Οι φετινές διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου πανελλαδικά είχαν σαν κοινό χαρακτηριστικό τη μαζικότητα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους υμνητές της Χούντας των Συνταγματαρχών. Στην Αθήνα η διαδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 40.000 και στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τους 15.000. Ενώ στα Ιωάννινα συγκεντρώθηκε μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών σε σχέση με πέρυσι. Πανελλαδικά οι φετινές διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν οι μαζικότερες των τελευταίων ετών. Σε ολόκληρη την χώρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και νέοι έδωσαν μια δυναμική απάντηση απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης και των αστικών ελίτ, που διαλύουν κάθε κοινωνικό, δημοκρατικό, εργασιακό και πολιτικό δικαίωμα, και ενάντια στις πολεμοκάπηλες βλέψεις της κυβέρνησης που θέλει τα φτωχά στρώματα και τους νέους κρέας για τα κανόνια της.
Στα Ιωάννινα, ξεκινώντας από το ιστορικό παλιό πανεπιστήμιο της Δόμπολης, διαδήλωσαν 4 φοιτητικοί σύλλογοι (Εστιακών, Νηπιαγωγών, χημικού και Φιλοσοφίας), σωματεία, ενώ ακολούθησαν οργανώσεις της άκρας αριστεράς αλλά και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, στα Ιωάννινα η στάση της αστυνομίας ήταν διακριτική, δεν έκανε καμία κίνηση κατά της διαδήλωσης και παρέμεινε κλεισμένη στο αστυνομικό μέγαρο.
Στις υπόλοιπες πόλεις το κλίμα
αστυνομοκρατίας ήταν ξεκάθαρο. Στην Αθήνα, 5.700 αστυνομικοί ήταν κατά πόδας, με αύρες, κλούβες
και drones να
έχουν στρατοπεδεύσει σε ολόκληρο το κέντρο, ενώ προχώρησαν σε 17 προσαγωγές.
Παράλληλα μετά τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα ακολούθησε ένα όργιο καταστολής. Στη
Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικές δυνάμεις έπνιξαν το ΑΠΘ στα χημικά, προσήγαγαν 80
διαδηλωτές και συνέλαβαν 5. Στην Πάτρα η αστυνομία επιτέθηκε στη διαδήλωση με
χημικά και γκλοπ και συνέλαβε 4 φοιτητές.
Η μαζικότητα και η αγωνιστικότητα της πορείας έδωσαν μια ηχηρή απάντηση. Έδειξαν πως οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν ξεχνούν τους αγώνες του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς του, όσο κι αν προσπαθούν κυβέρνηση και ΜΜΕ να το υποβαθμίσουν σε «φοιτητικά ρομάντζα» και σε μια γιορτή. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν πάλη ταξική, και στο δρόμο που χάραξαν οι χιλιάδες αγωνιστές της 17ης Νοέμβρη αλλά και των μεγάλων αγώνων που ακολούθησαν, να οργανώσουμε και εμείς την αντίστασή μας. Μέσα από συλλόγους, σωματεία, οργανώσεις, με έναν αγώνα διαρκείας, να διώξουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ανατρέψουμε το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, εξαθλίωση.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ -
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
· ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ
· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
·
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ