Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΥΡΙΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Ή ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;

Πάνω από 42.000 θύματα μετράει ο σεισμός σε Τουρκία-Συρία, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από καμία από τις δύο χώρες ο αριθμός των αγνοούμενων. Ο καταστροφικός σεισμός έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους κάτω από ερείπια, με ελάχιστους από αυτούς να επιζούν. Οι επιζώντες έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες, πολικό κρύο, βροχές και χιόνια, χωρίς κανένα κατάλυμα ή ουσιαστική βοήθεια από τις αρχές. Οι ζημιές του σεισμού είναι ανυπολόγιστες, με πάνω από 30.000 κτήρια να έχουν καταστραφεί.

Η κυβέρνηση Ερντογάν και τα τουρκικά αστικά επιτελεία στέκουν άναρθροι μπροστά στην εθνική κρίση που γεννάται. Είχαν περάσει πολλές μέρες μετά τη κύρια σεισμική δόνηση και ακόμη υπήρχαν πόλεις και επαρχίες οι οποίες δεν είχαν δεχθεί απολύτως καμία βοήθεια από το κράτος. Παράλληλα άνθρωποι προσπαθούσαν να ανασύρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από τα συντρίμμια με τα ίδια τους τα χέρια. Κάθε ώρα που περνάει, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες υποδιπλασιάζεται. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος Ερντογάν επιλέγει να κάνει βόλτες στις πληγείσες περιοχές, με τα αργυρώνητα ΜΜΕ να τον παρουσιάζουν «ευαίσθητο» και «βαθιά αλτρουιστή», την ίδια στιγμή που διστάζει να κινητοποιήσει σύσσωμο τον κρατικό μηχανισμό για την επιχείρηση διάσωσης.

Την ίδια στιγμή στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τις 6.000. Πέρασαν 4 ολόκληρες ημέρες, που η Συρία δεν δέχθηκε καμία βοήθεια, μέχρι να σταλεί το πρώτο –πενιχρό- κομβόι βοήθειας. Κρίσιμο ρόλο στην έκταση των καταστροφών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιντλίμπ, έπαιξαν και οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί της περιοχής από την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Ο χρόνιος πόλεμος και οι βομβαρδισμοί έχουν αποσαθρώσει τα κτήρια, τα θεμέλια αλλά και το ίδιο το έδαφος στις εμπόλεμες περιοχές, με αποτέλεσμα οι ζημιές του σεισμού να λαμβάνουν καταστροφικές διαστάσεις. 

Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι δεν τελείωσαν με τον σεισμό. Η πιθανότητα ενός μεγάλου μετασεισμού, ο οποίος θα επιφέρει επιπλέον καταστροφές και θύματα, δεν έχει αποκλειστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και είδη υγιεινής απειλεί με το ξέσπασμα μιας νέας υγειονομικής κρίσης, την εξάπλωση χολέρας, κ.λπ. Ακόμη, δημιουργείται το ζήτημα στέγασης περίπου 300.000 ανθρώπων και ανοίγει το ζήτημα του μεταναστευτικού. Η «δημοκρατική και ανθρωπιστική» ΕΕ έσπευσε ήδη να εκφράσει την απροθυμία της να φιλοξενήσει τα θύματα της φυσικής καταστροφής.

Η παγκόσμια αστική ελίτ και οι καπιταλιστές, επιλέγουν να επενδύσουν σε πολεμικές μηχανές και ατομικές βόμβες, παρά σε αντισεισμικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινων ζωών. Ο Μητσοτάκης από τη μια στέλνει, ισχνή, βοήθεια στη Τουρκία προκειμένου να παραστήσει τον "ευαίσθητο και αλληλέγγυο", όταν αυτός ο ίδιος τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης του έβλεπε όλη τη χώρα πρώτα να καίγεται και μετά να πνίγεται, χωρίς να ενισχύσει στο ελάχιστο τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Μπροστά στους νέους κινδύνους που γεννιούνται, μόνο οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν μια πραγματική απάντηση. Ενάντια στις πολεμοκάπηλες ορέξεις των Αμερικανών και των δυτικών ιμπεριαλιστών, με ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα, να επιβάλουμε να διατεθούν δισεκατομμύρια, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς, αλλά για μέτρα και υπηρεσίες προστασίας και ευημερίας της κοινωνίας. Με αλληλεγγύη και πραγματικό διεθνισμό, να ρίξουμε τις εγκληματικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, και να επιβάλλουμε την αξιοπρεπή μας διαβίωση κόντρα στα εκτρωματικά τους σχέδια.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ – ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ