Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

14+1 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟ 2021


Για άλλη μια χρονιά, η κυβέρνηση συνέχισε να αποδεικνύει τον νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό χαρακτήρα της. Επιστράτευσε με κάθε ευκαιρία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και λοιπούς μηχανισμούς καταστολής, επιδεικνύοντας ακραία βιαιότητα απέναντι σε αγωνιστές, διαδηλωτές, πρόσφυγες, ακόμη και ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. 

Η έξαρση της καταστολής και η οικοδόμηση ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε πρόκειται για εκτροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η βαθιά οικονομική κρίση, η οποία εντάθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας, ωθεί αστικές ελίτ και κυβέρνηση στην επιβολή ολοένα και πιο σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών, αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νόμων. Χέρι-χέρι με τα μέτρα αυτά, έρχεται και η ενίσχυση και η ασυδοσία των κρατικών μηχανισμών καταστολής, με σκοπό την εγγύηση της εφαρμογής των νόμων και των διατάξεων της κυβέρνησης χωρίς αντιδράσεις, αγώνες και αντίσταση εκ μέρους των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Ας δούμε λοιπόν 14+1 περιστατικά καταστολής που αντιμετωπίσαμε αυτήν την χρονιά:


1. Καταστολή σε φοιτητικές και πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις ενάντια στον νόμο-έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.


Ήδη σε μια από τις πρώτες διαδηλώσεις της χρονιάς, αυτή των φοιτητών στις 14/1, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ οργίασαν ξυλοκοπώντας, πετώντας δακρυγόνα και κρότου λάμψης στους διαδηλωτές. Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσει την διαδήλωση, οι διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν πραγματοποιώντας κανονικά πορεία. 


Η πορεία των φοιτητών ήταν ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Με διατάξεις που συμπεριλαμβάνουν ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ), διαγραφές φοιτητών, πανεπιστημιακή αστυνομία, κ.λπ, ο νόμος αυτός ήρθε να διασφαλίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, τον αποκλεισμό των παιδιών φτωχών οικογενειών από αυτή και την πλήρη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.




2. Ξυλοδαρμός και κράτηση 60χρονου.

Στις 10/2, σε μια ακόμη διαδήλωση ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα, τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν και να συλλάβουν 60χρονο, διότι διαμαρτυρήθηκε για τις βιαιοπραγίες της αστυνομίας απέναντι στους φοιτητές και τους νέους. Στη ΓΑΔΑ όπου κρατήθηκε για 30 ώρες, ο ηλικιωμένος ήρθε αντιμέτωπος με χυδαίες βρισιές, ειρωνείες, αλλά και τρικλοποδιές από τους αστυνομικούς. Μάλιστα, άργησε πάρα πολύ να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς του. 


3. Εισβολή των ΜΑΤ στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ.


Το μεσημέρι της Δευτέρας 22/2 στην Θεσσαλονίκη, άνδρες των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ εισέβαλαν στην πρυτανεία του ΑΠΘ η οποία τελούσε υπό κατάληψη, ως διαμαρτυρία ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Ξυλοκόπησαν βίαια φοιτητές, πέταξαν χημικά, προέβησαν ακόμη και σε δημόσιο βασανισμό. Απολογισμός της βίαιης εισβολής ήταν η σύλληψη 31 φοιτητών, οι οποίοι κρατήθηκαν στην ΓΑΔΘ κάτω από απάνθρωπες συνθήκες χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας. Το επόμενο πρωΐ η εισαγγελεία απήγγειλε σε όλους μια σειρά από ανυπόστατες κατηγορίες και καθένας τους φορτώθηκε με το εξοντωτικό πρόστιμο των 300 ευρώ.



4. Όργια καταστολής στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στις 5 και 6 Μάρτη, η αστυνομία επιτέθηκε με απίστευτη αγριότητα στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Με χημικά, κρότου λάμψης και αύρες οι δολοφονικές συμμορίες ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-ΟΠΚΕ απαγόρεψαν κάθε προσπάθεια συγκέντρωσης και διαδήλωσης ενώ προσήγαγαν τουλάχιστον 30 διαδηλωτές. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το απόγευμα του Σαββάτου τουλάχιστον 10 μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ εφόρμησαν στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα για να καταστείλουν …ένα πανό αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα!



5. Κρεσέντο βίας και καταστολής στη Νέα Σμύρνη.

Την Κυριακή 7/3 το μεσημέρι, αστυνομικοί τη ομάδας ΔΙΑΣ επέβαλαν άδικο πρόστιμο σε οικογένεια στην Νέα Σμύρνη, παρ’ όλο που τηρούσε όλα τα υγειονομικά μέτρα, με τον αστυνομικό να δικαιολογεί το πρόστιμο με ένα «γιατί έτσι θέλω». Όσοι εργαζόμενοι και νέοι προσπάθησαν να αντιδράσουν απέναντι σε αυτήν την άδικη επιβολή προστίμου, αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς με βίαιο ξυλοδαρμό και 11 άτομα συνελήφθησαν.


Το ίδιο απόγευμα, ακολούθησε συγκέντρωση και μαζική διαδήλωση από κατοίκους της Νέας Σμύρνης στην πλατεία όπου συνέβη το περιστατικό. Ομάδες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ προσπάθησαν να διαλύσουν την διαδήλωση με γκλομπ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης. 


Δύο ημέρες αργότερα, στις 9/3, ακολούθησε μαζικότατη πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή, μετρώντας πάνω από 10.000 διαδηλωτές. Οι συμμορίες ΜΑΤ - ΟΠΚΕ - ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν με απίστευτο μένος στη διαδήλωση ρίχνοντας τόνους χημικών και ξυλοκοπώντας αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 15 διαδηλωτών ενώ προχώρησαν και σε 10 συλλήψεις. Αποκορύφωμα της βαρβαρότητας των πραιτοριανών των Μητσοτάκη - Χρυσοχοΐδη ήταν η σύλληψη νεαρού μέσα σε πολυκατάστημα!



6. 2η και 3η απόπειρα εισβολής της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΘ για να καταστείλλει φοιτητές.

Σαν να μην έφτανε η πρώτη εισβολή των συμμοριών ΜΑΤ-ΟΠΚΕ-ΔΙΑΣ στο ΑΠΘ, η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο χώρο του πανεπιστημίου στις 8/3, όταν η πρυτανεία τελούσε ξανά υπό κατάληψη. Περικύκλωσαν το ίδρυμα για πάνω από δύο ημέρες, μπλοκάροντας εισόδους με κλούβες και μια αύρα, διακόπτοντας την κυκλοφορία στη μισή Θεσσαλονίκη, σχεδιάζοντας την δεύτερη εισβολή τους. Αυτό που απέτρεψε την ολοκλήρωση των σχεδίων τους ήταν η άμεση αντίδραση φοιτητών, νέων και εργαζομένων που οργάνωσαν άμεσα μια διαδήλωση αλληλεγγύης στους εγκλωβισμένους φοιτητές. 


Την Πέμπτη 11/3 τα ξημερώματα, η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο του πανεπιστημίου χωρίς καμία προειδοποίηση, για να εκκενώσει την κατηλλειμένη πρυτανεία. Οι φοιτητές είχαν ανακοινώσει πως αργότερα την ίδια ημέρα θα έληγε η κατάληψη της πρυτανείας, κάνοντας ουσιαστικά την εισβολή της αστυνομίας, όχι απλά αχρείαστη, αλλά επίδειξη δύναμης και εξουσίας. Άνδρες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ αλλά μέχρι και ΕΚΑΜ, για ακόμη μια φορά ξυλοκόπησαν φοιτητές και πραγματοποίησαν 33 προσαγωγές, 16 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις.



7. Απαγωγή και βασανισμός 21χρονου στην ΓΑΔΑ

Στις 10/3, σαν απόηχος του οργίου καταστολής στην Νέα Σμύρνη, ο 21χρονος Α.Π έπεσε θύμα απαγωγής από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής την ώρα που γυρνούσε σπίτι του, οι οποίοι μάλιστα τον έδεσαν με χειροπέδες και του φόρεσαν κουκούλα. Στην ΓΑΔΑ όπου μεταφέρθηκε, ο νεαρός βασανίστηκε τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Σύμφωνα με την καταγγελία του ίδιου, δεν του επιτρεπόταν να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του, ή ακόμη και να πιεί νερό. Οι μέθοδοι «ανάκρισης» που χρησιμοποίησαν οι πραιτοριανοί του Χρυσοχοΐδη θύμιζαν την περίοδο της Χούντας. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί στην κυριολεξία τον σακάτεψαν στο ξύλο: του έδεναν τις χειροπέδες τόσο σφιχτά που ένιωθε τα χέρια του να καίνε, τον χτυπούσαν ανελέητα σε όλο το σώμα μέχρι να ομολογήσει αυτά που δεν έκανε, και τον έβριζαν συνεχώς. Έφτασαν στο σημείο να του πουν δείχνοντάς του ένα παράθυρο ότι: «Αν θες να λυτρωθείς, δεν θα σε εµποδίσει κάποιος».



8. Ασφαλίτες έσπασαν χέρι 13χρονου.


Στις 2/4, στη Λάρισα, στα πλαίσια έρευνας της Δίωξης Ναρκωτικών, 7 ασφαλίτες με πολιτικά, περικύκλωσαν με φακούς μια παρέα 13χρονων παιδιών, ανακρίνοντάς τα με χυδαίες βρισιές και απειλές. Τα παιδιά, νομίζοντας πως πρόκειται για ληστεία ξεκίνησαν να τρέχουν, ενώ ένας ασφαλίτης έβαλε τρικλοποδιά σε ένα από τα παιδιά. Όταν το παιδί έπεσε κάτω, προσπαθώντας να το ακινητοποιήσουν με μία λαβή, οι συμμορίτες του Χρυσοχοΐδη του έσπασαν το χέρι. Παρά τις φωνές και τον πόνο του παιδιού, όχι μόνο δεν το πήγαν σε νοσοκομείο, αλλά το μετέφεραν στο τμήμα για ανάκριση. 



9. Ξυλοδαρμός 50χρονου στον Εύοσμο.


Στις 2/7, αστυνομικοί για άλλη μία φορά προέβησαν σε αποτρόπαια επίθεση, χωρίς καμία πραγματική αιτία. Όταν ένας 50χρονος οδηγός δεν σταμάτησε αμέσως σε έλεγχο των αστυνομικών, αυτοί του έκοψαν τον δρόμο με επικίνδυνο τρόπο, τον τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο και τον πέταξαν στην άσφαλτο. Μετά τον ξυλοκόπησαν για αρκετή ώρα, χωρίς ο ίδιος να δείξει κάποιο σημάδι αντίστασης ή βίαιης συμπεριφοράς. Με περίσσιο θράσος τον φόρτωσαν με πλαστά κατηγορητήρια περί «απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής».



10. Σύλληψη εργαζόμενης σε ΜΕΘ από άνδρες των ΜΑΤ.


Στις 6/7, δύο αστυνομικοί εισέβαλαν σε κλινική για να συλλάβουν εργαζόμενη, μετά από μήνυση συγγενή ασθενούς, επειδή δεν μπορούσε να του παρέχει συγκεκριμένα έγγραφα. Οι αστυνομικοί χωρίς καμία τήρηση μέτρων, χωρίς κανένα ένταλμα σύλληψης, εισέβαλαν σε αποστειρωμένο και απαγορευμένο χώρο (ΜΕΘ), θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους. 


Όταν η εργαζόμενη προσπάθησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς πως δεν μπορεί να αποχωρήσει από το πόστο της κατά βούληση και πως πρέπει να φροντίσει ανήλικο παιδί, αυτοί το εξέλαβαν ως αντίσταση και κάλεσαν ενισχύσεις. Έξι ακόμη αστυνομικοί έσπευσαν να βοηθήσουν δένοντας την εργαζόμενη πισθάγκωνα, και την μετέφεραν τελικά στο Α.Τ. Συντάγματος. Εκεί η εργαζόμενη κρατήθηκε επί 5ώρες, ώσπου να απελευθερωθεί μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της ΠΟΕΔΗΝ.


11. Ξυλοδαρμός κατοίκων των Κάτω Πατησίων.


Στις 9/7, οι συμμορίτες των ΜΑΤ διέλυσαν παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων στα Κάτω Πατήσια. Οι εξαγριωμένοι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ενάντια στην πρόσφατη δήλωση του δημάρχου της Αθήνας Μπακογιάννη, πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα στριμώχνονται σε κοντέινερ, χωρίς θέρμανση, εξαερισμό, κ.λπ.



12. Σύλληψη και απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε ταβέρνα στην Κρήτη.

Στις 10/7, αστυνομικοί εισέβαλαν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης, με σκοπό να συλλάβουν τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, διότι η μουσική ήταν πιο ψηλά από το επιτρεπόμενο όριο ντεσιμπέλ. Όταν πελάτες της ταβέρνας διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απρόκλητη βία, η αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις. Κουκουλοφόροι άντρες των ΟΠΚΕ, εισέβαλαν στη ταβέρνα και συνέλαβαν την γυναίκα του ιδιοκτήτη αλλά και έναν πελάτη. Αργότερα οι αστυνομικοί μίλησαν για βία εκ μέρους των θαμώνων του μαγαζιού.



13. Απρόκλητη επίθεση σε κατοίκους της Τήνου.

Στις 19/9, κάτοικοι της Τήνου είχαν συγκεντρωθεί στο χωριό Τριπόταμος, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον αυθαίρετο αποκλεισμό δρόμων που είχαν πραγματοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις στο νησί αλλά και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Τα ΜΑΤ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο security εταιρείας των ανεμογεννητριών, επιτέθηκαν βίαια στους συγκεντρωμένους, τραυματίζοντας 9 ανθρώπους. Ράμματα στο μάτι, μώλωπες και τραυματισμοί στα κεφάλια ήταν μερικά από τα τραύματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα θύματα της αστυνομικής καταστολής. 



14. Δολοφονία 18χρονου Ρομά από αστυνομικούς

Το Σάββατο 23/10 ο 18χρονος Ν. Σαμπάνης εκτελέστηκε στο Πέραμα από 7 αστυνομικούς που πυροβόλησαν 38(!) φορές, μετά το τέλος καταδίωξης που ξεκίνησε διότι δε σταμάτησε το αυτοκίνητό του για έλεγχο, ενώ ένας ακόμα επιβάτης 16 ετών τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.


Η επίσημη αναφορά της αστυνομίας που μιλάει για τραυματίες αστυνομικούς προκειμένου να δικαιολογήσει τον καταιγισμό πυροβολισμών απέναντι σε τρία άοπλα παιδιά γρήγορα αποδείχθηκε ψευδής και δείχνει έκδηλα την συγκάλυψη που απολαμβάνουν οι συμμορίτες της αστυνομίας από το αρχηγείο τους, την κυβέρνηση και τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ. Η στάση της κυβέρνησης ήταν η «ανθρώπινη και συμβολική» συμπαράσταση στους δολοφόνους από τον Τ. Θεοδωρικάκο και η επιβράβευση από τον Α. Γεωργιάδη λέγοντας ότι «έκαναν καλά τη δουλειά τους».


Στη διαδήλωση που καλέστηκε τη Δευτέρα 25/10 από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, οι ένστολοι δολοφόνοι του Μητσοτάκη ξυλοκόπησαν και «έπνιξαν» με χημικά τους διαδηλωτές για να επιβάλλουν ένα κλίμα τρομοκρατίας. Κάποιοι διαδηλωτές ποδοπατήθηκαν, χτυπήθηκαν με γκλόπ ενώ ήταν πεσμένοι στο οδόστρωμα και 5 κατέληξαν στο νοσοκομείο.


15. Εισβολή διμοιριών ΜΑΤ σε εργοστάσιο της Kavala Oil.


Από την Δευτέρα 20/12, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει τo κατειλημμένο εργοστάσιο της Kavala Oil, περιμένοντας εντολές να εισβάλλουν. Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το εργοστάσιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στις 80 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα εργατικά ατυχήματα. 


Το πρωΐ της Τρίτης 21/12, με εντολή της εταιρείας Energean και με παρουσία εισαγγελέα, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο εργοστάσιο, τραμπουκίζοντας, ξυλοκοπώντας και πετώντας δακρυγόνα και κρότου λάμψης στους εργαζόμενους. 17 εργαζόμενοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. 


Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα έξω από τα Δικαστήρια από αλληλέγγυους στους συλληφθέντες, η αστυνομία προέβη για ακόμη μία φορά σε ρίψη χημικών και ξυλοδαρμούς, τραυματίζοντας ένα άτομο αρκετά ώστε να χρειαστεί νοσηλεία.



Τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της με οποιοδήποτε κόστος. Μετατρέποντας την πανδημία σε ευκαιρία, τους τελευταίους 22 μήνες η κυβέρνηση έχει περάσει μια σειρά από νόμους-εκτρώματα, που κατακρεουργούν κάθε πολιτικό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, νόμος Χατζηδάκη, κ.λπ.). Ως συμπλήρωμα των αντεργατικών πολιτικών, απαραίτητη είναι η οικοδόμηση ενός Κράτους Έκτακτης Ανάγκης με την όξυνση της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας.


Είναι αλήθεια πως τους τελευταίους μήνες, ο ασφυκτικός κλοιός που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις απαγορεύσεις και την ανελέητη καταστολή, έχει κάπως χαλαρώσει, χωρίς να έχει σπάσει. Αυτή η αναδίπλωση είναι αποτέλεσμα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Από τον Νοέμβρη του 2020 σε επιμέρους πόλεις όπως και στα Γιάννενα (Πολυτεχνείο, απεργία 26 Νοέμβρη), την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη, τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και μέχρι τις μαζικές διαδηλώσεις στη Ν. Σμύρνη απέναντι στην κρατική τρομοκρατία.  


Η επίθεση των αστικών ελίτ και των κυβερνήσεων θα συνεχιστεί, και θα εντείνεται όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση. Μόνη λύση ενάντια σε αυτήν την κατάσταση είναι οι δικοί μας αγώνες, η αυτοοργάνωση σε χώρους δουλειάς, σε σχολές, σχολεία και γειτονιές. Με όπλο την αλληλεγγύη και τους αγώνες μας να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας ενάντια στα κέρδη τους!


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ