Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

ΠΕΜΠΤΗ 04/08: ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 24 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σε 24 αιφνιδιαστικές απολύσεις εργαζομένων προχώρησε στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης η κατασκευάστρια εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», προκαλώντας τις αντιδράσεις του συνδικάτου οικοδόμων. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ότι οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα, των αντιδράσεων τους για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοτάξια του μετρό και για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για δύο εργατικά ατυχήματα. Η απάντηση των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και στις συνθήκες γαλέρας ήταν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 04/08 και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Αιτήματα της απεργίας είναι η ανάκληση των απολύσεων, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. 

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουλίου αιφνιδιαστικά 24 απολύσεις εργαζομένων μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ενημέρωσε πως πρέπει να συναινέσουν στο τελεσίγραφο και να αποδεχτούν: μειώσεις στους μισθούς, οι οποίες μειώσεις θα ξεκινάνε από 4% έως 15% μεικτά και 6% έως 20% καθαρά και το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης. Έτσι, όσοι δεν δέχτηκαν το τελεσίγραφο απολύθηκαν. 

Οι απολύσεις αυτές γίνονται την ίδια στιγμή που  το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, με την διοίκηση της εταιρείας να ανακοινώνει κέρδη 67,3 εκατ. ευρώ προ φόρων. Η πρακτική αυτή δεν είναι πρωτοφανής για την συγκεκριμένη εταιρεία, αφού το 2018 προχώρησε σε πάνω από 700 απολύσεις μέσα σε έναν χρόνο.  Επίσης,  η  κίνηση αυτή έγινε σε μια περίοδο ακραίας φτώχειας, ανεργίας, σε μια περίοδο που οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά πολύ, που ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 12,1%. Σε μια περίοδο που δύσκολα μπορείς να επιβιώσεις έστω και με αυτά τα λίγα που έχεις. 

Για όλη αυτή την κατάσταση η μόνη υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και το νόμο Χατζηδάκη επέτρεψε τις μαζικές απολύσεις, την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος, επέτρεψε στις εταιρείες να κατασπαράζουν το κρατικό χρήμα και να ασελγούν πάνω στα δικαιώματα των εργατών. Αν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε να μας απολύουν κάτω από αυτές  τις συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης, φτώχειας, ακρίβειας, εντελώς παράνομα και καταχρηστικά, μόνο κερδισμένοι δεν θα βγούμε. Πρέπει να αντιδράσουμε και να αγωνιστούμε εάν θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια! 

Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των 24 απολυμένων. Φτάνει πια με αυτούς που δίνουν ένα μεροκάματο, το οποίο δεν φτάνει ούτε για να αγοράσεις ψωμί. Φτάνει πια με αυτούς που ψηφίζουν νόμους - εκτρώματα για να μπορούν να δίνουν τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία να εξυπηρετούν τους πλούσιους και την ελίτ. Η μόνη λύση για να σωθούμε από αυτήν την κατάσταση, είναι εμείς οι εργαζόμενοι και οι νέοι να αντισταθούμε ενωμένοι σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο και σχολή. Να υπερασπιστούμε στην πράξη τα δικαιώματα και τα κεκτημένα μας και να παλέψουμε για να διώξουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ-ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ 

  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ