Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ: ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Στις 13 Ιουλίου 2021 δημοσιεύτηκε Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα με τίτλο «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΣΕ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ COVID-19»(βλέπε εδώ). Τα γεγονότα και τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση - μεταξύ των οποίων και το όργιο καταστολής τη 17 Νοέμβρη στα Ιωάννινα - επιβεβαιώνουν την όξυνση της αστυνομικής βίας και την κατάφωρη καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Όπως αναδεικνύεται και στην έκθεση, καθ’όλη τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν, η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπόλοιπος μνημονιακός συρφετός «παραβίασαν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας κατά το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η αστυνομία εκτελώντας με περίσσιο ζήλο τα σχέδια της κυβέρνησης προχώρησε σε ακραίες εκφάνσεις «κατάχρησης εξουσίας τις οποίες …. επιχείρησε να δικαιολογήσει στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας». Κυβέρνηση και μηχανισμοί καταστολής δεν δίστασαν να προβούν σε «αυθαίρετες συλλήψεις και ποινικοποίηση ειρηνικών διαδηλωτών/ριών, υπερασπιστών/ριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών πολιτικών κομμάτων». Οι αντιδραστικές τομές στην νομοθεσία είναι εξαιρετικά «επιζήμιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» (απαγόρευση διαδηλώσεων, νομοθεσία για τη χρήση καμερών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κ.α.) ενώ παράλληλα είναι προκλητικά έκδηλη «η ατιμωρησία για τα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τα οποία διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται και στα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη στα Ιωάννινα. Η σκληρή καταστολή που δέχτηκαν οι διαδηλωτές κατά την ειρηνική διαμαρτυρία, η καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους κατά την κράτηση τους και τα εξοντωτικά πρόστιμα αποτελούν χαρακτηριστικό περιστατικό κρατικής τρομοκρατίας της προηγούμενης περιόδου. Ιδιαίτερη μνεία στο συμβάν γίνεται και στο άρθρο με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ» (βλέπε εδώ

Η ανάδειξή των γεγονότων κρατικής καταστολής από διεθνείς οργανώσεις - όπως αυτή της Αμνηστίας - οφείλονται τόσο στις κραυγαλέα αυταρχικές απαγορεύσεις και την κρατική βία όσο και στην αντίδραση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Αποκορύφωμα αυτής της αντίδρασης ήταν οι διαδηλώσεις τη 17 Νοέμβρη και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Νέα Σμύρνη. Η επαγρύπνηση του κινήματος και η προετοιμασία του για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα επιθέσεων που έρχεται είναι κομβικής σημασίας για την υπεράσπιση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, η Επιτροπή Υπεράσπισης των 23 Διωκόμενων Φοιτητών προσπαθεί να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στη δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών αλλά και στην κινητοποίηση νέων, εργαζομένων και φτωχών ενάντια στην κρατική καταστολή και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ΝΔ.

Αδιαμφισβήτητα, είναι σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλουν δημόσια την άκρως αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ειδικά εφόσον επικαλούνται συγκεκριμένα συμβάντα (17 Νοέμβρη, Ν.Σμύρνη κτλ) που η κυβέρνηση, η αστυνομία και τα αργυρώνητα συστημικά ΜΜΕ πασχίζουν μετά μανίας να αποσιωπήσουν και να παραποιήσουν. Παρόλα αυτά, καμιά καταγγελία δεν επαρκεί για να μπει ένα φρένο στο αστυνομικό κράτος που λυσσασμένα οικοδομεί ο Μητσοτάκης και το σινάφι του. 

Ο μόνος τρόπος για να δώσουμε ένα τέλος στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης είναι οι ανυποχώρητοι αγώνες μας. Με την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωσή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στην Υγεία, την Εκπαίδευση, την Εργασία. 


 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


 ●ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 ●ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 ●ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ-ΟΠΚΕ-ΔΡΑΣΗ