Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΜΑΡΤΗ: ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ … ΩΜΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ


Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν  ξανά σε όλη την Ελλάδα στις 16/3, μέρα γενικής απεργίας, για να καταγγείλουν το έγκλημα στα Τέμπη. Σε σχέση με την προηγούμενη απεργία στις 8/3 πιο έντονη ήταν η κρατική καταστολή. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την προσπάθεια τρομοκράτησης των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συνεχίζουν να απαιτούν να τιμωρηθεί η κυβέρνηση των δολοφόνων που ευθύνεται για τις 57 ζωές που χάθηκαν.


Στα Γιάννενα η συγκέντρωση ήταν για άλλη μια φορά ιδιαίτερα μαζική με πολύ έντονη την παρουσία νεολαίας, φοιτητών και μαθητών. Το μπλοκ του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων (Εστιακών, ΠΤΝ, Φιλοσοφίας, Ιστορικού-Αρχαιολογικού) είχε μαζική παρουσία και δυναμικό παλμό με συνθήματα που απαιτούσαν τη πτώση της κυβέρνησης των δολοφόνων και την άμεση εθνικοποίηση των τρένων.


Στην Αθήνα η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν επίσης πολύ μαζική. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν και πάλι την πλατεία Συντάγματος ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στην απεργία (Hellenic Train, ΜΕΤΡΟ, ΣΤΑΣΥ). 


Η απάντηση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές ήταν να πνίξουν το Σύνταγμα με χημικά προκειμένου να τους διαλύσουν. Την ίδια στιγμή στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα στην διαδήλωση  με δακρυγόνα και ξυλοκοπώντας όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Επίσης νέα επίθεση από την αστυνομία με γκλοπ και χημικά δέχθηκαν διαδηλωτές έξω από την κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.



Στη Θεσσαλονίκη επίσης χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο. Ανάμεσα τους ήταν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία με αποτέλεσμα να μην κινηθεί ούτε ένα λεωφορείο. Στο τέλος της πορείας η αστυνομία επιτέθηκε με χημικά και κρότου λάμψης προσπαθώντας να την διαλύσει.

Μαζικές διαδηλώσεις για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές μικρότερες περιφερειακές πόλεις όπως Λάρισα, Βόλος, Ηράκλειο, Αγρίνιο κ.α.

Οι αγώνες και οι απεργίες που ξεκίνησαν με αφορμή τους 57 νεκρούς των Τεμπών πρέπει να συνεχιστούν, Με καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, με μαχητικές κινητοποιήσεις παντού να παλέψουμε για να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι, να σταματήσουν οι δολοφονικές πολιτικές τω ιδιωτικοποιήσεων, για να διώξουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα με την αυτοοργάνωση και τον αγώνα μας, με συνελεύσεις και επιτροπές να εξασφαλίσουμε πως καμία άλλη ζωή δε θα χαθεί στο βωμό του κέρδους.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

·       ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ (ΕΤΑΙΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ)

·       ΑΠΟΖΗΜΙΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

·       ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΙΔΙΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

·       ΚΑΤΩ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ