Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΠΘ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΠΠΙ

 

Την Πέμπτη 15/9 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε για άλλη μια φορά να φέρει την «πνοή δημοκρατίας» στο ΑΠΘ με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) μες τη νύχτα. Οι φοιτητές επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και αμέσως έγινε συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής στον χώρο του πανεπιστημίου. Την Παρασκευή, οι συγκεντρώσεις στο Αριστοτέλειο συνεχίστηκαν και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που έχουν αναλάβει τη φύλαξη(!) της ΟΠΠΙ, κατέστειλαν βίαια τους φοιτητές με χημικά, κρότου-λάμψης και ξυλοδαρμούς. Παράλληλα, προσήγαγαν 3 φοιτητές, 2 από αυτούς εν τέλει συνελήφθησαν με ψευδείς κατηγορίες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, την ώρα που διεξαγόταν συναυλία στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ, η συμμορία της ΕΛΑΣ δε δίστασε να επιτεθεί με μίσος στους 5.000 ανθρώπους που παρευρίσκονταν. Χρησιμοποίησε δακρυγόνα και  χειροβομβίδες κρότου-λάμψης  σε χώρο με περιορισμένες εξόδους που βρίσκονταν ακόμα και γονείς με μωρά παιδιά. Πολλοί έπεσαν κάτω και κινδύνεψαν να ποδοπατηθούν από τη βιασύνη να εκκενώσουν το χώρο, ενώ  δεν έλειψαν και λιποθυμίες λόγω των χημικών. Αφού το πλήθος εκδιώχτηκε από το πανεπιστήμιο, δέχτηκε ανελέητο κυνηγητό στους γύρω δρόμους από την αστυνομία, ακόμα και με τη χρήση Αύρας.  Η καταστολή δεν έλειψε ούτε την επόμενη μέρα στο ΑΠΘ. Αυτή τη φορά, ενάντια στην πορεία φοιτητών που κατήγγειλαν τα γεγονότα της Παρασκευής, με την αστυνομία να επιτίθεται ξανά με κρότου-λάμψης, χημικά αλλά και με ρίψεις νερού με Αύρα.

Οι συνεχείς επιθέσεις της  αστυνομίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η προσπάθεια επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Όλα τα περιστατικά κρατικής καταστολής του τελευταίου διαστήματος  είναι μέρος της πολιτικής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ που προσπαθεί να επιβάλλει το δόγμα «Νόμος και Τάξη» στα πανεπιστήμια.  Έτσι μόνο θα μπορέσει να εφαρμόσει τους ν. Κεραμέως που διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Είναι αποφασισμένη να θυσιάσει όχι μόνο κάθε κοινωνικό αγαθό για να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πλουσίων, αλλά ακόμα και τις ίδιες μας τις ζωές με την άμεση εμπλοκή της χώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία, σερνόμενη πίσω από τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ και ΕΕ.

Δεν θα τους αφήσουμε! Νεολαία και εργαζόμενοι παλεύουμε μαζί ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης μας και να τον μετατρέψουμε σε μία γενικευμένη εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 

  • ΕΞΩ Η ΟΠΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ, ΌΧΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ