Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

10 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ 2022 ΠΟΥ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΗΤΑΝ «ΤΥΦΛΗ», ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΕΛΙΤ


Το 2022 υπήρξε άλλη μια χρονιά που η αστική δικαιοσύνη στάθηκε πραγματικά τυφλή απέναντι σε δολοφόνους, βιαστές, φασίστες, διεφθαρμένους και παιδεραστές, αρκεί αυτοί να ήταν αστυνομικοί, ελίτ και φίλοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε μία έξαρση της καταστολής και την οικοδόμηση ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους. Η καταστολή αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ατιμωρησία που θριαμβεύει, κόντρα σε κάθε λογική και αξιοπρέπεια, στα αστικά δικαστήρια. Παράλληλα, μία σειρά από σκάνδαλα, παλαιότερα και νέα «θάφτηκαν» και παραγράφηκαν. Μία σειρά από εκτρωματικές αποφυλακίσεις έλαβαν χώρα οδηγώντας ημέτερους –φίλους του Μητσοτάκη– που κατηγορούνταν για βιασμούς, δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. να αθωωθούν παρά τη πληθώρα αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους.

Δέκα σημεία, λοιπόν, όπου η δικαιοσύνη «θριάμβευσε» το 2022:


1. Δολοφονία των ρομά Φραγκούλη και Σαμπάνη από αστυνομικούς


Στις 23/10/21 ο 18χρονος Ν. Σαμπάνης εκτελέστηκε από 7 αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν 38 φορές, κατά την διάρκεια μίας καταδίωξης, διότι δεν σταμάτησε το αυτοκίνητό του για έλεγχο. Ένα χρόνο αργότερα, στις 13/12/22 πέθανε ο 16χρονος Κ. Φραγκούλης, αφότου οι δολοφόνοι της ΕΛΑΣ τον πυροβόλησαν στο κεφάλι για το ποσό των 20 ευρώ βενζίνης.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δολοφόνοι της ΕΛΑΣ, έχουν αφεθεί ελεύθεροι δίχως κανένα περιοριστικό μέτρο μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις! Η αστική δικαιοσύνη τους προσφέρει μάλιστα αρκετό χρόνο ώστε βασικά στοιχεία, όπως το αυτοκίνητο του Σαμπάνη με τις 38 τρύπες από σφαίρες, να εξαφανιστούν.


2. Αθώωση των αστυνομικών σε Ηλιούπολη και Α.Τ. Ομονοίας


Στις 23/12 αθωώθηκε, για την πλειοψηφία των κατηγοριών, ο ειδεχθής αστυνομικός που επί χρόνια εξέδιδε και κακοποιούσε μία 19χρονη στην Ηλιούπολη. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 5.5 χρόνια φυλάκισης αλλά λόγω «μετέπειτα καλής συμπεριφοράς» του δόθηκε αναστολή. Ακόμη ευνοϊκότερη αντιμετώπιση έλαβαν οι δύο αστυνομικοί που βίασαν μία 19χρονη εντός του Α.Τ. Ομόνοιας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους.


3. Συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Βασίλη Μάγγου


Στις 14/07/20 8 βασανιστές-δολοφόνοι της ΟΠΚΕ-ΔΙΑΣ προσήγαγαν τον Β. Μάγγο κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου. Οι αστυνομικοί στο τμήμα τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον βασάνισαν με αποτέλεσμα ο Μάγγος να καταλήξει από τα χτυπήματα σχεδόν ένα μήνα μετά. Μετά από δύο χρόνια εξωφρενικής καθυστέρησης, η «τυφλή» δικαιοσύνη δικάζει μονάχα τους 3 από τους 8 δολοφόνους και μόνο για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ και οι 8 κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς κανένα περιορισμό.


4. Η εκδίκαση της οικογένειας Καττή


Στις 17 Νοεμβρίου του 2020 η οικογένεια Καττή δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις στο σπίτι της και αντιμετώπισε σωρό από χαλκευμένες κατηγορίες. Ακολούθησε μία δίκη παρωδία όπου η δικαστής παύτηκε μία μέρα πριν την λήξη της δίκης. Αυτό σημαίνει πως τα βάσανα της οικογένειας παρατείνονται ενώ δίνεται η ευκαιρία στους αστυνομικούς που είναι μάρτυρες κατηγορίας να καλύψουν τις αντιφάσεις στις οποίες είχαν πέσει στη πρώτη δίκη. Πρόκειται για υποθέσεις που ήταν ξεκάθαρες από την αρχή, όμως καθώς φαίνεται, μονάχα ελίτ και αστυνομία έχουν το τεκμήριο αθωότητας ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι κατηγορηματικά ένοχη μέχρι αποδείξεως του εναντίου.


5. Αποφυλάκιση Κορκονέα


Στις 28/6/22 ο δολοφόνος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αφέθηκε ελεύθερος με πρόσχημα τον νόμο περί πρότερου σύννομου βίου, (δηλαδή ότι ο θύτης δεν είχε πραγματοποιήσει κανένα έγκλημα μέχρι τότε), έχοντας εκτίσει λιγότερο από 14 χρόνια της ισόβιας κάθειρξης του. Ενώ ο Κορκονέας, σύμφωνα με δήλωσή του το 2016, παραμένει αμετανόητος για το γεγονός πως δολοφόνησε εν ψυχρό ένα μικρό παιδί, η αστική δικαιοσύνη τον αφήνει ελεύθερο γιατί εν τέλει… «και τι γύρευε ο Αλέξης στα Εξάρχεια».


6. Απελευθέρωση μελών της Χρυσής Αυγής


Μόλις δύο χρόνια μετά την, καθυστερημένη, καταδίκη της Χρυσής Αυγής πολλά από τα στελέχη της αφήνονται ελεύθερα το ένα μετά το άλλο με τις πιο γελοίες προφάσεις. Οι πιο επικίνδυνοι φασίστες, αυτοί της αστικής δικαιοσύνης και της κυβέρνησης, αφήνουν κάθε αμετανόητο εγκληματία, ελεύθερο να συνεχίσει το φασιστικό του έργο. Μοναδικοί «όροι» είναι αυτοί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα, αλλά και εγγύηση μερικών χιλιάδων ευρώ. Τόσο κοστολογούνται οι εκατοντάδες βασανισμένοι, χτυπημένοι και δολοφονημένοι μετανάστες, εργάτες και αγωνιστές σύμφωνα με την «αμερόληπτη» δικαιοσύνη!


7. Υπόθεση Λιγνάδη


Τον Ιούλιο του 2022, ο Δημήτρης Λιγνάδης βρέθηκε ένοχος, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για κατά συρροή βιασμούς δύο παιδιών χωρίς ελαφρυντικά και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Δίχως να εκτείνει ούτε μία μέρα από την ποινή του, πάρθηκε απόφαση για την απελευθέρωσή του μέχρι να παρθεί απόφαση και από το Εφετείο. Μοναδική ποινή για τα αποτρόπαια εγκλήματά του ήταν η επιβολή περιοριστικών όρων, δηλαδή απαγόρευση εξόδου από την χώρα, παρουσία στην αστυνομία τρεις φορές το μήνα και καταβολή 30.000 ευρώ. Αναρίθμητα τέτοια σκάνδαλα έχουν ξεσπάσει που αφορούν στελέχη της ΝΔ ή προσκείμενους σε αυτή. Ποτέ όμως δεν καταδικάστηκε κάποιος, διότι η κυβέρνηση ξέρει καλά να καλύπτει και να προστατεύει το συνάφι της.


8. Πάνω από 37 παρακολουθήσεις της ΕΥΠ εγκρίνονταν ημερησίως από εισαγγελέα το διάστημα 2019-21


Συνολικά 40.906 παρακολουθήσεις εγκρίθηκαν το διάστημα 2019-21 από την εισαγγελέα Β. Βλάχου που, με απόσπαση, της είχε ανατεθεί να ελέγχει την «νομιμότητα» των παρακολουθήσεων. Βέβαια είναι αμφίβολο το κατά πόσο διάβαζε τα ονόματα των παρακολουθούμενων. Διότι με απλή αριθμητική φαίνεται πως θα πρέπει να εξέταζε 37 υποθέσεις την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο επί τρία χρόνια για να φτάσουμε το προαναφερόμενο νούμερο εντός της τριετίας. Όλα αυτά υπό την άμεση εποπτεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς ένα από τα πρώτα του διατάγματα τον Ιούλιο του 2019 ήταν να ορίσει τον εαυτό του υπεύθυνο της ΕΥΠ.


9. Παραγραφή του σκανδάλου Novartis και εκδικητική δίωξη της Τουλουπάκη


Στις 2 Ιουλίου εκδόθηκε τελικά το βούλευμα για το σκάνδαλο Novartis. Δημοσιογράφοι που είχαν ανοίξει το θέμα, καθώς και η εισαγγελέας Ε. Τουλουπάκη κατηγορούνταν επί χρόνια ως μέλη συμμορίας και σκευωροί από στελέχη της ΝΔ και δικαστικούς. Παρά το γεγονός πως επρόκειτο για μια υπόθεση όπου πολλά αποδεικτικά στοιχεία και τεκμήρια είχαν καταστραφεί ή εξαφανιστεί, φάνηκε το βάθος του σκανδάλου. Η απάντηση της δικαιοσύνης, πάρα τις αποκαλύψεις, ήταν η αθώωση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών, ενώ ακολούθησαν σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Τουλουπάκη και του Παπαγγελόπουλου. Αυτό αποτέλεσε ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα προς κάθε δικαστικό που ανοίγει σκάνδαλα και υποθέσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοιχθούν.


10. Σκάνδαλα Siemens


Από τα πιο έκδηλα παραδείγματα «αμερόληπτης» δικαιοσύνης, είναι η αθώωση των 20 από τους συνολικά 22 κατηγορούμενους του σκανδάλου Siemens. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση, υπήρξε σκάνδαλο όμως δεν αποδείχθηκε ποτέ η ροή του χρήματος και τα «περισσότερα αδικήματα έχουν παραγραφεί γιατί έχει παρέλθει 20ετία»! Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν δεχθεί εμπλοκή και παρόλα αυτά αθωώθηκαν.



Η σημερινή εικόνα της αστικής δικαιοσύνης δεν αποτελεί εκτροπή αλλά άμεσο απότοκο του τρόπου που είναι δομημένη. Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ελίτ προβαίνουν στα πιο ειδεχθή εγκλήματα η δικαιοσύνη τιμωρεί, καταδικάζει και βασανίζει όσους αγωνίζονται ενάντια στον Μητσοτάκη και το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να σπείρει. Μόνη λύση ενάντια σε αυτήν την κατάσταση είναι οι δικοί μας αγώνες, η αυτοοργάνωση σε χώρους δουλειάς, σε σχολές, σχολεία και γειτονιές. Με όπλο την αλληλεγγύη και τους αγώνες μας να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας ενάντια σε κάθε πολιτική που εξαθλιώνει τις ζωές μας!


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ