Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

10 «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ» ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟ 2021


Το 2021 φτάνει στο τέλος του και δυστυχώς ήταν μια ακόμα χρονιά που στοίχισε ακριβά στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Η εγκληματική κυβέρνησης της ΝΔ μέσα στην πανδημία δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Στην προσπάθειά της να πείσει τη κοινωνία πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους πάνω από 20.700 νεκρούς από covid, συχνά κατέληξε σε εξοργιστικές και ανορθολογικές δηλώσεις.

Παραθέτουμε λοιπόν 10 από τις πιο γελοίες και θρασύτατες δηλώσεις της που δείχνουν όχι μόνο την ανικανότητα αλλά και τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της στη διαχείριση της πανδημίας:


Μάρτιος 2021: Ο Υπουργός επικράτειας Γ. Γεραπετρίτης κάνει τη ντροπιαστική δήλωση πως: «Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ αντέχει.» Ενώ τόνισε πως: «Η αναμονή για ΜΕΘ είναι πολύ περιορισμένη και σύντομή. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα υπόλοιπα είναι οράματα που βλέπουν ορισμένοι». Οράματα μάλλον έβλεπε ο ίδιος καθώς το 80% των θανάτων από Covid εκείνη τη περίοδο ήταν εκτός ΜΕΘ όπως δείχνουν έρευνες.


Απρίλιος 2021: Διαρρέουν τμήματα από τα πρακτικά της περιβόητης επιτροπής λοιμωξιολόγων. Γίνεται φανερό πως αυτή η επιτροπή έπαιρνε έτοιμες αποφάσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τα νέα μέτρα. Οι «οδηγίες» του Γ. Γεραπετρίτη για τη χαλάρωση των μέτρων και του Α. Σκέρτσου για τα self-test αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Παρόλα αυτά, στα διαγγέλματα του ο Μητσοτάκης δεν παύει να επικαλείται την «επιστήμη και τη πρόοδο» ενάντια στη «καχυποψία και την άγνοια».


Απρίλιος 2021: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει με υπερηφάνεια 18 νέες ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου(Θεσσαλονίκη), «ξέχασε» όμως να αναφέρει πως δεν υπάρχει προσωπικό για τη στελέχωση τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών καταγγέλλει πως είναι αδύνατο να τεθούν ΜΕΘ σε λειτουργία με το λιγοστό ανειδίκευτο προσωπικό που υπάρχει  και τους συμβασιούχους που μέχρι να εγκλιματιστούν λήγει η σύμβαση τους.


Ιούλιος 2021: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 13.000 προαναγγέλλει το κλείσιμο νοσοκομείων. Βασιζόμενος πάντα στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του και όχι – αλίμονο – σε κάποιο επιστημονικό δεδομένο ισχυρίζεται πως αυτό που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι έχουμε νοσοκομεία 2 ταχυτήτων. Ότι κάποια δηλαδή επιβαρύνουν αντί να βοηθούν το ΕΣΥ. Έτσι είναι παράλογο, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, να απαιτούμε αξιοπρεπή νοσοκομεία σε κάθε πόλη και προσλήψεις στην υγεία. Αντ’ αυτού μια πιο αποτελεσματική και ρεαλιστική λύση είναι η σύμπραξη με τους κλινικάρχες δίνοντας υπέρογκες αποζημιώσεις. 


Αύγουστος 2021: Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει πως ενόψει του τέταρτου και πιο φονικού κύματος της πανδημίας θα πρέπει να ανακληθούν όλες οι άδειες των υγειονομικών προκειμένου να ριχθούν στη μάχη με τον «αόρατο εχθρό». Μετά από 19 μήνες πανδημίας οι εξουθενωμένοι υγειονομικοί βλέπουν να τους στερούνται οι λιγοστές μέρες άδειας στις οποίες θα μπορούσαν να αναπληρώσουν κάποιες δυνάμεις ώστε να καθυστερήσουν την κατάρρευσή τους. 


Οκτώβριος 2021: Ο Υπουργός Υγείας Πλεύρης, ανάμεσα στα χειροκροτήματα για τους ήρωες υγειονομικούς, δηλώνει πως δε θα γίνει καμία μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού και πως οι συμβάσεις των λίγων υγειονομικών που προσλήφθηκαν θα λήξουν τον Μάιο του 2022.


Οκτώβριος 2021: Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του δηλώνει ευθαρσώς πως δε πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown. Ακόμα και να υπάρξει τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς η κυβέρνηση είναι που αποφασίζει. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι νέο, από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση δε δίσταζε να αγνοήσει τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων όταν αυτές διαφωνούσαν με τα σχέδια αυτής και των πλουσίων.


Νοέμβριος 2021: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο του διάγγελμα κάνει λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων» καθώς ο μόνος λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο,  που οι νεκροί ξεπερνούν τους 18.000 είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μάλιστα παρά την «άρτια εκστρατεία» του(!). Το γεγονός όμως πως το 80% των θανάτων ήταν εκτός ΜΕΘ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, για άλλη μια φορά, παραλείπεται σκόπιμα από τον πρωθυπουργό.


Δεκέμβριος 2021: Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δίνει εγγράφως την οδηγία στα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε «περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80% ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο στις ΥΠΕ, με απόφαση του διοικητή του οικείου νοσοκομείου και του διοικητή της οικείας ΥΠΕ». Αυτό φυσικά συμβαίνει διότι δεν έχουν που να βάλουν τους ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση και έτσι χρησιμοποιούν μέχρι και τις χειρουργικές κλίνες.


Δεκέμβριος 2021: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το έδρανο της βουλής μετά από 2 σχεδόν χρόνια πανδημίας δηλώνει πως: «Δεν έχουμε κάποια ένδειξη πως οι άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς εντός ΜΕΘ». Όταν κάποιοι βουλευτές αντέδρασαν, τους ζήτησε να φέρουν μια έρευνα που να αποδεικνύει το αντίθετο. Όμως, μια τέτοια έρευνα βρισκόταν από τον Ιούνιο στο γραφείο του, την οποία μάλιστα συνέταξε ο βασικός του σύμβουλος για θέματα πανδημίας Σ. Τσιόδρας μαζί με τον Ν. Λύτρα.

Οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ έχουν αποδείξει ότι είναι άχρηστοι κι επικίνδυνοι. Με τους νεκρούς καθημερινά να ξεπερνούν τους 100 η κυβέρνηση κόβει από τον προϋπολογισμό του 2022 800 εκατ. από το ΕΣΥ ενώ δίνει 7,5 δις. για εξοπλισμούς. Μόνο τους μέλημα το πως θα ρίξουν την κρίση στις δικές μας πλάτες με το νέο κύμα ακρίβειας σε κάθε βασικό αγαθό να αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Η μόνη λύση βρίσκεται στους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας. Να παλέψουμε για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την γενναία ενίσχυση της δημόσιας υγείας.


ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ