Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: ΘΥΣΙΑΖΕΤΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τις εξορύξεις στη Χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων από την Energean. Έτσι η κυβέρνηση, παρά τις αερολογίες για «πράσινη ανάπτυξη», παραχωρεί μια περιοχή 4.200 τ.χλμ(!) για γεωτρήσεις η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 περιοχές natura και τμήματα του εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου. Όλα αυτά ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας κυμαίνονται στο 15%, το οποίο είναι «καλό ποσοστό» σύμφωνα με τα δεδομένα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αποδεικνύοντας το πόσο αδιαφορούν για όλη τη καταστροφή και τις περιβαλλοντικές συνέπειες ακόμα και όταν υπάρχει μικρή πιθανότητα κέρδους.

Παρόλο που σύμφωνα με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ένας από τους κύριους στόχους για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης είναι το 80% της παραγωγής ρεύματος να προέρχεται από ΑΠΕ(Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας) μέχρι το 2030, ταυτόχρονα παραχωρεί περιοχές(Ιωάννινα, Κατάκολο, ΒΔ Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα-Πρέβεζα κ.ά.) συνολικής έκτασης περίπου 16.000 τ.χλμ.(το 12% της έκτασης της Ελλάδας) για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρόκειται για ξεκάθαρη κοροϊδία που σαν κοινό παρονομαστή έχει τη κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας, είτε πρόκειται για ΑΠΕ είτε για ορυκτά καύσιμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να ξεπουλήσει και να αφήσει να καταστραφεί οποιοδήποτε κομμάτι του περιβάλλοντος δεν καεί(Έβρος) ή πλημμυρίσει(Θεσσαλία) εξαιτίας της εγκληματικής περιβαλλοντικής της πολιτικής. Ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς στόχοι για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής κρίσης έχουν εγκαταλειφθεί παγκοσμίως σε μεγάλο βαθμό. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως ενώ έρευνες λένε πως ακόμα και τα ήδη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων πρέπει να μείνουν τουλάχιστον κατά το 80% κάτω από τη γη, ώστε να έχουμε έστω μια ελπίδα να πιάσουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους, παγκόσμια έχει ξεκινήσει νέος πυρετός έρευνας και εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Είναι φανερό πως οι κυβερνήσεις παγκόσμια έχουν εγκαταλείψει έστω και να προσποιούνται ότι μεριμνούν για τη περιβαλλοντική καταστροφή. Μόνο οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη καταστροφή και μέσα από τους αγώνες μας να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα.



ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


·ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 
 
·ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
 
·ΚΑΤΩ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ