Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤ. ΚΑΜΕΝΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ – ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 37 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 

Τραγικός ο απολογισμός των πυρκαγιών για άλλη μια φορά. Μέσα σε τρεις μέρες κάηκαν 435.000 στρέμματα γης, ξεπερνώντας συνολικά το 1 εκατ. Η μεγάλη πληγή είναι η πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, όπου βρέθηκαν μάλιστα 26 απανθρακωμένοι σωροί (με το κράτος να τονίζει πως πρόκειται για μετανάστες, λες και αυτό τους κάνει ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας), με 2 μικρά παιδιά ανάμεσα τους. Έτσι θρηνούμε τουλάχιστον 37 νεκρούς από το σύνολο των πυρκαγιών μέχρι στιγμής. Μπροστά σε αυτό το έγκλημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τολμά να κατηγορεί για «πολιτικές σκοπιμότητες σε μια περίοδο θλίψης» οποιονδήποτε καταδικάζει την δολοφονική ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Τα πύρινα μέτωπα είναι δεκάδες. Αλεξανδρούπολη, Δυτική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Πρέβεζα, Ροδόπη είναι μόνο κάποια από τα πιο σημαντικά. Ο ουρανός ολόκληρης της χώρας έχει γεμίσει με καπνό και μια μυρωδιά καμένου που θυμίζει αποκάλυψη. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να προσπαθεί να δικαιολογήσει τη χρεοκοπία του επιτελικού κράτους σε αντικειμενικές συνθήκες (π.χ ισχυροί άνεμοι, θεομηνία κλπ.) η αλήθεια όμως είναι πως για αυτό το τραγικό απολογισμό ευθύνεται η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για τη πρόληψη και τη ενίσχυση της πυροπροστασίας. Η πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, παρά τον αέρα, ξεκίνησε σε περιοχή με πολύ χαμηλή βλάστηση και εύκολα προσβάσιμη, άρα ο μόνος λόγος που κατέληξε να καίγεται όλος ο Έβρος είναι πως η υποστελεχωμένη (4.000 οργανικά κενά) και υποχρηματοδοτούμενη (διαλυμένα οχήματα, λίγα εναέρια μέσα) πυροσβεστική δεν διέθετε τους πόρους για να δράσει αρκετά αποτελεσματικά.

Όπως και σε κάθε άλλο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα έτσι και στο ζήτημα των πυρκαγιών η πολιτική της κυβέρνησης είναι μόνο επικοινωνιακή. Είναι η 5η συνεχόμενη περίοδος πυρκαγιών στην οποία αποτυγχάνει παταγωδώς η κυβέρνηση της ΝΔ μην έχοντας πάρει το παραμικρό μέτρο για τη θωράκιση της χώρας. Τα μόνα ζητήματα για τα οποία όντως «σηκώνει τα μανίκια» είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα αντεργατικά μέτρα, οι πλειστηριασμοί κλπ.

Δε μπορούμε να τους επιτρέψουμε να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας. Με αγώνες διαρκείας πρέπει να διεκδικήσουμε πραγματική ενίσχυση των κοινωνικών αγαθών, της κοινωνικής μέριμνας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να αντιστρέψουμε τη λαίλαπα που μας επιφυλάσσουν.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΆ ΜΕΤΡΑ