Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

 


Τους επόμενους μήνες αναμένεται, σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες από παγκόσμιους οργανισμούς, ότι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όλου του κόσμου θα βρεθούν κάτω από το υποτυπώδες «όριο της φτώχειας», που είχε οριστεί διεθνώς εδώ και τόσα χρόνια. Μέχρι το τέλος της χρονιάς προβλέπεται, ότι περίπου 850 εκατ. άνθρωποι θα «ζουν» κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας (εδώ παρατηρείται μια εκτόξευση του αριθμού κατά 600 εκατ. μέσα σε διάστημα λίγων μηνών), χωρίς δηλαδή να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός όσων υποσιτίζονται θα αγγίξει τα 820 εκατ. Εκτός από τα ποσοστά ακραίας φτώχειας, φαίνεται ήδη από τώρα, ότι το σύνολο της παγκόσμιας εργατική τάξης (3,3 δισεκ.) θα ζει κατά μέσο όρο 5,5 δολάρια τη μέρα. Την στιγμή που ένας ετήσιος φόρος πλούτου, θα μπορούσε να αποδώσει 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δηλαδή αρκετά για να βγουν 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα από την φορολόγηση ενός και μόνο εκατομμυριούχου! 280 εκατ. εργαζόμενοι ζουν με 1,9 δολάρια τον μήνα, χώρες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά του covid-19 και μετανάστες  μένουν χωρίς σπίτια, εργασία και είδη πρώτης ανάγκης για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα μόνο καλύτερη δεν είναι. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα απέχει 35 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο που επικρατεί στην Ε.Ε θέτοντας την Ελλάδα προτελευταία (πριν την Βουλγαρία) σε κατά κεφαλήν εισόδημα και αγοραστική δύναμη. Ταυτόχρονα, με το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 μέχρι και σήμερα με τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, η πτώση των μισθών του Δημοσίου ανέρχεται στο 25,6%, βάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Άλλη μια μαύρη πρωτιά στην  Ε.Ε,  αφορά το ποσοστό  των εργαζομένων (46%) που ζουν υπό την στέρηση βασικών αγαθών. Ο δεκαετής οικονομικός στραγγαλισμός των μνημονίων και της λιτότητας, η ανεργία και η ακρίβεια έχουν σύμφωνα με τη Γ.Σ.Ε.Ε. έχουν οδηγήσει στην μείωση των δαπανών θέρμανσης κατά 74% και τα άλλα καταναλωτικά αγαθά στο 60%.

Τα νούμερα, δυστυχώς, λένε πολλά, δεν είναι απλά μια σειρά τυχαίων στατιστικών. Είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης, αντεργατικής και φιλοπόλεμης πολιτικής που ακολουθούν ξένες και ντόπιες ελίτ και κυβερνήσεις. Η παγκόσμια οικονομική κρίση θεριεύει και ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Καπιταλιστές και πλούσιοι, φορτώνουν αυτήν τους τη κρίση πάνω στις δικές μας πλάτες - ξανά και ξανά- με τις συνέπειες να γίνονται όλο και πιο θανατηφόρες για το σύνολο των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι ενδοιμπεριλιστικές συγκρούσεις και τα εγκλήματα των δυτικών ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ) μας έχουν φέρει ένα βήμα πριν την πυρηνική καταστροφή, η δίψα τους για κερδοσκοπία έχει γιγαντώσει την «κλιματική κρίση» σε σημείο που απειλεί την ζωή στον πλανήτη, ενώ οι ανταγωνισμοί μεταξύ τεράστιων μονοπωλίων έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του πληθωρισμού. Ήδη από τώρα, αλλάζει ριζικά τη ζωή της μέσης οικογένειας μετατρέποντας την επιβίωση σε μια καθημερινή μάχη ενάντια σε πλειστηριασμούς, διακοπές ρεύματος και έλλειψη φαγητού. 

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ολόκληρος ο μνημονιακός συρφετός εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν με μεγάλα λόγια και μικρά ξεροκόμματα. Σύμφωνα με αυτούς, οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για βενζίνη (13€) και ρεύμα (14€) «είναι το καλύτερο δυνατό ρεαλιστικά». Η υποτιθέμενη «αύξηση μισθού» (δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 4,5% ενώ ο η αύξηση του πληθωρισμού πλησίασε το 9,4 τον Απρίλιο) δεν φτάνει για να καλύψουμε ούτε τα ψώνια της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, πακτωλοί κρατικού χρήματος δίνονται σε Τράπεζες, επιχειρήσεις, αστυνομία και πολεμικούς εξοπλισμούς, -τίποτα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα- δείχνοντας ξεκάθαρα το ταξικό μίσος της κυβέρνησης.

Η μόνη εναλλακτική είναι οι αγώνες διαρκείας, η οργάνωση και η αλληλεγγύη μας ! Δεν θα αφήσουμε το 1% να μας κάνει στάχτη, δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της  ΝΔ να μας περιπαίζει και με τα ΜΑΤ να σαπίζει στο ξύλο φοιτητές και εργάτες. Εργαζόμενοι και νέοι οφείλουμε να χαράξουμε το δικό μας σχέδιο επιβίωσης, μέσα από τις δικές μας δομές και  τα δικά μας εργαλεία! Με επιτροπές, με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, τα σωματεία και τους συλλόγους μας, να υπερασπιστούμε στην πράξη τα δικαιώματα  και τα κεκτημένα μας!


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ