Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΡΝΙΚΕ ΣΤΟ ΑΠΘ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

 


Το τελευταίο διάστημα τα πανεπιστήμια βιώνουν τη «δια ροπάλου» προσπάθεια εφαρμογής των νόμων Κεραμέως. Από τα πρώτα βήματα που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μονοπάτι της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, είναι η εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» μέσα στα ΑΕΙ. Αυτό δείχνει και το πιο πρόσφατο βήμα με το οποίο προχωρούν τα σχέδια τους, δηλαδή την εγκατάσταση συστημάτων τουρνικέ στο ΑΠΘ μέσα στο κατακαλόκαιρο με τις σχολές κλειστές.

Πιο συγκεκριμένα, με πρόφαση την προστασία του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων σε συνεργασία με την πρυτανεία του Παπαϊωάννου δίνουν υλική υπόσταση στη διάταξη του ν. Κεραμέως που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας εισόδου, ένα βήμα πριν την ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακή Αστυνομία). Τα λεγόμενα τουρνικέ που μπήκαν στην είσοδο της πρυτανείας του ΑΠΘ είναι περιστρεφόμενος μηχανισμός με βραχίονες που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές, δικαστήρια) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από τον έλεγχο της φοιτητικής ταυτότητας. Υπενθυμίζεται ότι, από τον Μάιο ακόμα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε δηλώσει ότι «περιμένουμε από τις πρυτανικές αρχές να βάλουν τουρνικέ γιατί βασική αποστολή των ΟΠΠΙ θα είναι η ελεγχόμενη είσοδος εντός των χώρων των πανεπιστημίων». Δεν είναι τυχαίο που ταυτόχρονα με αυτή την εγκατάσταση, ψήφισαν μέσα στο καλοκαίρι το νέες διατάξεις για το νόμο-πλαίσιο που στοχεύει τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πανεπιστήμιο φυλακή, με την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας να καταστέλλει τους φοιτητές που παλεύουν για δωρεάν σπουδές.

Η κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας έχει αποφασίσει να επιβάλλει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια πάση θυσία. Δεν δίνει ούτε ευρώ για τις υποδομές και την φοιτητική μέριμνα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων την στιγμή που δίνει εκατοντάδες χιλιάδες σε προσλήψεις ειδικών φρουρών ΟΠΠΙ και συστημάτων ασφαλείας (Η αγορά του εξοπλισμού τουρνικέ έγινε με δωρεά συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ). Ενώ έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια πρόβα τζενεράλε για την πανεπιστημιακή αστυνομία με την είσοδο των ΜΑΤ στο ΑΠΘ (που πραγματοποίησαν δολοφονικές επιθέσεις σε φοιτητές) με την εγκατάσταση των τουρνικέ βρίσκονται ένα βήμα πριν την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ. Στρατηγικός τους στόχος είναι ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς και ο ταξικός αποκλεισμός να επιβάλλεται με την βία.

Δεν θα τους περάσει. Δε θα ανεχτούμε ούτε στιγμή παραπάνω να στερούν τα πτυχία μας και να μας κρατάνε έξω από τις σχολές μας. Δε θα τους αφήσουμε να καταργήσουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Με τους αυτοοργανωμένους, μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, να παλέψουμε ενάντια στους κατάπτυστους νόμους Κεραμέως και για την ανατροπή της λαομίσητης κυβέρνησης Μητσοτάκη.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΝΙΚΕ – ΕΞΩ Η ΟΠΠΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ