Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 16: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο υπουργός παιδείας Πιερρακάκης με την νέα ρύθμιση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ καταργεί το «αναχρονιστικό» άρθρο 16 του Συντάγματος και επιχειρεί ένα τελειωτικό χτύπημα στα ήδη διαλυμένα δημόσια πανεπιστήμια. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα σημαίνει τον αποκλεισμό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την μετατροπή της σε ένα κέντρο κερδοφορίας για μια χούφτα κολεγίων, στα οποία η κυβέρνηση θα φροντίζει να προσφέρει άφθονη πελατεία υποβαθμίζοντας, συγχωνεύοντας και κλείνοντας τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει με ρητορικές «τι πειράζει να υπάρχουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δίπλα στα δημόσια;» πως δε πρόκειται για κάτι σημαντικό, κάτι αντισυνταγματικό. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Αυτό που θα κάνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι να εισάγουν έναν ακραία άνισο ανταγωνισμό ανάμεσα σε αυτά και τα δημόσια που θα οδηγήσει στη κατάρρευση των τελευταίων (το ίδιο ακριβώς είδαμε να συμβαίνει με την ίδρυση ιδιωτικών νοσοκομείων). Η πολιτική τους για τη παιδεία όλα τα τελευταία χρόνια (ΕΒΕ, σύνδεση αξιολόγησης με χρηματοδότηση, δίδακτρα, διαγραφές κλπ.) αποδεικνύει πως πραγματικός σκοπός είναι η αποδέσμευση του κράτους από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τη δωρεάν παιδεία. Αντ’ αυτού η κοινωνία θα πρέπει να τη προμηθεύεται σαν κάθε άλλο εμπόρευμα, χρυσοπληρώνοντας ένα μάτσο αρπακτικά από το υστέρημα της.

  Το παράδειγμα των ΗΠΑ (φοιτητικό χρέος 1,73 τρις δολάρια, 50% ολοκλήρωση σπουδών κλπ.), δείχνει πως οι ιδιώτες εισβάλλουν στην εκπαίδευση κυνηγώντας το κέρδος και το ζεστό κρατικό χρήμα (το ιδιωτικό Princeton University λαμβάνει τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα κρατικά χρήματα σε σχέση με το κρατικό College of New Jersey. Με αυτό το τρόπο οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις μετατρέπουν το σύστημα εκπαίδευσης σε ένα εργαλείο ανακατανομής του δημόσιου πλούτου προς τους φίλους της ιδιώτες. Οι εγκληματίες της ΝΔ είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν την κατάργηση και το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού αγαθού. Εμείς, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, πρέπει να δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση στα εγκληματικά τους σχέδια.

    Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση του άρθρου 16! Το άρθρο 16 είναι από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του κινήματος και είναι ένα ανάχωμα για την υπεράσπιση του δικαιώματος για δημόσια δωρεάν παιδεία. Μέσα από δομές αυτοοργάνωσης, μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας για να για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

·       ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·       ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

·       ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ