Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΝΕΚΡΟΣ 52ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ


Την Τρίτη 25/6 ξέσπασε φονική έκρηξη σε εργοτάξιο παραγωγής ασφαλτομείγματος στη Λεπενού Αγρινίου, όπου βρέθηκε απανθρακωμένος σε κοντέινερ ένας 52χρονος εργαζόμενος, ο οποίος ήταν χειριστής του μηχανήματος παρασκευής πίσσας που αυτοαναφλέχθηκε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να χάσει τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, 2 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά και ένας ακόμη βρίσκεται αγνοούμενος. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και ακολούθησαν εκρήξεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η φωτιά στη τεράστια δασική έκταση της περιοχής .

Μετράμε άλλον έναν εργάτη νεκρό, αυξάνοντας τη μαύρη λίστα με τις εργατικές δολοφονίες στην Ελλάδα. Περίπου 44 εργατικά ατυχήματα καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα από τις αρχές του έτους, ενώ έως τώρα έχουν δολοφονηθεί 25 εργαζόμενοι από την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης ΝΔ και την αναλγησία των εργοδοτών. Η εργοδοσία στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά και συνολικά οι εργοδότες, δεν τηρούν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, απολαμβάνοντας ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με την ψήφιση σωρείας αντεργατικών μέτρων, τους νόμους Άδωνι και Χατζηδάκη επιβάλλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα στους εργαζομένους, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, αδήλωτη και μαύρη εργασία και με μηδαμινά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ξαναγράφουν το εργατικό δίκαιο, όπου νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη. Θέλουν να ξηλώσουν μία-μία τις ιστορικές κατακτήσεις από τους αγώνες της Μεταπολίτευσης, καταργώντας την 8ωρη και 5νθήμερη εργασία, και καταστρατηγώντας το δικαίωμα στον συνδικαλισμό. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι εργοδότες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτοι, ώστε να επιβάλλον εργατικά κάτεργα σε κάθε χώρο δουλειάς, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Αυτό φάνηκε έκδηλα και από την νέα εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας που φέρνει 9ωρη εργασία (με την έξτρα ώρα να είναι απλήρωτη), ωράρια λάστιχο και νομιμοποίηση της αδήλωτης εργασίας.

Ως εδώ! Οι εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει, μπορούμε και θα απαντήσουμε. Με την ενότητα και την αυτοοργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας και να παλέψουμε ενάντια στην βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη επέλαση του μαύρου καθεστώτος Μητσοτάκη, που μας δολοφονεί καθημερινά. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην αξιοπρέπεια και τη ζωή και να επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες πάνω στις δικές τους.



ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

· ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

· ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

· ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΗΣΕΙΣ

· ΚΑΤΩ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ