Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

10+1 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ 2022

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ακόμη μια χρονιά, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς καταστολής γέμισε τους δρόμους με το αίμα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το 2022 οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την αστυνομοκρατία και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης απέναντι σε διαδηλωτές, εργαζόμενους, φοιτητές,  πρόσφυγες ακόμα και τυχαίους περαστικούς που χτυπήθηκαν βάναυσα από τις συμμορίες ΜΑΤ-ΟΠΚΕ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ. Η ακραία βιαιότητα των κατασταλτικών μηχανισμών και η έξαρση της καταστολής δεν είναι τυχαία, αλλά αναγκαία για την επιβολή των σχεδίων της ΝΔ. Όποιος είναι φτωχός, πρόσφυγας ή αντιστέκεται στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης θα γίνεται θύμα των μισθοφόρων του Μητσοτάκη.

Ακολουθούν λοιπόν 10+1 από τα σοβαρότερα περιστατικά καταστολής του 2022:


1. Δολοφονία του 16χρονου Φραγκούλη


Στις 13/12 ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης άφησε την τελευταία του πνοή, 8 μέρες αφότου οι δολοφόνοι της ΕΛΑΣ τον καταδίωξαν και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Το «έγκλημα» του Κώστα ήταν να διαφύγει χωρίς να πληρώσει 20 ευρώ για βενζίνη. Ένα έγκλημα για το οποίο μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ αποφάσισε να τον καταδιώξει μέσα στη πόλη και να ανοίξει πυρ εναντίον του, ενώ γνώριζε την ηλικία του και την καταγωγή του. Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες σε όλη την Ελλάδα όπου για άλλη μια φορά η απάντηση κυβέρνησης και αστυνομίας ήταν ξυλοδαρμοί, χημικά και συλλήψεις.


2. Δολοφονική επίθεση στο ΑΠΘ - κρότου λάμψης τραυματίζει φοιτητή στο κεφάλι.


Στις 26/5 τα ΜΑΤ εισέβαλαν στον χώρο του ΑΠΘ για πολλοστή φορά και εξαπέλυσαν μια σχεδόν δολοφονική επίθεση προς τους φοιτητές. Με την δικαιολογία πως η αστυνομία βρίσκεται στον χώρο για να περιφρουρεί τις εργασίες για την δημιουργία της βιβλιοθήκης, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα, κρότου λάμψης, κλωτσιές και χτυπήματα με γκλοπ στους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική παρουσία στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα ένας φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση με βαρύ τραυματισμό μετά από χτύπημα κρότου λάμψης στο πρόσωπό του.


3. Αστυνομική Εισβολή στη συναυλία του Παπακωνσταντίνου με δακρυγόνα


Στις 16/9, μετά την προσπάθεια εγκατάστασης της ΟΠΠΙ την προηγούμενη μέρα στο ΑΠΘ, την ώρα που διεξαγόταν συναυλία στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ, η συμμορία της ΕΛΑΣ επιτέθηκε με μίσος στους 5.000 ανθρώπους που παρευρίσκονταν. Χρησιμοποίησε δακρυγόνα και  χειροβομβίδες κρότου-λάμψης  σε χώρο με περιορισμένες εξόδους που βρίσκονταν ακόμα και γονείς με μωρά παιδιά. Πολλοί έπεσαν κάτω και κινδύνεψαν να ποδοπατηθούν από τη βιασύνη να εκκενώσουν το χώρο, ενώ  δεν έλειψαν και λιποθυμίες λόγω των χημικών. Αφού το πλήθος εκδιώχτηκε από το πανεπιστήμιο, δέχτηκε ανελέητο κυνηγητό στους γύρω δρόμους από την αστυνομία, ακόμα και με τη χρήση Αύρας.

 

4. Είσοδος-εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας ΟΠΠΙ


Η λαομίσητη κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας 5/9 να εγκαταστήσει την ΟΠΠΙ σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ. Λίγες μέρες μετά, στις 14/09 το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο ΑΠΘ. Η ΟΠΠΙ, συνοδευόμενη από έναν ολόκληρο στρατό αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες), συγκεντρώθηκε έξω από τις δύο κεντρικές πύλες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ. Πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από τους φοιτητές την ίδια ημέρα. Στην είσοδο του ΕΚΠΑ, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ξεκινώντας κυνηγητό και πνίγοντας τον κόσμο σε χημικά και κρότου λάμψης. Την Πέμπτη 15/9 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε για άλλη μια φορά να φέρει την «πνοή δημοκρατίας» στο ΑΠΘ με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) μες τη νύχτα. Οι φοιτητές επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και αμέσως έγινε συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής στον χώρο του πανεπιστημίου. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες και πολλές χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ.


5. Πυροβολισμοί στις εστίες του ΕΜΠ


Τα ξημερώματα της 27/9 πραγματοποιήθηκε έφοδος της ΕΛΑΣ στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ με πρόφαση την εξάρθρωση σπείρας ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί, αφού μπήκαν και διέλυσαν τις εστίες των φοιτητών, έφτασαν στο σημείο να δέσουν τα χέρια μερικών πίσω από την πλάτη με tie-wrap αναγκάζοντάς τους να κάτσουν στα γόνατα σαν να είναι οι χειρότεροι εγκληματίες! Η αστυνομία πυροβόλησε έναν 30χρονο άντρα μέσα στις εστίες τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Αν ήθελε να χτυπήσει το ναρκεμπόριο θα έκοβε το κακό από τη ρίζα διώκοντας τους «μεγάλο-επιχειρηματίες» οι οποίοι βγάζουν εκατομμύρια με την ανοχή ή ακόμα και την κάλυψη του κράτους και της αστυνομίας, όχι εισβάλοντας στα σπίτια των φοιτητών.


6. Βίαιη καταστολή της πορείας του Πολυτεχνείου στην Πάτρα.


Στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η αστυνομία προχώρησε σε ένα βάρβαρο κρεσέντο καταστολής διαλύοντας αναίτια μεγάλο κομμάτι της διαδήλωσης. Αρχικά ξεκίνησαν να πετούν χημικά και κρότου λάμψης και στην συνέχεια επιτέθηκαν με μανία και λύσσα σε οποιονδήποτε βρισκόταν στο σημείο (μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και παιδιά) χτυπώντας τους και προσάγοντας στο σωρό. Συνολικά προσήγαγαν 8 αγωνιστές και συνέλαβαν 4 εκ αυτών φορτώνοντας τους με κακουργηματικές κατηγορίες.


7. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με παρουσία αστυνομίας.


Την Δευτέρα στις 21/11 μέσα στα άγρια χαράματα η αστυνομία εισέβαλε με την βία στο σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για να της κάνει έξωση από το σπίτι της. Οι αστυνομικοί, μαζί με τον δικαστικό κλητήρα, έσπασαν την πόρτα με ηλεκτρικό πριόνι και άρχισαν να καταγράφουν τα υπάρχοντά της, χωρίς να της επιτρέπουν να είναι η ίδια μπροστά. Δεν δίστασαν μάλιστα να της ασκήσουν βία για να την πετάξουν με το ζόρι έξω από το σπίτι της. Φυσικά για τα αρπακτικά του Μητσοτάκη το χρέος των 15.000 ευρώ αρκεί για να σε πετάξουν στον δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα του χρωστάει πάνω από 350 εκατομμύριά ευρώ!


8. Βίαιοι ξυλοδαρμοί προσφύγων και μεταναστών από αστυνομικούς


Στη χώρα μας εδώ κα πολλά χρόνια οι πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις σαν υπάνθρωποι με αναρίθμητα περιστατικά να το επιβεβαιώνουν. Αναφορικά μόνο:

Την Τετάρτη 10/08, ένα καραβάνι 39 προσφύγων έφτασε στις ανατολικές ακτές της Χίου. Από αυτούς, οι έξι αγνοούνται, ενώ δώδεκα συνελήφθησαν. Η ελληνική ακτοφυλακή μετέφερε τους τελευταίους σε ένα απόμερο σημείο, όπου ο ένας φαίνεται να δολοφονήθηκε επί τόπου ενώ οι υπόλοιποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια και πετάχτηκαν στην θάλασσα δεμένοι με χειροπέδες. Αργότερα, εντοπίστηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα με τους τρεις να είχαν πνιγεί στην θάλασσα.

Την Τετάρτη 30/11, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα βίαιη εκκένωση της δομής στον Ελαιώνα από δυνάμεις της ΟΠΚΕ, με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του δημάρχου Αθηναίων Μπακογιάννη. Ενώ η αστυνομία ξερίζωνε αυτούς τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, ταυτόχρονα προχώρησε σε 13 συλλήψεις μεταναστών και αλληλέγγυων.

Το παράδειγμα του 30χρονου Εζράτ από το Αφγανιστάν, που ζει στην Ελλάδα νόμιμα από το 2004 δείχνει την διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά. Ο Εζράτ επαναπροωθήθηκε εκβιαστικά κατόπιν σκληρών ξυλοδαρμών από πέντε αστυνομικούς και δύο συνεργούς τους, οι οποίοι τον μετέφεραν από την Ξάνθη στην Τουρκία. Μάλιστα, έχει καταθέσει μήνυση εναντίον των επτά, ενώ έκτοτε δέχεται και απειλές από τα «όργανα της Τάξης» στην γειτονιά του.


9. Ξυλοκόπησαν πατέρα δίπλα από γήπεδο μπάσκετ στα εξάρχεια.


Το βράδυ της Τρίτης 04/10 στα Εξάρχεια, η συμμορία των ΜΑΤ ξυλοκόπησε άγρια έναν πατέρα, ο  οποίος «τόλμησε» να τους φέρει αντίρρηση, καθώς απαγόρευαν σε μία μικρή κοπέλα να μπει στο γήπεδο μπάσκετ στον λόφο Στρέφη. O άντρας δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πατέρας συνελήφθη από τους αστυνομικούς, προσάπτοντάς του φανταστικές κατηγορίες. Με πρόσχημα την φύλαξη των έργων ανάπλασης στον λόφο Στρέφη και την κατασκευή σταθμού του μετρό προσπαθούν να δικαιολογήσουν την μόνιμη εγκατάστασή και δράση των συμμοριών ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ στην περιοχή.


10. Βίαιη σύλληψη ενός δεκαεπτάχρονου μαθητή έξω από το σχολείο του στο Μεσολόγγι.


Βίαιη σύλληψη ενός δεκαεπτάχρονου μαθητή έξω από το σχολείο του στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε στις 04/4. Οι δύο αστυνομικοί έκοβαν πρόστιμο, για άγνωστους λόγους, σε μοτοσικλετιστή και ο φίλος του προσπάθησε να τον υποστηρίξει. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τον μαθητή και χτυπώντας τον βίαια σε όλο το σώμα τον εγκλώβισαν στο περιπολικό όχημα. Έπειτα οι αστυνομικοί στράφηκαν εναντίον περαστικών που τραβούσαν βίντεο και μετέφεραν τον μαθητή στο αστυνομικό τμήμα.


11. επίθεση στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη Μαλαματίνα


Η διοίκηση, πατώντας πάνω στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, καταγγέλλει τις απεργίες των εργαζόμενων της Μαλαματίνα για συλλογικές συμβάσεις και την άρση των απολύσεων. Φυσικά οι καταγγελίες γίνονται δεκτές από τα αστικά δικαστήρια. Στις 31 Αυγούστου, με παρουσία εισαγγελέα, στάλθηκαν τα ΜΑΤ για να διαλύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις με γκλόπ και χημικά. Ο απολογισμός αυτής της επίθεσης ήταν 6 τραυματίες, ενώ 5 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να δεχθούν τις πρώτες βοήθειες. Επίσης συνελήφθησαν 2 άτομα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, Γιάννης Νιβορλής. 


Αυτή η έξαρση της βίας, της καταστολής και της τρομοκρατίας δεν είναι τυχαία. Αποτελεί τη μόνη απάντηση της κυβέρνησης απέναντι στην συσσωρευμένη αγανάκτηση της κοινωνίας, την οποία φτωχοποιεί και εξαθλιώνει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Μόνο μέσα απο τους μαζικούς αγώνες και την αυτοοργάνωση μας μπορούμε να σπάσουμε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ