Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

172 ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ 280 ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα φέτος έχει εκτιναχτεί στους 172, ενώ οι σοβαρά τραυματισμένοι φτάνουν τους 280. Αυτό το εργοδοτικό έγκλημα οφείλεται στις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας τα οποία υπάρχουν στους χώρους δουλειάς και δε πρόκειται απλά για «ατυχήματα».

Ο αριθμός των τραυματισμένων και νεκρών εργαζόμενων εν ώρα εργασίας μέσα στο 2023 είναι αντίστοιχοι με τις συνολικές απώλειες τεσσάρων ετών αν υπολογίσουμε τους νεκρούς από το 2018 μέχρι το 2021. Συνολικά οι εργαζόμενοι που χάνουν την ζωή τους κάθε μήνα φτάνουν τους 14, δηλαδή ένας εργαζόμενος χάνει την ζωή του κάθε δύο μέρες.

Οι ευθύνες της εργοδοσίας για όλους αυτούς τους θανάτους είναι τεράστιες. Τα εξουθενωτικά ωράρια που βιώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνουν κατακόρυφα τη πιθανότητα ατυχήματος. Δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων γίνονται σε ώρα πέραν του συμβατικού ωραρίου. Ταυτόχρονα απουσιάζουν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κάνει τον παραμικρό έλεγχο στις επιχειρήσεις. Κυβέρνηση και εργοδότες έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως για αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σημασία μπροστά στο βωμό του κέρδους.

Μετά από την νίκη της στις δεύτερες εκλογές η δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και την νεολαία. Μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά ρετάλια θέλει να επιβάλει ένα νέο σύστημα εκμετάλλευσης περνώντας αντεργατικά, εκτρωματικά νομοσχέδια (νόμος Χατζηδάκη, νομοσχέδια Άδωνι Γεωργιάδη) ώστε σταδιακά να αφαιρέσουν κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα που έχουμε κερδίσει έως τώρα με τους αγώνες μας. Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα και θέλουν με την βία να μας προσαρμόσουν στην χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, στους μισθούς πείνας και στη διάλυση του βιοτικού μας επιπέδου.

Να σταματήσουν τώρα οι εργατικές δολοφονίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση και εργοδότες δουλεύουν μαζί. Μέσα από τους αγώνες μας θα πρέπει να χτυπήσουμε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια. Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας για να μην ζήσουμε σαν δούλοι. όσο αυτοί πλουτίζουν.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

·         ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

·         ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ

·         ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·         ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ