Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ

Στις 2 Οκτωβρίου αποφασίστηκε μέσω της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Βενιζέλειου νοσοκομείου της Κρήτης η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων καθώς και η διακοπή των τακτικών και απογευματινών ιατρείων λόγω της πρωτοφανούς υποστελέχωσης του. Σε επόμενη συνέλευση στις 10 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι κατέληξαν στην αναίρεση της παραπάνω απόφασης για τα τακτικά και απογευματινά ιατρεία και  προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Ακόμα ορίστηκε στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και πορεία διαμαρτυρίας από το Βενιζέλειο ενώ αναρτήθηκε μια καυστική ανακοίνωση του νοσοκομείου που καταγγέλλει την παθητική στάση των υπευθύνων, ενημερώνει για τις αποφάσεις των συνελεύσεων και καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Βενιζέλειου οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τραγικές, γεγονός που οδηγεί στην εξόντωση τους αλλά και στην δημιουργία τεράστιων λιστών αναμονής ασθενών. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν 300 κενές οργανικές θέσεις εκ των οποίων οι 170 αφορούν μόνο τη νοσηλευτική υπηρεσία ενώ ακόμα και οι ειδικευόμενοι γιατροί εξωθούνται σε  παραίτηση καθώς το ίδρυμα αδυνατεί να τους προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση. Παράλληλα η κατάσταση των υποδομών δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες των ασθενών αφού  ολόκληρες πτέρυγες του νοσοκομείου χρήζουν άμεσα ανακατασκευής και το μεγαλύτερο μέρος του ήδη ανεπαρκούς εξοπλισμού είναι μη λειτουργικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μόλις έξι χειρουργικών κλινών που υπάρχουν στο νοσοκομείο από τις οποίες λειτουργούν επαρκώς οι δύο.

Η συνεχής υποβάθμιση του συστήματος υγείας δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην Ελλάδα  οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν μόλις το 5% του ΑΕΠ της χώρας την στιγμή που η φιλοπόλεμη κυβέρνηση της ΝΔ δαπανά πακτωλούς χρημάτων για πολεμικούς εξοπλισμούς και ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής. Το γεγονός αυτό αποκρυσταλλώνει περίτρανα τις προθέσεις των νεοφιλελεύθερων του Μητσοτάκη που δεν είναι άλλες από την πλήρη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας και το ξεπούλημα της σε ιδιώτες-αρπακτικά (ΝΔΙΠ) στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ως εδώ! Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους που μας καίνε, μας πνίγουν και διαλύουν κάθε κοινωνικό αγαθό. Εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας, να οργανώσουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

●ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

●ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΟΥΣ

●ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ