Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ

Ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ δήλωσε πως «Είναι καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές». Με λίγα λόγια η κυβέρνηση ανακοινώνει νέο χαράτσι για την ακίνητη περιουσία. Αυτά τα χρήματα θα προορίζονται όχι για μέτρα προστασίας και πρόληψης αλλά για να αποζημιώνουν με ψίχουλα τους ανθρώπους που θα καταστρέφονται από την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Η υποχρεωτική ασφάλιση από το 2024 θα είναι υποχρεωτική για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Προς το παρών η κυβέρνηση δε υποχρεώνει την ασφάλιση και των νοικοκυριών αλλά μένει στη θέσπιση «κινήτρων» όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν το ακίνητο τους, ή το επιχείρημα πως όσο περισσότεροι ασφαλιστούν τόσο φθηνότερα θα γίνουν τα ασφάλιστρα. Στη πράξη όμως μόλις κριθεί υποχρεωτική η ασφάλιση όλες οι εταιρείες θα εκτοξεύσουν τις τιμές τους ακριβώς γιατί ο ασφαλισμένος δε θα έχει καμία εναλλακτική. Στη πραγματικότητα αυτή η πολιτική της υποχρεωτικής ασφάλισης αποσκοπεί στην αποστράγγιση του ήδη ισχνού εισοδήματος των νοικοκυριών προκειμένου να κερδοφορήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν πράγματι σε περίπτωση εκτεταμένης καταστροφής, αφού όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες χώρες οι ασφαλιστικές έχουν πολλούς τρόπους να αποφύγουν τις πληρωμές (κήρυξη χρεοκοπίας, επίκληση «θεομηνίας» κλπ.).

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από το ζήτημα της διασφάλισης της κοινωνίας απέναντι σε καταστροφές γιατί δε προτίθεται ούτε καν να προσπαθήσει κάτι τέτοιο. Μόνος της στόχος είναι να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει να ληστεύει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους εργαζομένους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αφήνοντας κυριολεκτικά κατεστραμμένη γη πίσω της. Ακόμα και μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και με τον χειμώνα μπροστά μας η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την κατασκευή πραγματικών αντιπλημμυρικών μέτρων, προμηνύοντας και άλλες καταστροφές και θανάτους.

Αυτή η δολοφονική πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Δε μπορούμε να περιμένουμε μετρώντας αντίστροφα μέχρι να ξανά χαθούν ζωές εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας του επιτελικού κράτους. Μόνο μέσα από τους μαχητικούς μας αγώνες μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές και τα δικαιώματα μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

·       ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ

·       ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ

·       ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

·       ΚΑΤΩ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ