Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Η κυβέρνηση κλείνει τις πόρτες σε δημόσιες δίκες

 

Πατώντας στο άρθρο 8 του Ν. 3090/2002, η κυβέρνηση καταπατά το άρθρο 93 του Συντάγματος που κατοχυρώνει πως οι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός και αν το δικαστήριο κρίνει για συγκεκριμένους λόγους πως η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής. Συγκεκριμένα, η τροποποίηση αυτή δηλώνει: «απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιων ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον

Δεν είναι τυχαίο όταν εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές πως οι χώρα μας είναι στη θέση 107 με βάση την ελευθερία του Τύπου. Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση θέλει να στρώσει το έδαφος για να μπορεί να φιμώνει οποιαδήποτε δίκη μπορεί να τραβήξει το δημόσιο ενδιαφέρον χωρίς αυτή να το θέλει (όπως είχε γίνει π.χ. με η δίκη  της Χρυσής Αυγής). Ποιον, άραγε, να ενοχλεί η δημοσιότητα σημαντικών δικών και γιατί επιβλήθηκε τώρα αυτή η απαγόρευση; Η νομοθετική αυτή διάταξη δεν βρισκόταν καν στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου  στο οποίο εντάχθηκε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ περιορίζει όλο και περισσότερο τη συμμετοχή των πολιτών στις δικαστικές υποθέσεις. Τους απομακρύνει από αυτές τις διαδικασίες, προκειμένου να προστατέψει την δικαστική εξουσία από την κρίση του λαού. Θέλει να οικοδομήσει ένα μαύρο κράτος έκτακτης ανάγκης της καταστολής, των ΜΑΤ και των δικαστηρίων, που θα χτυπάνε και ύστερα θα καταδικάζουν οποιονδήποτε τολμά να αντισταθεί απέναντι σε αυτό το καθεστώς. Αυτό προμηνύει η πρόσφατη σκλήρυνση του ποινικού κώδικα που έρχεται να συμπληρωθεί με τη λήψη των ετυμηγοριών πίσω από κλειστές πόρτες.

Ως εδώ! Δε θα τους αφήσουμε να αποφασίζουν αυτοί για τις ζωές μας πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να οργανώσουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης μας και με μαχητικά μέσα πάλης. Με αιτήματα που να ενώνουν όλη την κοινωνία να ανατρέψουμε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

 

                    ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

            ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ