Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Την Παρασκευή 30/9 έληξαν οι 24ωρες απεργίες που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη από τις 16/9. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αναγγείλει νέο γύρο απεργιών από τις 3 έως τις 15 Οκτώβρη, δείχνοντας στην εταιρεία πως δεν υποχωρούν αν δεν δικαιωθούν. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε από το Μάιο όταν η εργοδοσία απέλυσε 5 εργαζόμενους για να εκφοβίσει τους υπόλοιπους ώστε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Από τότε οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα διαρκείας με καθολική συμμετοχή, όχι μόνο για να παρθούν πίσω οι απολύσεις αλλά και για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας που θα διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα και ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας.

Από την έναρξη του αγώνα μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχει προχωρήσει εκδικητικά σε ακόμα 10 απολύσεις σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, οι οποίοι όμως δεν πτοούνται. Μάλιστα, την Τετάρτη 28/09 η εργοδοσία απέλυσε τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Γιάννη Φραγγίδη και τον πρόεδρο του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών Β. Ελλάδας, Άρη Μερκενίδη. Προκειμένου να αμβλύνει τη στήριξη της υπόλοιπης κοινωνίας προς τον αγώνα τον συκοφαντεί, ισχυριζόμενη πως υποκινείται από μια μικρή μειοψηφία των εργαζομένων. Η διοίκηση, πατώντας πάνω στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, καταγγέλλει τις απεργίες των εργαζομένων σαν παράνομες και καταχρηστικές. Αυτές οι καταγγελίες φυσικά γίνονται δεκτές από τα αστικά δικαστήρια και μάλιστα στις 31 Αυγούστου, με παρουσία εισαγγελέα, στάλθηκαν τα ΜΑΤ για να διαλύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις με γκλόπ και χημικά. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να βάλουν μέσα στο εργοστάσιο απεργοσπάστες, οι εργαζόμενοι όμως καταφέρνουν να τους απωθήσουν. Ο απολογισμός αυτής της επίθεσης ήταν 6 τραυματίες, ενώ 5 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να δεχθούν τις πρώτες βοήθειες. Επίσης συνελήφθησαν 2 άτομα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, Γιάννης Νιβορλής.

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στη «Μαλαματίνα» δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον συνδικαλισμό και τους εργατικούς αγώνες. Οποιοσδήποτε αντιτάσσει στο «προσαρμογή ή θάνατος» της κυβέρνησης διεκδικήσεις για πραγματική στήριξη της κοινωνίας αντιμετωπίζεται με ΜΑΤ, απολύσεις και διώξεις. Ο ν. Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, ποινικοποιεί την απεργία, φακελώνει τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας κ.α είναι μόνο η αρχή. Το αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε χωράει στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ. Αντίθετα, τα δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, η αποστολή όπλων (και σύντομα τάνκς) στην Ουκρανία και η αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ακρίβειας αποτελούν το «καμάρι» τους.

Ο αγώνας στη «Μαλαματίνα» αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για κάθε εργαζόμενο που δεν αντέχει άλλο να βλέπει τη ζωή του να υποβαθμίζεται. Τέτοιες εστίες αγώνα πρέπει να γενικευτούν, οι οποίες μάλιστα θα στραφούν ενάντια στον πυρήνα των αντιδραστικών πολιτικών της κυβέρνησης είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

  • ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ