Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 – ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Με αμείωτη αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητές για την υπεράσπιση του Άρθρου 16 και συνολικότερα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας απέναντι στο αντισυνταγματικό έκτρωμα του Πιερρακάκη. Πάνω από 200 τμήματα πανελλαδικά είναι ακόμα υπό κατάληψη, ενώ οι 25.000 διαδηλωτές στην Αθήνα στις 8/2 δείχνουν πως οι φοιτητές δε κάμπτονται από τους εκβιασμούς για «χαμένα εξάμηνα», τήλε-εξεταστικές κλπ. Επίσης μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις στις 15/2 σε όλες τις πόλεις.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη τα ΜΑΤ εντελώς αναίτια επιτέθηκαν στη πορεία, έκαναν χρήση χημικών, άνοιξαν κεφάλια φοιτητών και προχώρησαν σε 7 προσαγωγές εκ των οποίων κάποιες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ένας φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σε κρίσιμη κατάσταση. Ξεκινάει να φαίνεται όλο και πιο έντονα πως η μόνη απάντηση της κυβέρνησης απέναντι στην καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου από τη κοινωνία είναι η καταστολή.

Αυτή η καταστολή παίρνει τη μορφή πειθαρχικών απέναντι σε κάθε καθηγητή ή διοικητικό υπάλληλο που αρνείται να εφαρμόσει κατά γράμμα τη πολιτική της κυβέρνησης, της τήλε-εξεταστικής (τήλε-καταστολής) με σκοπό να διαιρέσει και να τρομοκρατήσει τους. Από δίπλα υπάρχουν φυσικά και τα ΜΑΤ που με γκλοπ και χημικά επιτίθονται και τρομοκρατούν όποιο αγωνίζεται. Αυτό που φάνηκε μετά το πογκρόμ καταστολής στη νομική της Κομοτηνής (που άνοιξαν κεφάλια και συνελήφθησαν 12 φοιτητές) και την πρόσφατη επίθεση στη πορεία της Θεσσαλονίκης στις 15/2 είναι πως αυτές οι επιθέσεις περισσότερο συσπειρώνουν παρά τρομοκρατούν τους φοιτητές.

Αυτό συμβαίνει διότι οι φοιτητές έχουν καταλάβει ακριβώς το τι διακυβεύεται με αυτή την επίθεση. Η παρουσίαση του ν/σ από τον Πιερρακάκη στις 7/2 έδειξε πως τα βασικά σημεία του είναι: 1) η οικονομική «αυτοτέλεια» των ΑΕΙ,  που οδηγεί σε ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ 2) η ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τις αξιολογήσεις (30% αντί για 20% που ίσχυε) που αποσκοπούν στα κλεισίματα σχολών, 3) η υποχρεωτική ίδρυση ξενόγλωσσων επί πληρωμή τμημάτων (με 96.000€ βγαίνεις γιατρός). Ταυτόχρονα τα μόνα πακέτα χρηματοδότησης που θα δοθούν (περί των 800 εκατ.), θα αφορούν απευθείας επιδοτήσεις-δώρα σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, για εστίες/υποδομές/προγράμματα σπουδών με πανάκριβα αντίτιμα.

Πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας. Παραπέρα δυνάμωμα του κινήματος σημαίνει να μαζικοποιηθεί και να «σοβαρέψει» τη λειτουργία των επιτροπών και των συντονιστικών, που θα επεξεργάζονται την συνέχιση του αγώνα. Ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ενότητα με τους εργαζόμενους/μαθητές/αγρότες και στην κήρυξη γενικών απεργιών. Πρέπει αυτός ο αγώνας να συγκρουστεί συνολικά με τις κυβερνητικές πολιτικές που μας καταργούν όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

·         ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

·         ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·         ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

·         ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ