Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ


Τον Απρίλη του 2022 ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων με κέντρο την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Γκοτάμπαγια Ρατζαπάκσα. Αφορμή του ξεσπάσματος είναι οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων κατανάλωσης όπως τρόφιμα, φάρμακα και στα καύσιμα. Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα το τελευταίο χρόνο είναι εφιαλτική. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 70% και έχει ισοπεδώσει το εισόδημα και την καταναλωτική δύναμη του πληθυσμού. Οι ουρές αναμονής που σχηματίζονται έξω από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων είναι ατέλειωτες και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ακόμη και μπλάκ άουτ ολόκληρων πόλεων έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η απάντηση της κυβέρνησης από την αρχή των κινητοποιήσεων ήταν η ωμή καταστολή και η χρησιμοποίηση ακόμη και του στρατού για να μπορέσουν να καταπνίξουν την συσσωρευμένη οργή που άρχισε να παίρνει χαρακτηριστικά εξέγερσης.

Η αγανάκτηση του λαού της Σρι Λάνκα προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΔΝΤ (η Σρι Λάνκα εντάχθηκε το 2009) και προς την απληστία, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση της αυταρχικής ντόπιας πολιτικής ελίτ, πήρε την μορφή εξέγερσης με μαζικά και μαχητικά χαρακτηριστικά στις αρχές του Ιουλίου. Η χώρα βρίσκεται μέσα στην δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της ως ανεξάρτητο κράτος (από το 1948). Οι επιταγές του ΔΝΤ χειροτέρευσαν κατά πολύ την κατάσταση, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια καταπόντισε τα κρατικά έσοδα και τα αποθεματικά του κράτος έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Τα αποτελέσματα φαίνονται ξεκάθαρα τους τελευταίους μήνες. Το εύθραυστο νήμα πάνω στο οποίο ισορροπούσε η οικονομία έσπασε κάτω από το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και φάνηκαν τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης. Η χώρα δεν άργησε να μπει σε καθεστώς άτυπης χρεοκοπίας, κηρύττοντας στάση των πληρωμών που εξυπηρετούν το τεράστιο εξωτερικό χρέος της (51 δισ. δολάρια).

Η αυταρχική κυβέρνηση του Ρατζαπάκσα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους σε μια πρώτη προσπάθεια αναχαίτισης της εξέγερσης. Οι διαδηλωτές δεν φοβήθηκαν και συνέχισαν ακόμη μαζικότερα τις κινητοποιήσεις. Στην συνέχεια οι προσπάθειες καταστολής και τρομοκράτησης των διαδηλωτών εντάθηκαν και έγιναν πολύ πιο άγριες. Η αστυνομία άνοιξε πολλές φορές αληθινά πυρά, ενώ σε συνεργασία με τις συμμορίες των υποστηρικτών της κυβέρνησης επιτίθονταν με μανία και πρωτοφανή βιαιότητα σε όποιον έβρισκαν στον δρόμο. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής μετράει πάνω από 10 νεκρούς διαδηλωτές, πάνω από 300 τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες. Παρά την σκληρότητα που επέδειξε το καθεστώς απέναντι στους εξεγερμένους, ο αγωνιζόμενος λαός κατάφερε να διώξει – κυριολεκτικά – από την χώρα τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα (τα αδέρφια του είχαν παραιτηθεί από την κυβέρνηση από τον Μάϊο) και να εισβάλει στην προεδρική και στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η κατάσταση στην Σρι Λάνκα δεν είναι η εικόνα μιας μακρινής χώρας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΔΝΤ και των μνημονίων έχουν φέρει την χώρα μας σε καθεστώς αποικίας χρέους. Οι ντόπιες μνημονιακές κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές-τοκογλύφους της ΕΕ, καταστρέφουν συνεχώς την ελληνική οικονομία, ταΐζουν μεγαλοεπιχειρηματίες, ξεπουλούν κάθε ίχνος δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες-αρπακτικά και επιχειρούν να καταργήσουν και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τις κοινωνικές ανάγκες, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, αλλά ανακαλύπτουν λεφτόδεντρα όταν έρχεται η στιγμή να ενισχύσουν την αστυνομία, όταν αγοράζουν νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς κλπ. Παράλληλα οικοδομούν μια τερατώδη μηχανή καταστολής και τρομοκρατίας απέναντι σε όποιον τολμήσει να αγωνιστεί απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.

Ως Επιτροπή Υπεράσπισης των 23 Φοιτητών εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Σρι Λάνκα. Εργαζόμενοι και νέοι όλου του κόσμου πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αγώνων που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο. Κάθε εξέγερση μας δείχνει τον δρόμο για τον δικό μας αγώνα και αποδεικνύει ότι καμία κυβέρνηση, καμία αστυνομία και κανένας στρατός δεν είναι άτρωτος. Εργαζόμενοι, φτωχοί, άνεργοι και νέοι έχουμε την δύναμη να παλέψουμε ενωμένοι για να τσακίσουμε τις βάρβαρες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και να ανατρέψουμε την λαομίσητη κυβέρνηση Μητσοτάκη.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ – ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΡΑΤΖΑΠΑΚΣΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ

  • ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ