Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΘΗΤΗ

Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου εν ώρα μαθήματος σε αίθουσα στο 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, σοβάδες ξεκόλλησαν από τοίχο και κατέρρευσαν βρίσκοντας πάνω σε θρανίο. Από τύχη, στο συγκεκριμένο θρανίο δεν καθόντουσαν μαθητές, με αποτέλεσμα οι σοβάδες να περάσουν ξυστά από το κεφάλι ενός μαθητή χωρίς ωστόσο -από τύχη- να υπάρξουν τραυματισμοί. Το συμβάν αυτό το είχαν ήδη προβλέψει από καιρό γονείς και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωση τους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε σκοπό τη μεταφορά του Διαπολιτισμικού Λυκείου στο κτήριο του 3ου ΓΕΛ, με την επιχείρηση συστέγασης των δύο σχολείων, ωστόσο, να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μαθητών, επιβαρύνοντας ένα ήδη παραμελημένο και επικίνδυνο κτήριο. Κατηγορούν επίσης τις βάρβαρες πολιτικές υποβάθμισης που έχουν επιβάλλει Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας και διαλύουν τα σχολεία.

Από την άλλη η αντιδήμαρχος Παιδείας Έφη Θεοδωράκη, προκλητικά δηλώνει πως το περιστατικό είναι σοβαρό αλλά «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε Αθήνα, Πειραιά και σε άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης». Επίσης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κ. Νικηφορίδης, δήλωσε πως από τη στιγμή που το κτίριο δεν είναι κυριολεκτικά έτοιμο να πέσει, η πτώση σοβάδων από τοίχους και ταβάνια δεν καθιστά το κτίριο επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Η περιφρόνηση και η αδιαφορία που δείχνουν η διοίκηση και ο Δήμος για τον κίνδυνο που διατρέχουν μαθητές καθημερινά, είναι προφανής.

Το γεγονός παρ’ όλα αυτά δεν εκπλήσσει. Η χρονιά υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και παραμέληση των κτηριακών δομών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως και στην δευτεροβάθμια, έχει φέρει την εκπαίδευση σε οριακό σημείο: κάθε αρχή της χρονιάς μαθήματα δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης καθηγητών, η θέρμανση είναι ανύπαρκτη, σοβάδες και κτήρια καταρρέουν, ενώ στα τέλη του 2022 είχαμε και ένα 11χρονο παιδί πέθανε σε έκρηξη λεβητοστασίου σε σχολείο της Δράμας! Παλ αυτά αδιάφορα αφήνουν Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση. Μοναδικό τους μέλημα είναι η ολοκληρωτική κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και μετατροπή της σε μια ιδιωτική υπόθεση μέσα από τις καταστροφικές ιδιωτικοποιήσεις. Τα λύκεια τα μετατρέπουν σε εξεταστική κέντρα – κάτεργα, επιβάλλουν τον κόφτη της ΕΒΕ, το εθνικό απολυτήριο, τις ετήσιες πανελλήνιες, μέτρα τα οποία διαλύουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία, εντείνουν τον ταξικό αποκλεισμό κόβοντας δεκάδες χιλιάδες νέων από την εκπαίδευση. Καταργούν επαγγελματικά δικαιώματα και στέλνουν την νεολαία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια -για όποιον έχει λεφτά – ή στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας, ήδη από τα 16.

Η νεολαία, φοιτητές και μαθητές, ενωμένοι με τους εργαζόμενους και την υπόλοιπη κοινωνία, πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην εκπαίδευση. Μέσα από έναν ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στα δολοφονικά συμφέροντα της κυβέρνησης και των πλουσίων ελίτ.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

             ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

             ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

             ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ