Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ

 


Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας και το έχει οδηγήσει στα όριά του, ενώ ταυτόχρονα έχει σπρώξει ακόμα περισσότερο στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία τους εργαζόμενους, την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή τσακίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενώ ταΐζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες με εκατομμύρια και φοροαπαλλαγές. Το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, έχει σαν στόχο να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε φυλακές.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

• Ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), που θα ορίζεται από κάθε τμήμα ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει δραστική μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (πάνω από 20 χιλιάδες) και αποκλεισμός των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια. 

• Αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των υποψηφίων. Οι μαθητές θα συμπληρώνουν μηχανογραφικό 2 φορές και επί της ουσίας θα δημιουργηθούν σχολές δύο φάσεων. Σχολές Α’ φάσης, με περιορισμένες θέσεις, αποκλεισμένες για όσους δεν είναι «άριστοι» για την κυβέρνηση, δηλαδή τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών. Σχολές Β’ φάσης οι οποίες δεν θα λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση και θα είναι οι πρώτες που θα κλείσουν ή θα επιβληθούν δίδακτρα.

• Όρια φοίτησης, ν+2 για σχολές 4ετούς φοίτησης και ν+3 για τις υπόλοιπες που θα οδηγήσουν σε χιλιάδες διαγραφές, στον ταξικό αποκλεισμό από την εκπαίδευση των φοιτητών που εργάζονται και σπουδάζουν ταυτόχρονα. Με αυτό το μέτρο προωθείται η περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών ώστε οι φοιτητές να ασχολούνται μόνο με τα μαθήματα, τις εξετάσεις και τίποτε άλλο (κοινωνικοποίηση, πολιτικοποίηση, υπεράσπιση δικαιωμάτων κ.α.).

• Πανεπιστημιακή Αστυνομία, κάμερες και πειθαρχικά. Ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν 1000 ειδικοί φρουροί για να στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει στην πράξη την κατάργηση του ασύλου, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα θα εδρεύει και θα δρα εντός των πανεπιστημίων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση καμερών σχεδόν σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων και η θέσπιση Κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης από τον οποίον θα καθορίζεται ποιοι «επιτρέπεται» να εισέρχονται στα ΑΕΙ. Συγκροτείται νέο πειθαρχικό δίκαιο και πειθαρχικό συμβούλιο (θα αποτελείται από έναν αντιπρύτανη, τον κοσμήτορα και τον πρόεδρο της σχολής και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών) το οποίο θα αποφασίζει τις ποινές των «παραβατών»-φοιτητών. Οι ποινές θα ξεκινάνε με απαγόρευση συμμετοχής σε εξεταστική και θα φτάνουν μέχρι την αναστολή της ιδιότητας του φοιτητή και την οριστική διαγραφή του. Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Κατά την επιλογή και επιμέτρηση της ποινής συνεκτιμώνται ιδίως: εάν η δράση έγινε βάσει οργανωμένου σχεδίου και το εάν ο πειθαρχικά διωκόμενος έπαιξε πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα ρόλο σε πράξη που τελέστηκε από πολλούς». Πρόκειται για μια διάταξη – ιδιώνυμο που στοχοποιεί ξεκάθαρα φοιτητές που οργανωμένα μέσα από συλλόγους και επιτροπές διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, σε συνδυασμό με την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-Κολλεγίων και τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν στόχο την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και την μετατροπή των σχολών σε σούπερ μάρκετ που θα πουλάνε πακέτα γνώσεων, υπηρεσιών και προσόντων σε όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσει. Μια προσαρμογή δηλαδή, των ελληνικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήρως εμπορευματοποιημένα και χωρίς κανένα δικαίωμα για τους φοιτητές. 
Τα πανεπιστήμια ταυτόχρονα θα γίνουν απροσπέλαστα φρούρια και δεν θα θυμίζουν σε τίποτα εκπαιδευτικά ιδρύματα.  Για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα πρέπει πρώτα να διαλυθεί οποιαδήποτε μορφή αντίστασης του φοιτητικού κινήματος. Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα πειθαρχικά, η αλλαγή του ποινικού κώδικα εντός των πανεπιστημίων επιχειρούν να επιβάλουν ένα κλίμα τρομοκρατίας, με τον φοιτητικό συνδικαλισμό και τους αγώνες των φοιτητών απαγορευμένους. Δημιουργούν, δηλαδή ένα πανεπιστήμιο-φυλακή με τους φοιτητές «παράνομους μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου». 
Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και το τσάκισμα των δημοκρατικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Με όπλα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας, με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να υπερασπιστούμε την δημόσια - δωρεάν παιδεία και το άσυλο. Να παλέψουμε για να βάλουμε τέλος στην αστυνομοκρατία και την  κρατική καταστολή.


Ο αγώνας για Ψωμί- Υγεία- Παιδεία- Ελευθερία συνεχίζεται…


• Καμία διαγραφή φοιτητή- όχι στα όρια φοίτησης

• Έξω η αστυνομία από τις σχολές και τις εστίες μας

• Κάτω η καταστολή και η κρατική τρομοκρατία