Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Πριν περίπου 2 εβδομάδες υπογράφηκε η εκεχειρία που έδωσε τέλος στην επί 11 ημέρες ωμή σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές «δυνάμεις κατοχής». Το Ισραήλ αναγκάστηκε να υπογράψει την συμφωνία πρώτον, λόγω της διεθνούς πίεσης των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων και δεύτερον, λόγω της σθεναρότητας της παλαιστινιακής αντίστασης. Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη όμως δεν έχει σταματήσει πραγματικά.
Η σύγχρονη ιστορία μας έχει δείξει ότι όποιος έχει τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής, είναι ο κυρίαρχος του κόσμου. Αυτή όμως η κυριαρχία στην παγκόσμια σκακιέρα χτίζεται εδώ και δεκαετίες πάνω στο αίμα των λαών της περιοχής, με βόμβες, διωγμούς και εκτελέσεις. Το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ δημιουργήθηκε με τις ευλογίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης (κυρίως των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας), εξοπλίστηκε και στηρίχθηκε από αυτές σε κάθε πόλεμο, έγκλημα, σφαγή των αραβικών λαών. Προφανώς οι ιμπεριαλιστές δεν είχαν (ούτε έχουν) την παραμικρή έγνοια για τον εβραϊκό λαό. Πάντα προσδοκούσαν την δημιουργία ενός κράτους – χωροφύλακα στη Μέση Ανατολή, που θα στήριζε όλους τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς για τον έλεγχο (άμεσο ή έμμεσο) της ευρύτερης περιοχής. Αυτόν τον ρόλο παίζει πρόθυμα μέχρι και σήμερα το Ισραήλ.
Η αναπόφευκτη και βαθιά οικονομική κρίση που ξέσπασε από τις αρχές του 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τελικά και ένας από τους λόγους που η επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού δεν θα σταματήσει εδώ. Στα πλαίσια της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα το σύστημα, της όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και της αναβίωσης πολεμικών συγκρούσεων σε όλον τον πλανήτη, ένα είναι σίγουρο: στον βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού, η Παλαιστίνη και η Μ. Ανατολή, αργά ή γρήγορα θα αποτελέσουν ξανά ένα από τα βασικά πεδία συγκρούσεων και πολέμων των ιμπεριαλιστών. Οι ΗΠΑ απειλούνται από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και σίγουρα δεν θα της επιτρέψουν να τις ξεπεράσει και να κατακτήσει την θέση του Νο1 στην παγκόσμια ιεραρχία. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό το αν θα καταφέρει να μπλοκάρει το σχέδιο της Κίνας για έναν νέο εμπορικό δρόμο, έναν νέο «δρόμο του μεταξιού» που περνά από την Μ. Ανατολή και καταλήγει (μέσω των Βαλκανίων και της Ελλάδας) στην Ευρώπη. 
Ο κίνδυνος του πολέμου μεγαλώνει και μοιάζει να έρχεται όλο και πιο κοντά και στην δική μας χώρα. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη σε όλες τις σφαγές και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών και του Ισραήλ στη Μ. Ανατολή. Κάνει συμφωνίες με τους σφαγείς των ΗΠΑ, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και σε έναν «πρόθυμο» υπερασπιστή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Ο επόμενος που θα κληθεί να σταματήσει τον «δρόμο του μεταξιού» θα είναι ο ελληνικός λαός. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μπλοκάρουν τα σχέδια της Κίνας στη Μ. Ανατολή, μια ολόκληρη χώρα, η Συρία, μετατράπηκε σε καμένη γη, ένας λαός αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα του και να ζήσει την κόλαση της προσφυγιάς και δεκάδες χιλιάδες έχασαν την ζωή τους. Σε μια επερχόμενη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, αυτοί που θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα ενός πολέμου θα είναι για άλλη μια φορά οι αδύναμοι της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό αλλά και να ανατρέψουμε τις πολεμοκάπηλες κυβερνήσεις και τα πολεμικά σφαγεία που μας ετοιμάζουν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ!