Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: 16,7% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η κρίση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) φάνηκε για ακόμη μια φορά. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που αδυνατούν να κάνουν τις ιατρικές τους εξετάσεις λόγο της οικονομικής τους κατάστασης, της μεγάλης λίστας αναμονής ή της μεγάλης απόστασης από το νοσοκομείο. Οι τιμές για ιατρικές υπηρεσίες είναι οι μεγαλύτερες σε όλη την ΕΕ, για αυτό δεν είναι παράξενο πως 16,7% των ανθρώπων δε μπορούν να καλύψουν αυτές τις υπηρεσίες.

Η καθαρά κερδοσκοπική λογική της κυβέρνησης α(χ)ρίστων και του Υπουργείου Υγείας καταδικάζει το ΕΣΥ στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των νοσοκομείων που οδηγεί σε μια κατάσταση σταδιακής κατάρρευσης. Έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, οι κενές θέσεις μόνο των γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 5.500, ενώ μαζί με τις κενές θέσεις του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι 25.000. Αντί όμως να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπουλήσει ότι απέμενε από τα νοσοκομεία ή ακόμη και να τα κλείσει εντελώς, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή τον «αποτελεσματικό» επιχειρηματία με κάθε δυνατό τρόπο. Το μόνο αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ θα ήταν ένας αποκλεισμός όσων δε μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη από την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, κάτι που σίγουρα θα κόστιζε πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν σταματάει στο σύστημα υγείας, αλλά εξαπλώνεται σε κάθε κοινωνική κατάκτηση και αγαθό. Υπάρχει ένα γενικό σχέδιο υποβάθμισης με στόχο την εμπορευματοποίηση κάθε βασικού κοινωνικού αγαθού και κάθε δικαιώματος που μας έχει απομείνει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το σχέδιο κατάργησης του άρθρου 16 (δηλαδή κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας) και το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, το οποίο νομιμοποιεί την13ωρη εργασία, ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό κλπ.Όσο θα βαθαίνει η οικονομική κρίση οι επιθέσεις της κυβέρνησης στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα φτάνουν να απειλούν ακόμα και την ίδια τους την επιβίωση.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν τις εγκληματικές τους πολιτικές! Μέσα από δομές αυτοοργάνωσης, μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας θα δημιουργήσουμε έναν αγώνα διαρκείας ώστε να επιβάλουμε τις κοινωνικές μας ανάγκες ενάντια στην δολοφονική βαρβαρότητα της αγοράς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

· ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΟΥΣ

· ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

· ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ