Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, 18:00, ΔΟΜΠΟΛΗ 

3 χρόνια συμπληρώνονται από την άγρια καταστολή των φοιτητών που διαδήλωσαν στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα. Ο Νοέμβρης του 2020 ήταν το αποκορύφωμα μιας άνευ προηγουμένου καταστρατήγησης κάθε δικαιώματος και ελευθερίας, πάντα με πρόσχημα τη πανδημία. Οι μηχανισμοί καταστολής είχαν αφηνιάσει εκμεταλλευόμενοι τη πλήρη κάλυψη που τους παρείχε το καθεστώς Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, χτυπώντας και μοιράζοντας πρόστιμα σε ηλικιωμένους, παιδιά  εργαζόμενους κλπ. Μέσα σε αυτό το καθεστώς φοιτητές, μαζί με τον σύλλογο εστιακών, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο ηρώων στα Ιωάννινα για να τιμήσουν το Πολυτεχνείο και να υπερασπιστούν όλα όσα αυτό πρεσβεύει, τα οποία έβλεπαν να καταπατούνται μπροστά στα μάτια τους.

Η ωμή καταστολή η οποία αντιμετώπισαν οι φοιτητές αυτοί, οι 23 συλλήψεις με τις χαλκευμένες κατηγορίες και τα πρόστιμα των 900€ ανέδειξαν αυτή ακριβώς τη κατάσταση και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν έγιναν ο κυματοθραύστης για την ανατροπή του κλίματος τρομοκρατίας. Παρά την ύπαρξη άπλετου αποδεικτικού υλικού, που φανερώνει την εντελώς απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών, η αστυνομία και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις διώξεις σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν οποιονδήποτε θέλει να αγωνιστεί ενάντια σε μια τέτοια ζοφερή καθημερινότητα. Θέλουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά όποιον αντιστέκεται ενάντια στη κατακρεούργηση του βιοτικού του επιπέδου, της υγείας, της παιδείας, των εργατικών του δικαιωμάτων.

 

Η Επιτροπή Υπεράσπισης των 25 Διωκόμενων Φοιτητών δημιουργήθηκε αμέσως μετά τα γεγονότα αυτά και έγινε εργαλείο παραδειγματικού αγώνα. Λίγους μήνες αργότερα, με το ξέσπασμα της Νέας Σμύρνης η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στο μέτωπο της καταστολής. Η υπεράσπιση των 23+2 διωκόμενων (υπήρξαν 2 ακόμα δικογραφίες που σχηματίστηκαν ενάμιση χρόνο μετά!) δεν είναι απλά υπεράσπιση 25 φοιτητών που διώκονται άδικα, όπως και το ίδιο το Πολυτεχνείο δεν ήταν απλά η θυσία μιας χούφτας ηρωικών φοιτητών. Είναι υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλης της κοινωνίας. Δε χτυπήθηκαν απλά φοιτητές, χτυπήθηκε η αντίσταση μπροστά στην ισοπέδωση της ζωής μας με αξιοπρεπείς όρους. Αυτό υπερασπίζεται η Επιτροπή των 25 και όποιος την στηρίζει. 

Δεν μας τρομοκράτησαν και δε θα μας τρομοκρατήσουν! Για άλλη μια φορά θα τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου στους δρόμους και θα κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα των αγώνων του. Συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι την οριστική απόσυρση των κατηγοριών και των προστίμων. Ενάντια στη φτώχεια, τη καταστολή, τον πόλεμο, την εξαθλίωση και τις κυβερνήσεις που τα επιβάλουν. Στο δρόμο του Νοέμβρη βαδίζουμε ξανά!

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

·  ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 25 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

·  ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

·  ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

·  ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ