Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

 

Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Πιστή στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, θέλει να γράψει το εργατικό δίκαιο από την αρχή, υπέρ των εργοδοτών, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί και υπερασπίζεται. Μεταξύ άλλων, με αυτό το νομοσχέδιο οι νεοφιλελεύθεροι «βάζουν χέρι» στις άδειες και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για απολύσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κατήργησε την υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες, έρχεται να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της ακυρότητας μιας απόλυσης. Μέχρι σήμερα, ο εργαζόμενος μπορούσε να καταγγείλει ως άκυρη την απόλυσή του εάν αυτή δεν κοινοποιούταν εγγράφως και εάν δεν καταβαλλόταν η αποζημίωση απόλυσης. Αν κρινόταν άκυρη, ο εργοδότης υποχρεούταν να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο και να του καταβάλλει τους μισθούς από την ημέρα απόλυσης μέχρι και την ημέρα επαναπρόσληψης (μισθοί υπερημερίας). Το νομοσχέδιο – έκτρωμα «βγάζει λάδι» τους εργοδότες, υποχρεώνοντάς τους απλώς σε μια πενιχρή  αποζημίωση. Επιπλέον, με το άρθρο 65 δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης έως και 4 μήνες μετά και εφ’ όσων τηρήσει αυτό το χρονικό όριο η απόλυση δεν μπορεί να καταγγελθεί από τον εργαζόμενο ως άκυρη. Μάλιστα, η αποζημίωση μπορεί να είναι μειωμένη έως και 10%. Σε αυτή την περίπτωση ανάβει  το πράσινο φως στα αστικά δικαστήρια, σε περίπτωση αγωγής του εργαζόμενου,  να εκδικάζουν  μόνο την συμπλήρωση της αποζημίωσης του και όχι την επαναπρόσληψή του. Στην ουσία τους, τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου ενισχύουν τον δεσποτισμό και το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να απολύει όποτε και όποιον θέλει, χωρίς συνέπειες, και μάλιστα να μην του καταβάλλει τις ανάλογες αποζημιώσεις.

Στο στόχαστρο της ΝΔ μπαίνουν και οι άδειες των εργαζομένων. Στο άρθρο 60, ορίζεται ότι οι ετήσιες κανονικές άδειες θα μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να μην καταβάλλονται στο τρέχον έτος, αλλά ο εργοδότης έχει τη δικαιοδοσία να τις καταβάλλει το επόμενο έτος, εντός του πρώτου τριμήνου. Έτσι, αυτό το «έκτακτο μέτρο» που επιβλήθηκε μέσα στην πανδημία γίνεται μόνιμο προς όφελος των εργοδοτών, που δεν θα χρειάζεται να καταβάλλουν το επίδομα αδείας και τις υπολειπόμενες μέρες άδειας έως το τέλος του έτους.

Είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Το εργατικό δίκαιο γράφτηκε με σκληρούς ταξικούς αγώνες και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να το υπερασπιστούμε.


ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


●ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

●ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

●ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ