Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ «ΚΑΙΝΕ» ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 


Οι φετινές πυρκαγιές έκαψαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια στρέμματα γης και κόστισαν τα σπίτια και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων. Έχει μεγάλη σημασία να αναδειχτούν οι τραγικές ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα και, κατά συνέπεια, η έλλειψη μέτρων προστασίας ενάντια στις πυρκαγιές. Τις τελευταίες δεκαετίες, όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις αδιαφορώντας πλήρως τις κοινωνικές ανάγκες έχουν μειώσει δραστικά τις δαπάνες για την Πυροσβεστική. Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών:

●Το προσωπικό της πυροσβεστικής αποτελείται μόλις από 12.000 μόνιμους, 2.500 πενταετούς θητείας, 2.500 εποχιακούς και 2.500 εθελοντές πυροσβέστες. Οι κενές θέσεις μόνιμων ανέρχονται στις 4.000 αφού, λόγω των Μνημονίων, οι προσλήψεις είναι δυσανάλογες με τις συνταξιοδοτήσεις στον δημόσιο τομέα.

●Από τα 3.500 εδαφικά οχήματα τα μισά χρησιμοποιούνται εδώ και 10-20 χρόνια, ενώ το 35% χρησιμοποιείται για πάνω από 20 χρόνια. Αυτά τα οχήματα παρουσιάζουν συχνά βλάβες λόγω της έλλειψης συντήρησης με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός υπηρεσίας.

●Από τα 17 εκατομμύρια προϋπολογισμό που ζήτησε η Πυροσβεστική για τη διεξαγωγή αντιπυρικών έργων δόθηκαν μόνο 1,7 και αυτά μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Συνολικά, μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την προστασία του 65% των δασικών εκτάσεων.

● Από τους 1.200 δασολόγους έχουν μείνει μόνο 500. Οι κενές οργανικές θέσεις ουδέποτε καλύφθηκαν με νέες προσλήψεις. Συνεπώς η επίβλεψη των δασικών περιοχών καθίσταται ελλιπής.

● Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της πυροσβεστικής θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας. Μάλιστα, το πρώτο αεροσκάφος θα παραληφθεί το 2025. Μέχρι τότε, ζήτω που...καήκαμε! 

Υπεύθυνη για αυτή τη κατάσταση είναι η κυβέρνηση που επιλέγει να χρηματοδοτεί μόνο την αστική ελίτ, τα ΜΜΕ και την αστυνομία. Παρά το αίτημα της Πυροσβεστικής για αύξηση στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση ήταν «απασχολημένη» με τη χρηματοδότηση των μηχανισμών καταστολής. Από το 2020 μέχρι και σήμερα, η ΕΛΑΣ μετράει 1.807 νέα οχήματα που θα αξιοποιηθούν για να καταστείλουν όποιον διαμαρτύρεται και αντιδρά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των α(χ)ρίστων.

Μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτήν τη βαρβαρότητα! Εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία με τους μαχητικούς αγώνες μας να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας στην πράξη. Να παλέψουμε για τη ζωή και την αξιοπρέπειάς μας, ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 


● ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

● ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

● ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ