Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 


Ξημερώματα Παρασκευής 20/08, 37 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία εγκλωβίστηκαν σε βραχονησίδα κοντά στη Λέρο, χωρίς νερό και τρόφιμα. Οι άτυχοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, παρέμειναν στο σημείο επί 14 ώρες. Παρά το γεγονός πως το Λιμεναρχείο γνώριζε από τα ξημερώματα για την κατάσταση τους, αρνιόταν να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης. Μάλιστα, ενώ σκάφος του Λιμενικού έφτασε στο σημείο δεν τους διέσωσε λόγω των «άσχημων καιρικών συνθηκών και του αέρα». Τελικά, οι πρόσφυγες διασώθηκαν αργά το βράδυ και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Κω. 

Κάθε χρόνο εκατοντάδες ζωές προσφύγων και μεταναστών κινδυνεύουν σοβαρά ή χάνονται. Είτε λόγω των κλειστών συνόρων που τους ωθούν σε απελπισμένες προσπάθειες να περάσουν στην χώρα, είτε λόγω των άθλιων συνθηκών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ  συνόρων και κυβερνήσεων και κανένας από τους υπαίτιους πολεμοχαρείς της Ε.Ε δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Οι ευθύνες βαραίνουν και τις ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ), οι οποίες για χρόνια ακολουθούν εγκληματικές πολιτικές στο προσφυγικό ζήτημα. Όχι απλά συντάσσονται υπέρ των πιο φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, Ε.Ε), δοξάζοντας το αιματοκύλισμα που προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά βάζουν και οι ίδιες έμπρακτα το «λιθαράκι τους». Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και χρηματοδοτούν ακατάπαυστα τους πολεμικούς εξοπλισμούς. 

Μόνο η νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την κτηνωδία. Μαζί με τα ταξικά μας αδέλφια, να αναπτύξουμε αγώνες και κινήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που γεννούν τα καραβάνια των μεταναστών και προσφύγων.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


● ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

● ΑΣΥΛΟ – ΧΑΡΤΙΑ – ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

● ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ