Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

 


Με κεντρικά συνθήματα όπως «Όχι στη συμφωνία με το ΔΝΤ», «Δεν πληρώνουμε καθάρματα», «Χρέος έχετε στο Λαό και όχι στο ΔΝΤ» και «Μη πληρώνετε το ΔΝΤ» χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Μπουένος Άϊρες στην Αργεντινή πριν από μερικές μέρες. Αφορμή για τον ξεσηκωμό των σωματείων και της νεολαίας στάθηκε η συμφωνία με το ΔΝΤ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αργεντινής, Φερνάντες, δήθεν με σκοπό να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας (57 δις δολάρια) και το ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων που πρέπει να καταβληθεί στις Η.Π.Α τον Μάρτιο. Η κατάσταση στην Αργεντινή έχει χειροτερεύσει δραματικά από το 2018, χρονιά όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του τότε πρωθυπουργού Μάκρι, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (13,1%, 06/20) και σημαντική αύξηση του ποσοστού φτώχειας (40,9% στις 06/20).

 

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται πάντα από ακραία κρατική καταστολή και αστυνομική αυθαιρεσία προκειμένου να παγιωθεί ένα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς. Περιστατικά ξυλοδαρμών, συλλήψεων, εξαφανίσεων ανθρώπων και βασανισμών σε κρατητήρια είναι συχνά φαινόμενα στην Αργεντινή, με τον αριθμό των κρατικών δολοφονιών να αυξάνεται σημαντικά την περίοδο της πανδημίας. Παρά αυτή την κατάσταση, οι αγώνες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης της Αργεντινής παραμένουν ανυποχώρητοι και διαρκείς. Αξιοσημείωτοι είναι και οι αγώνες και τα επίπεδα οργάνωσης των ανέργων και της νεολαίας.


Οι εξοντωτικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές ασκούνται εδώ και δεκαετίες στην Αργεντινή αλλά και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής,  οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αποικίες χρέους και προτεκτοράτα των ΗΠΑ. Αυτή η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ από τη δική μας χώρα. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έχουν κάνει  αιματηρές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σειρά από αντεργατικά μέτρα, τα οποία τσακίζουν τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, έχουν ξεπουλήσει-ιδιωτικοποιήσει μια σειρά από τομείς-κλειδιά της οικονομίας, διαλύουν οποιαδήποτε κοινωνική παροχή υπάρχει (εκπαίδευση,  υγεία,  ασφάλιση κλπ)  και  μας έχουν φορτώσει ένα δυσβάσταχτο χρέος το οποίο καλούνται να  πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. 

 

Χαιρετίζουμε τους μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες του αργεντίνικου λαού. Στον  δρόμο που χαράσσει η εργατική τάξη της Λ. Αμερικής να βαδίσουμε οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου για να αποτινάξουμε το ΔΝΤ και τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους που μας απειλούν με καταστροφή.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

  • ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ