Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

 

Στις 17/3 συνελήφθησαν τρεις εργαζόμενοι της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου βρίσκονταν για να καταθέσουν ενάντια στην εργοδοσία για τις παράνομες απολύσεις των συναδέρφων τους. Οι συλλήψεις έγιναν διότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόλμησε να μηνήσει 11 εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 16/3, ανάμεσα τους και οι 3 που θα κατέθεταν στην εν λόγω δίκη.

Αυτές οι συλλήψεις είναι απλά το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά συλλήψεων, καταστολής και συκοφαντικών επιθέσεων ενάντια στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα». Από τον Αύγουστο, αλλά και ακόμα πιο πριν, αυτοί οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αγαστή συνεργασία κράτους και εργοδοσίας η οποία προσπαθεί να τσακίσει κάθε σκέψη για διεκδίκηση και υπεράσπιση των εργασιακών τους διακιωμάτων.

Για μία ακόμη φορά διαπιστώνονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία λειτουργεί η αστική δικαιοσύνη. Οι εργοδότες και το κεφάλαιο έχουν το ελεύθερο να καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων όπως αυτό του συνδικαλισμού. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα μαύρο σύστημα εκμετάλλευσης που επιβάλλει μαύρη και απλήρωτη εργασία και εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες. Ταυτόχρονα αν προσπαθήσουν να αντιδράσουν απέναντι σε αυτό και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο ξυλοκοπούνται, συλλαμβάνονται ή απολύονται. Όμως αυτές οι τακτικές βίας που καταπατούν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα δεν είναι προϊόν απλά της "ιδιοτροπίας" των εργοδοτών στη Μαλαματίνα. Είναι το μέλλον που υπόσχεται σε κάθε εργοδότη η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νόμο Χατζηδάκη αλλά και κάθε επόμενη κυβέρνηση που είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να τον επεκτείνει και να τον ενισχύσει.

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για τους εργοδότες ρίχνοντας το λαό στην εξαθλίωση με τα αντεργατικά μέτρα και την ακρίβεια. Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους. Οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις 8 και 16 Μάρτη μας δείχνουν το δρόμο. Σε κάθε χώρο εργασίας και σε κάθε γειτονιά με την αυτοοοργάνωσή και τους αγώνες μας να νικήσουμε το Μητσοτάκη και τη κλίκα του για να σταματήσει εδώ η ακραία εκμετάλλευση.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

· ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ

· ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

· ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ