Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

2023: ΤΑ 10 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Για άλλη μια χρονιά οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης άφησαν πίσω τους νεκρούς, διαλυμένα νοικοκυριά και κοινωνικά αγαθά όπως υγεία και παιδεία υπό διάλυση. Πρόκειται για άλλη μια χρονιά όπου αποδείχθηκε περίτρανα πως το μόνο που έχουμε να περιμένουμε από αυτή τη κυβέρνηση(αλλά και κάθε επόμενη) είναι κρατική καταστολή, πλήρης αποτυχία του επιτελικού κράτους που μας αφήνει εντελώς απροστάτευτους και νόμους εκτρώματα που διαλύουν κάθε δικαίωμα και κατάκτηση. Έτσι λοιπόν παραθέτουμε 10 από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της κυβέρνησης για το 2023:

1.    Η κρατική δολοφονία στα Τέμπη.

Στις 28/2 δυο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή για 12 λεπτά χωρίς καμία επίγνωση των οδηγών, αφού τα συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκηση) για την αποτροπή ενός τέτοιου περιστατικού δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ. Τα τρένα συγκρούονται με τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς και τουλάχιστον 85 τραυματίες. Μοναδικοί υπεύθυνοι για αυτούς τους θανάτους είναι η εταιρεία Hellenic Train και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ενώ γνώριζαν πολύ καλά την επικίνδυνη κατάσταση λειτουργίας των τρένων (είχαν γίνει πολλές απεργίες εργαζομένων που προειδοποιούσαν για νεκρούς) δεν πήραν κανένα μέτρο για να μη διαταραχθούν τα κέρδη των «επενδυτών που φέρνουν ανάπτυξη». Παρά τις γελοίες «έρευνες» που ενορχηστρώνει το κράτος (μετά από 9 μήνες βρέθηκε το μαύρο κουτί της μιας αμαξοστοιχίας) κανένας από τους πραγματικούς υπαίτιους δεν έχει τιμωρηθεί και ακόμα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή μελλοντικών τέτοιων περιστατικών δεν έχει ληφθεί.

2.    Το ναυάγιο της Πύλου.

Τα ξημερώματα της 14/6 ένα αλιευτικό πλοίο με 750 πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενο από τη Λιβύη βουλιάζει στα ανοιχτά της Πύλου με τραγικό απολογισμό 82 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν πως αυτό το πλοίο βρίσκονταν σε κίνδυνο τουλάχιστον 24 ώρες πριν, όμως επέλεξαν να αφήσουν αυτούς του ανθρώπους να επιπλέουν μετά βίας χωρίς τροφή και νερό. Ενώ όταν τελικά αναγκάστηκαν να επέμβουν, καθώς γνωστοποιήθηκε η κατάσταση, το αποτέλεσμα ήταν να βυθιστεί το πλοίο χωρίς να έχουν αποσταλεί σκάφη για τη μεταφορά των επιβαινόντων. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Αιγαίο, όπου άνθρωποι αφήνονται να πνιγούν, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τη FRONTEX εφαρμόζουν πιστά τις ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ. Όχι απλά δεν διασώζουν αλλά επαναπροωθούν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες με την ΕΕ να κάνει τα στραβά μάτια.

3.    Πυρκαγιές.

    Φέτος το καλοκαίρι πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε καμένη έκταση μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών, ενώ τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, η φωτιά στον Έβρο, που έκαιγε για 17 μέρες συνεχόμενα (!), αποτέλεσε με διαφορά την πυρκαγιά με την μεγαλύτερη καμένη έκταση (720.000 στρέμματα) στην ιστορία της Ευρώπης. Τα μόνα «μέτρα» που είχε λάβει η κυβέρνηση σε όλη τη προηγούμενη θητεία της ήταν να αφήσει 4.000 κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα και να δώσει τα κονδύλια για τα αντιπυρικά μέτρα εντός(!) της αντιπυρικής περιόδου.

4.    Πλημμύρες.

    Οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 17 νεκρούς, εκατοντάδες εργατικές κατοικίες και επιχειρήσεις κατεστραμμένες, διαλυμένες υποδομές ύδρευσης, άρδευσης, οδικού δικτύου και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμυρισμένα. Τουλάχιστον ένα 5% του ΑΕΠ της χώρας χάθηκε στις λάσπες. Μέχρι και σήμερα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων δεν έχει λάβει ούτε καν τα προσωρινά κοντέινερ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ώστε να έχουν έστω μια στέγη πάνω από κεφάλι τους. Παράλληλα οι αποζημιώσεις που δίνει το κράτος, οι οποίες ήδη είναι σταγόνα στον ωκεανό, γίνονται βορά για την αισχροκέρδεια των ενοικίων τα οποία έχουν φτάσει στα ύψη. Ακόμα και μετά από όλα αυτά όμως ούτε λόγος από την κυβέρνηση για την επένδυση σε ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα. Το συμπέρασμα της ήταν πως χρειάζεται να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση περιουσιών, δηλαδή ακόμα ένα χαράτσι στην ελάχιστη περιουσία που έχει απομείνει στα φτωχά νοικοκυριά.

5.    Δολοφονία του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου.

    Στις 11/11 ο 17χρονος Χρήστος Μιχαλόπουλος οδηγούσε μαζί με τον μικρό αδερφό του, όταν τους καταδίωξε αστυνομικό όχημα. Ο 17χρονος φοβισμένος δε σταμάτησε αμέσως και αυτό για την ελληνική αστυνομία όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένα αξίζει θανατική ποινή. Σύμφωνα με τον αδερφό του αδικοχαμένου Χρήστου ο αστυνομικός τον κλώτσησε με το που άνοιξε τη πόρτα και του είπε να βγει έξω. Όταν υπάκουσε και βγήκε με τα χέρια ψηλά ο αστυνομικός «αισθάνθηκε απειλή» και έτσι τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Αργότερα ο δολοφόνος του 17χρονου ισχυρίστηκε ότι το θύμα προσπάθησε να τον αφοπλίσει, παρόλο που δεν βρέθηκε κανένα ίχνος DNA του νεκρού στο όπλο. Ο δικηγόρος της οικογένειας επίσης φανερώνει πως ο τόπος του εγκλήματος είχε «πλυθεί» πριν καν έρθει η σήμανση. Έτσι λοιπόν ο εν ψυχρό εκτελεστής του 17χρονου αφέθηκε ελεύθερος χωρίς καμία κατηγορία.

6.    Πλειστηριασμοί.

    Το 2023 ολοκληρώθηκαν 7.280 πλειστηριασμοί. Πάνω από 45.000 ενεργές εντολές πλειστηριασμού έτρεχαν μέσα στο 2023, 38% των οποίων αφορούν κατοικίες. Ειδικά μέσα στο 2023 είχαμε περιστατικά στα οποία δυνάμεις των ΜΑΤ πέταξαν έξω από τα σπίτια τους ηλικιωμένους, ανάπηρους, και ολόκληρες οικογένειες για χρέη μόνο λίγων χιλιάδων. Συνολικά 228.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι αναρτημένοι. Τους επόμενους 10 μήνες σε πλειστηριασμό θα βγουν ακόμα 14.000 ακίνητα, ενώ τα επόμενα 5-7 χρόνια θα βγουν σε πλειστηριασμό 250.000 ακίνητα.

7.    Διάλυση εργατικών δικαιωμάτων.

    Με το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να εφαρμόσει και να επεκτείνει όλα τα εργατοκτόνα μέτρα του ν. Χατζηδάκη και να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους. Αυτό το νομοσχέδιο φέρνει τη πλήρη διάλυση του 8ωρου, εφόσον πλέον μπορείς να δουλεύεις μέχρι 13ώρες νόμιμα. Έτσι «πατάσσει» τη μαύρη εργασία η ΝΔ, νομιμοποιώντας τη. Επίσης φέρνει τη ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, αφού κάθε συλλογική δράση που θα «διαταράσσει την λειτουργία της επιχείρησης» θα τιμωρείται με πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση. Αυτές είναι οι «ρυθμίσεις» στην εργασία που φέρνει η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που το εισόδημα των νοικοκυριών τελειώνει στις 20 του μήνα από την ακρίβεια. Κύριο τους μέλημα είναι η ενίσχυση των εργοδοτών ώστε  να μπορούν να εκμεταλλεύονται εργαζόμενους χωρίς κανένα περιορισμό.

8.    172 νεκροί εργαζόμενοι εν ώρα εργασίας.

    Το 2023 οι εργατικές δολοφονίες εκτινάχτηκαν στις 172(περισσότερες από ότι όλη τη προηγούμενη τετραετία μαζί), ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί έφτασαν στους 280. Αυτή η αύξηση δεν είναι τυχαία αλλά οφείλεται στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας που φέρνει η πλήρης διάλυση της εργατικής νομοθεσίας από τη κυβέρνηση καθώς και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι ασφαλείας σε επιχειρήσεις από τη πλευρά του κράτους. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους η κυβέρνηση, το αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη έρχεται να νομοθετήσει αυτό ακριβώς(κατάργηση 8ωρου, συμβάσεις μηδενικών ωρών, ποινικοποίηση συνδικαλισμού κ.α.)

9.    Κατάργηση του Άρθρου 16.

    Ο υπουργός παιδείας Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που περιλαμβάνει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ως παραρτήματα ξένων κολλεγίων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κίνηση αυτή στοχεύει στην «απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο». Σύμφωνα με το άρθρο 16 του συντάγματος «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του εργατικού και φοιτητικού κινήματος από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Αυτό θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση ΝΔ για να μετατρέψει την εκπαίδευση σε μια αγορά που θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν βαθιές τσέπες, αφού τα δημόσια πανεπιστήμια θα αφεθούν να ρημάξουν για να δημιουργηθεί η «πελατεία» των ιδιωτικών.

10. Συμμετοχή στη γενοκτονία της Παλαιστίνης.

    Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ανοιχτά τον χασάπη Νετανιάχου και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αποστέλλει συνεχώς πολεμικό υλικό από τις βάσεις της Σούδας και της Ελευσίνας. Όλα αυτά στο όνομα της καταπολέμησης των παλαιστίνιων «τρομοκρατών» με αφορμή τη δίκαιη αντεπίθεση των παλαιστίνιων στις 7/10. Για πάνω από 70 χρόνια το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ εκτοπίζει φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό. Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για όλες τις δυτικές δυνάμεις που στη πραγματικότητα το μόνο που υπερασπίζονται με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη σφαγή είναι οι επικερδείς συμφωνίες με το Ισραήλ και τα συμφέροντα τους στη περιοχή.

 

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από καμία κυβέρνηση για να βελτιώσει τις ζωές μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του βιοτικού μας επιπέδου είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση.  Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, με την αυτοοργάνωση μας σε συλλόγους και επιτροπές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες, να βάλουμε φρένο σε κάθε πολιτική που μας καταδικάζει στην εξαθλίωση και την ανέχεια και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία στην οποία να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ