Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

 

Με fast-track διαδικασίες, εν μέσω του ξεσηκωμού για το έγκλημα στα Τέμπη και μόλις με τέσσερις ημέρες διαβούλευσης ψηφίστηκε το λεγόμενο νομοσχέδιο μετονομασίας της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), το οποίο αποτελεί κερκόπορτα για το ξεπούλημα του νερού. Παρά τις διαβεβαιώσεις των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ και των ΜΜΕξαπάτησης να αποκρύψουν την πραγματικότητα, η δημιουργία μίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, για να ρυθμίζει μία αγορά που, προς το παρόν, δεν υπάρχει, καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις βλέψεις τους. Πόσο μάλλον όταν την ίδια ακριβώς πορεία ακολουθήσανε για να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης η κυβέρνηση αγνοεί το ΣτΕ, το οποίο έκρινε παράνομο και αντισυνταγματικό το παρών νομοσχέδιο και κάλεσε την απόσυρση του.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους στόχους της ελληνικής ελίτ. Το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είχε ξεκινήσει είδη από το 2000, όταν για πρώτη φορά μέρος των δύο επιχειρήσεων πουλήθηκε στο χρηματιστήριο. Το 2011, αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε, στα πλαίσια μνημονιακών υποσχέσεων, όταν οι δύο εταιρίες πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το ταμείο ξεπουλήματος δημόσιων υπηρεσιών. Οι μεγαλειώδεις αγώνες του 2011-12 είχαν καταφέρει να παγώσουν, τότε, τις διαδικασίες, όμως αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν και αργότερα (2016: υπερταμείο, 2017: ΚΥΑ κοστολόγησης-τιμολόγησης νερού κ.ά.). Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Με την δημιουργία ρυθμιστικής αρχής για το νερό, εγκαινιάζει μια αγορά νερού επιτρέποντας σε κάθε ιδιώτη να εισχωρήσει για να κερδοσκοπήσει. Με τον νέο νόμο, η ΡΑΑΕΥ αποκτά την ελευθερία να αδειοδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις νερού, καθώς και συμμετέχει στην διαμόρφωση των τιμών νερού. Όλα αυτά αποτελούν πάγιες τακτικές, όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, που με αντίστοιχο τρόπο, ιδιωτικοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια τον ΟΣΕ και την ΔΕΗ, που σαν αποτέλεσμα είχαν όχι μόνο την εκτίναξη του κόστους αυτών των υπηρεσιών αλλά και την κατακόρυφη πτώση της ποιότητας τους.

Τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις, βύθισαν την κοινωνία σε πρωτοφανή επίπεδα φτώχειας και εξαθλίωσης επιφέροντας συχνά την καταστροφή. Η τραγωδία των Τεμπών είναι το πιο γλαφυρό παράδειγμα των δολοφονικών πολιτικών τους, είναι όμως μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ωθούνται καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια, στο χείλος της καταστροφής μέσω των πλειστηριασμών, της ακρίβειας, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων και τώρα προσπαθούν να στερήσουν από την κοινωνία το πιο ζωτικό και αναγκαίο αγαθό. Για να αποφύγει κάθε αντίδραση, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωτοφανή τρόπο επιτεθείτε σε κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμά, κηρύσσοντας αγώνες και απεργίες παράνομες και καταστέλλοντας κάθε αγωνιστή με τον πιο βίαιο τρόπο, βυθίζοντας συνολικά την κοινωνία σε μία βαρβαρότητα.

Με τους αγώνες μας πρέπει να ξεφορτωθούμε τους δολοφόνους! Για τους νεοφιλελεύθερους δεν υπάρχει κανένα αγαθό που να μη θέλουν να μετατρέψουν σε εμπόρευμα. Τα προηγούμενα χρόνια τα δολοφονικά τους σχέδια μπήκαν στον πάγο, μονάχα όταν συνάντησαν ως εμπόδιο τους μαζικούς και αυτοργανωμένους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων. Σήμερα πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξαν προηγούμενες γενιές, να στήσουμε δομές αυτοργάνωσης και να οργανώσουμε μαζικούς αγώνες διαρκείας μέσα από αυτές. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στις δολοφονικές πολιτικές τους, να τιμωρήσουμε όσους μας οδήγησαν στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον θάνατο.

 

AΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
  • ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
  • ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ