Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ


Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και η εφαρμογή των βάρβαρων Μνημονίων οδήγησαν στην καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνει μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έρχεται πρώτη με τεράστια διαφορά στις μειώσεις μισθού στο δημόσιο μεταξύ 2008-2020. Συγκεκριμένα η μέση πτώση μισθού ανέρχεται στο 25,6%, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση των μισθολογικών ανισοτήτων των μισθωτών.

Οι μειώσεις όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκαν με άμεσες περικοπές στους μισθούς (κατάργηση 13ου-14ου μισθού, κατάργηση δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, κατάργηση τριετιών κ.α). Αυτή η άθλια κατάσταση για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην διεθνή οικονομική κρίση. Για παράδειγμα στην Ε.Ε (έναν από τους μεγαλύτερους χαμένους της κρίσης) οι δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 23,8%.

Αυτή η τεράστια απώλεια του εργατικού εισοδήματος εδώ και 14 χρόνια, φτάνει σήμερα σε παροξυσμό με την κυβέρνηση ΝΔ να φέρει την ευθύνη μαζί με τις προηγούμενες. Αυτό διότι ενώ η εκτόξευση του πληθωρισμού φτάνει το 9%, η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η γελοία αύξηση μισθού κατά 2% και οι κάλπικες εξαγγελίες για 2-3% ακόμα. Την ίδια στιγμή προχωρά η εφαρμογή του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όπως η 8ωρη εργασία, το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει συνεχώς την ελληνική οικονομία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κάθε τι δημόσιου (ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΛΑΡΚΟ κ.α). Ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται να οξύνει αυτή την ήδη άσχημη κατάσταση καθώς η χώρα μας, συνεχίζοντας την δουλοπρέπεια προς το ΝΑΤΟ, εμπλέκεται άμεσα στη διαμάχη και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το τεράστιο ενεργειακό κόστος το οποίο θα επιβαρύνει εργαζόμενους και νέους.

Οι νεοφιλελεύθεροι προσπαθούν να μας πείσουν με κάθε τρόπο ότι η εξαθλίωση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα απλώς εξωτερικών και συγκυριακων παραγόντων. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι. Μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα μας στον δρόμο λοιπόν να διώξουμε κάθε κυβέρνηση που θυσιάζει τις ζωές μας για τα δικά της συμφέροντα.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

  • ΚΑΤΩ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ