Παράνομη κρίθηκε, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο είχε προσφύγει το Υπουργείο Παιδείας, η απεργία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 23/10. Επικαλούμενοι τον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21), ο Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση ζητούν από το δικαστήριο την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία, ενώ για κάθε παράβαση της απόφασης αυτής υπάρχει απειλή χρηματικής ποινής 3.000 ή 5.000 ευρώ. Το υπουργείο, ωστόσο, δεν κατάφερε να κηρύξει παράνομες μελλοντικές ενέργειες με τα ίδια αιτήματα, αφού το αίτημα αυτό κρίθηκε «μη νόμιμο» από το δικαστήριο.
Η ΔΟΕ διεκδικεί μια σειρά αιτημάτων, όπως αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της αξιολόγησης, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και βελτίωση των κτηριακών υποδομών στις σχολικές μονάδες. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι σήμερα οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€. Απαιτούν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα, καθώς έχουν και αιτήματα που θα τους προστατεύουν συνολικά κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου. Ωστόσο, παρά τις κατηγορίας περί «παρανομίας», η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά υπό την αιγίδα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., θα είναι 24ωρη και θα αφορά τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αρχικά αφορούσε μόνο δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Η παιδεία βρίσκεται στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ και της κλίκας του Μητσοτάκη και στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή της. Επιχειρούν η μόρφωση των παιδιών από κοινωνικό αγαθό να μετατραπεί σε ιδιωτική υπόθεση του καθενός ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει (προφανώς τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών θα αποκλείονται σωρηδόν από την εκπαίδευση) και ταυτόχρονα ανοίγουν το πεδίο για κέρδη στους ιδιώτες. Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων έχει στόχο την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για όλα τα δεινά που οι νεοφιλελεύθερες – μνημονιακές πολιτικές έφεραν στην εκπαίδευση. Είναι η εγκληματική υποχρηματοδότηση και οι προσπάθειες επιβολής της λογικής της «αυτοχρηματοδότησης» σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κ.λπ. που οδηγούν στο ρήμαγμα των υποδομών, στις ελλείψεις σε καθηγητές, υλικά, κ.ο.κ. Οδηγεί στην απομαζικοποίηση του δημόσιου σχολείου – πανεπιστημίου, στη συγχώνευση και το κλείσιμο σχολείων – σχολών και στο άνοιγμα ακόμα περισσότερο της αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Με τον ν. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει, μετά από 14 χρόνια μνημονίων! Κυρίως, όμως, στοχεύει στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης με διάφορους τρόπους.
Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με πίστη στις δυνάμεις μας, με την οργάνωσή μας στα Σωματεία, μπορούμε να σπάσουμε την ατομικοποίηση που θέλει να μας επιβάλλει η κυβέρνηση, να βάλουμε ένα φρένο στις βάρβαρες επιθέσεις σε βάρος μας!
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
· ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
· ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ