια καταστολή των συγκεντρώσεων ενάντια στον χουντονόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων

  Στις 9 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του χουντικής έμπνευσης νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, γύρω από την πλατεία Συντάγματος, διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ΔΡΑΣΗ εξαπέλυσαν ένα όργιο καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές. Ιδιαίτερο μένος έδειξαν εναντίον φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών αριστερών οργανώσεων. Οι δυνάμεις καταστολής, χρησιμοποιώντας γκλοπ και χημικά, επιτέθηκαν με λύσσα στη διαδήλωση και συνέλαβαν 9 διαδηλωτές, οι οποίοι φορτώθηκαν με ανυπόστατες κατηγορίες ακόμη και για κακουργήματα. Το αμέσως επόμενο διάστημα βγήκαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για παρακολουθήσεις αγωνιστών.

5. Δολοφονία Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς

  Στις 14 Ιουλίου, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος άφησε την τελευταία του πνοή, σχεδόν ένα μήνα μετά την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από αστυνομικούς των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ. Στις 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο, ο Βασίλης Μάγγος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικούς με αποτέλεσμα 6-7 σπασμένα πλευρά και σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα. Οι αστυνομικοί αφού τον προσήγαγαν και τον βασάνισαν στο αστυνομικό τμήμα, τελικά, τον πέταξαν αιμόφυρτο στο δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιατροδικαστής που ανέλαβε να συντάξει πόρισμα είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για ψευδορκία, ενώ είχε πολιτευτεί και με τη ΝΔ.

6. Εκκένωση κατάληψης ROSA NERA

  Tο πρωί της 5ης Σεπτέμβρη,  δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ εισέβαλλαν στην ιστορική κατάληψη ROSA NERA, στα Χανιά, με σκοπό την εκκένωσή της ενώ επιτέθηκαν και σε αλληλέγγυους που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή. Η κυβέρνηση εξαπέλυσε αυτήν τη πρωτοφανή καταστολή για τα δεδομένα της πόλης των Χανίων, με στόχο την μετατροπή του κτηρίου που στεγαζόταν η Rosa Nera σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

7. Καταστολή της μεγαλειώδους αντιφασιστικής συγκέντρωσης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής

  Την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, την τελευταία ημέρα της πολυετούς δίκης των νεοναζί-δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, πάνω από 40.000 συγκεντρωμένοι δέχτηκαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας με χημικά και αύρες – δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης(!) Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί. Στη συνέχεια, η ΕΛ.ΑΣ, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ φωτομοντάζ, προσπαθώντας να παραποιήσει την πορεία των γεγονότων και να βγάλει «λάδι» τους αστυνομικούς οι οποίοι, λίγο αργότερα, δεν δίστασαν να πετάξουν χημικά, ακόμα και στην αυλή του 40ού δημοτικού σχολείου Αθήνας.

8. Επίθεση των ΜΑΤ σε μαθητές στο Υπουργείο Παιδείας

  Πρωτοφανείς και απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ εξαπολύθηκαν σε μαθητές που συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας  στις 9 και στις 15 Οκτώβρη. Η αστυνομία, μάλιστα, συνέλαβε-απήγαγε 5 μαθητές τους οποίους κρατούσε επί τέσσερις μέρες φυλακισμένους στη ΓΑΔΑ σαν κοινούς εγκληματίες. Οι μαθητές διαμαρτύρονταν για τις ανάγκες που υπάρχουν στην παιδεία και δήλωναν την αντίθεσή τους απέναντι στον νέο νόμο που ετοιμαζόταν να φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο. Ζητούσαν ουσιαστικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, εκπαιδευτική επάρκεια με περισσότερους καθηγητές και τμήματα των 15 μαθητών. 

 

 9. Επίθεση των ΜΑΤ σε αντιφασιστική διαδήλωση και σε 5χρονο παιδί στο Γαλάτσι

  Την 1/11, αφιονισμένοι ΜΑΤατζήδες έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν 5χρονο παιδί και τη μητέρα του σε τουαλέτα καφετέριας στο Γαλάτσι. Το θράσος τους δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού πάνω στη μανία τους έριξαν χημικά μέσα στην ίδια καφετέρια και ξυλοκόπησαν όποιον βρήκαν μπροστά τους. Και όλα αυτά: επειδή καταδίωκαν διαδηλωτές μετά από αντιφασιστική συγκέντρωση, που στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους εαυτούς τους, κατέφυγαν σε παρακείμενη καφετέρια για να προστατευτούν από τα χτυπήματα της συμμορίας του Χρυσοχοΐδη.

10. Όργιο καταστολής στις 17/11

  Στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα, πάνοπλοι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε φοιτητές που προσπάθησαν να τιμήσουν το Πολυτεχνείο, να διεκδικήσουν περισσότερες ΜΕΘ, ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης όλων όσων πλήττονται από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Οι αστυνομικοί που δεν τήρησαν κανένα υγειονομικό μέτρο επιτέθηκαν με μανία και ξυλοκόπησαν τους φοιτητές (6 τραυματίες, 2 με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι), έκαναν 23 συλλήψεις και επέβαλλαν εξοντωτικά πρόστιμα 900€ στον καθένα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στοίβαξαν τους συλληφθέντες στην κλούβα και στο κρατητήριο υπό άθλιες υγειονομικές συνθήκες και τους φόρτωσαν με βαριές και ανυπόστατες κατηγορίες.
  Σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και νεολαία αψήφησαν το κλίμα τρομοκρατίας και βγήκαν στον δρόμο, παρόλο που κυβέρνηση και αστυνομία είχαν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις –για τέσσερις, μάλιστα, μέρες. Οι πραιτοριανοί των Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη επιτέθηκαν, χωρίς έλεος, σε κάθε προσπάθεια συγκέντρωσης και διαδήλωσης. Στο κέντρο της Αθήνας διέλυσαν τη διαδήλωση με αύρες και προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές. Σε κάθε γειτονιά της πόλης που επιχειρήθηκε να γίνει συγκέντρωση διμοιρίες των ΜΑΤ επιτίθονταν χωρίς καμία προειδοποίηση. Το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό συνέβη στα Σεπόλια όταν ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν έναν διαδηλωτή και την οικογένεια του, ακριβώς κάτω από το σπίτι τους. Τα κέντρα των πόλεων όλης της χώρας ήταν πλήρως αστυνομοκρατούμενα, με τις ορδές του Χρυσοχοΐδη να επιδίδονται σε ένα μπαράζ προσαγωγών, συλλήψεων και προστίμων.


11. Αστυνομοκρατία και καταστολή στις 6/12

  12 χρόνια μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Ε. Κορκονέα, στις 6 Δεκέμβρη, όσοι επιχείρησαν να σπάσουν την χουντοαπαγόρευση και να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη, αντιμετώπισαν, σε όλη τη χώρα και πάλι τη μανία της αστυνομίας. Από νωρίς το πρωί, οι δρόμοι όλων των μεγάλων πόλεων ήταν αστυνομοκρατούμενοι και τα ΜΑΤ επιχείρησαν να διαλύσουν κάθε προσπάθεια για διαδήλωση, συλλαμβάνοντας όποιον τους φαίνονταν ύποπτος, ακόμη και τυχαίους περαστικούς. Στέκια και γραφεία πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων είχαν περικυκλωθεί από δυνάμεις της αστυνομίας. Ειδικά στα Εξάρχεια οι μηχανισμοί καταστολής οργίασαν. Διμοιρία των ΜΑΤ πέταξε κρότου-λάμψης μέσα σε πολυκατοικία, ενώ αστυνομικός προσέβαλε χυδαία την μνήμη του Αλέξη, διαλύοντας και πετώντας στον δρόμο μια ανθοδέσμη που ήθελε να αφήσει μια γυναίκα στο σημείο δολοφονίας του 15χρονου. 


12. Εισβολή της αστυνομίας στις ΦΕΠΑ

  Στις 30 Δεκέμβρη, όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ, ακόμα και ΕΚΑΜ), καταπατώντας το άσυλο, εισέβαλλαν στις Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ). Οι πάνοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν 6 φοιτητές έσπασαν πόρτες και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, βανδάλισαν πολιτικά και πολιτιστικά στέκια, μπούκαραν σε δωμάτια και έσυραν έξω από το κτήριο φοιτητές, απαγόρευσαν την είσοδο και την κυκλοφορία στους χώρους των εστιών.



  Τα παραπάνω περιστατικά αναδεικνύουν το ταξικό μίσος της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στη νεολαία τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εκμεταλλευόμενη την πανδημία, έφερε προς ψήφιση μια σειρά μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Η αστυνομοκρατία, η καταστολή και η κρατική τρομοκρατία αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ. Έχουν στόχο να μας φιμώσουν και να μας τρομοκρατήσουν για να μην αντισταθούμε στη βάρβαρη αυτή επίθεση.
  Η μόνη λύση βρίσκεται στους σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες μας. Με όπλο την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση μας, να παλέψουμε ενάντια στην κρατική καταστολή και τη νέα «κανονικότητα» που θέλουν να μας επιβάλλουν.