Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ο αριθμός των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι τεράστιος. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ ο αριθμός των σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη φτάνουν τα 235, ενώ στη πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιος σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς. Ταυτόχρονα ο μέσος χρόνος αναμονής για φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στην Ελλάδα φτάνει τις 130 μέρες, κερδίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η έλλειψη φαρμάκων δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας ή του πολέμου στην Ουκρανία, αυτά απλά έντειναν ένα πρόβλημα που από το 2000 μέχρι το 2018 έχει αυξηθεί κατά 20 φορές. Η δυσκολία πρόσβασης σε έναν αυξανόμενο αριθμό φαρμάκων οφείλεται στις  απαιτήσεις της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Οι πολυεθνικές βιομηχανίες φαρμάκων στην Ευρώπη, αλλά και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να μην μειωθεί η κερδοφορία τους, πουλάνε τα φάρμακα με προτεραιότητα τις χώρες που έχουν τα υψηλότερα τιμολόγια, καθώς εκεί θα  έχουν το μεγαλύτερο κέρδος. Στην Ελλάδα τα φάρμακα αγοράζονται σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το εξωτερικό, οπότε οι εταιρίες χάνουν αμέσως το ενδιαφέρον τους. ΕΕ και κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το περιορισμό αυτών των ελλείψεων βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς λόγω ελλείψεων αναβάλλονται ακόμη και χειρουργεία.

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων διαλύει τη δημόσια υγεία σε κάθε επίπεδο. Την τελευταία 4ετία δεν έχει προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, έχει αφήσει τις κτηριακές δομές των νοσοκομείων ετοιμόρροπες και το ΕΚΑΒ ακραία υποστελεχωμένο και χωρίς ασθενοφόρα. Μαζί με τις ελλείψεις σε φάρμακα όλα αυτά έχουν μετατρέψει μια επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο σε πραγματικό βασανιστήριο. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να προωθήσει και να ενισχύσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία, επιτρέποντας σε κλινικάρχες να θησαυρίσουν, μειώνοντας ταυτόχρονα τις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας στερούν τα πιο βασικά μας δικαιώματα. Μέσα από μαχητικούς αγώνες, εργαζόμενοι , νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα θα πρέπει να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και να παλέψουμε για την δημόσια και δωρεάν υγειά. Πρέπει να επιβάλουμε τις κοινωνικές μας ανάγκες ενάντια στην δολοφονική βαρβαρότητα της αγοράς.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


·       ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

·       ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

·        ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ — ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ