Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

 

Σε πρόσφατη έκθεση της Eurostat φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που η ελληνική κοινωνία βιώνει στο πετσί της καθημερινά. Η τεράστια έλλειψη αγοραστικής δύναμης που φαίνεται από το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας μας είναι 33 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Επίσης φαίνονται οι τεράστιες ανισότητες στο εσωτερικό της Ε.Ε με χώρες όπως το Λουξεμβούργο να έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα 156% πάνω από το μέσο όρο.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού σε καύσιμα, ρεύμα και καταναλωτικά προϊόντα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ανυπόφορη. Αυτό αποδεικνύεται στην ίδια έρευνα αφού η Ελλάδα βρίσκεται 22 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην ατομική κατανάλωση. Μπορεί να καυχιέται η κυβέρνηση ότι ο επίσημος πληθωρισμός έπεσε στο 3% αλλά σε πολλά απαραίτητα προϊόντα (όπως διατροφής) οι αυξήσεις τιμών φτάνουν μέχρι και 30%. Συγκεκριμένα 31,4% ακριβότερα από πέρυσι είναι τα έλαια, 12% τα φρούτα και 10,8% τα λαχανικά, 5,1% τα ενοίκια, 11,8% τα φάρμακα κ.α.

Η όποια «ανάπτυξη» η οποία παρουσιάζεται από κυβέρνηση και ΜΜΕ δεν είναι τίποτα άλλο από αιματοβαμμένα πλεονάσματα που προέρχονται από τη χειροτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου, τη φοροληστεία και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και φυσικά το ξεπούλημα κάθε δημόσιου πλούτου. Παρόλο που ζητωκραυγάζουν πως «βγήκαμε από τα μνημόνια» και βρισκόμαστε σε «ανοδική πορεία» έχουν ήδη αποφασίσει για το 2024 το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας αξίας 5 δις., ενώ στην επταετία 2007-13 ξεπουλήθηκε περιουσία αξίας 10 δις. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια τέτοια «ανάπτυξη», ειδικά με την επανέναρξη των μέτρων λιτότητας από την ΕΕ που είχαν παγώσει με τη πανδημία αλλά θα ξεκινήσουν ξανά από το 2024.

Η μόνη διέξοδος από τον αργό και βασανιστικό θάνατο της ακρίβειας και από τον κίνδυνο του πολέμου βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Αν θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τότε θα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας και να το διεκδικήσουμε στο δρόμο.



ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ