Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Οι απόφοιτοι 16 Γεωπονικών τμημάτων βρίσκονται στον αέρα καθώς μετά από 5 χρόνια σπουδών δεν τους αναγνωρίζεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Συγκεκριμένα το 2018 με τον νόμο 4559/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα ΤΕΙ μετατρέπονται σε πενταετή τμήματα ΑΕΙ. Με την μετατροπή αυτή ιδρυθήκαν νέες «ανώτατες» σχολές χωρίς όμως να γίνεται προσδιορισμός των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, κάτι που δεν έγινε ούτε από την κυβέρνηση ΝΔ. Έτσι οι φοιτητές των τμημάτων αυτών δεν μπορούν να δουλέψουν στον κλάδο τους και αποκλείονται από το δημόσιο. Όλη αυτή κατάσταση έφερε αντιδράσεις και αυτό φαίνεται από τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις των φοιτητών αλλά και την ομόφωνη παραίτηση των καθηγητών στο τμήμα Γεωπονίας της Άρτας. Το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν πως ανάγκασαν τη κυβέρνηση να εκδώσει στις 30/3 ΦΕΚ στο οποίο και θα ορίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα εάν συμφωνήσει και το ΓΕΩΤΕΕ.

Αυτή η πρώτη νίκη όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως η επίθεση στην εκπαίδευση συνεχίζεται ακάθεκτη, καθώς πολλές άλλες σχολές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (π.χ τμήμα περιβαλλοντολογίας στο Παν. Θεσσαλίας). Η κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωπόνων είναι η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως που διαλύει τα πτυχία, εφαρμόζει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και κλείνει τμήματα πετώντας χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο εκτός εκπαίδευσης. Η εφαρμογή αυτών των αντιεκπαιδευτικών νόμων έχουν σαν στόχο την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Η κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην ανεργία στην υποαπασχόληση, στην απλήρωτη εργασία και στους μισθούς πείνας. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων εφαρμόζοντας την όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στη υγειά, στις μεταφορές και το νερό υποβαθμίζοντας πλήρως τις ζωές της νεολαίας και των εργαζομένων. Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν το αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της μνημονιακής πολιτικής. Μια πολιτική που ακολουθούν όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις θεωρώντας ασήμαντες τις ζωές μας μπροστά στα κέρδη των ελιτ.

Η νίκη αυτή των φοιτητών των τμημάτων Γεωπονίας είναι σημαντική όμως οι αγώνες πρέπει να συνεχίσουν καθώς οι επιθέσεις θα ενταθούν και μόνο με αγώνα διαρκείας μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων που επιτίθεται στα δικαιώματά μας και δεν μας αφήνει να ζήσουμε.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ- ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

·        ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

·        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

·        ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

·        ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ