Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Η εικόνα από τις λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική. Χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν επί μήνες, έως και ολόκληρο χρόνο, για να χειρουργηθούν. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού» βρίσκονται 3.111 παιδιά στη λίστα αναμονής, ενώ σε άλλα 3 Νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς σε αναμονή ξεπερνούν τους 10.200!

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει λόγο για ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Το μόνο που κάνει όμως είναι να πετσοκόβει διαρκώς τον προϋπολογισμό για το ΕΣΥ και να επιδιώκει συνεχώς να ενισχύσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Η μόνη λύση που προτείνει η κυβέρνηση για αυτή την τραγική κατάσταση είναι η επέκταση των απογευματινών χειρουργείων, που γίνονται επί πληρωμή, και η «συνεργασία» με ιδιωτικές κλινικές, που σημαίνει πως το δημόσιο θα χρυσοπληρώνει τους κλινικάρχες αντί με τα ίδια λεφτά να στελεχώνει τα δημόσια νοσοκομεία.

Στην χώρα μας οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία παραμένουν στο 5 % του ΑΕΠ, όταν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο μέσος όρος είναι στο 7,5 %. Από την άλλη, οι δημόσιες δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς, μέσα στη διετία 2022-23, άγγιξαν σχεδόν τα 5,8 δις και για τους μηχανισμούς καταστολής ολοένα και μεγαλώνουν. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει σε έδαφος κερδοσκοπίας της παθογένειες της δημόσιας υγείας. Με αυτό το κριτήριο συνεχίζει τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που καταστρέφουν το ΕΣΥ, ώστε μετά να παρουσιάσει τους χρυσοπληρωμένους ιδιώτες σαν «σωτήρες».

Για άλλη μια φορά, γίνεται απαραίτητη όσο ποτέ η πάλη για την υπεράσπιση των ζωών και των δικαιωμάτων μας. Μέσα από τους μαζικούς και μαχητικούς μας αγώνες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες ενάντια στη βαρβαρότητα που μας έχουν επιβάλλει.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ — ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ