Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

 

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ 


Μαζί με την κατάργηση του 8ώρου, την απαγόρευση των απεργιών και την αύξηση των (απλήρωτων) υπερωριών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να θεσμοθετήσει την κυριακάτικη εργασία και να την γενικεύσει σε όλους κλάδους/επιχειρήσεις, με το εργατοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Η κυριακάτικη αργία, μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους και κεκτημένο αγώνων παγκοσμίως, πλέον θα εξαρτάται από τις ορέξεις του κάθε εργοδότη.

Σύμφωνα με το άρθρο 62 του νομοσχεδίου, αίρεται η απαγόρευση της κυριακάτικης εργασίας και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις των κλάδων :
-μεταφοράς προσώπων ή πραγμάτων παντός είδους και των συνδεόμενων με αυτές επιχειρήσεις αποστολής, φόρτωσης – εκφόρτωσης και υπηρεσιών courier
-επισκευής και συντήρησης μεταφορικών μέσων, βουλκανιζατέρ, πρατηρίων διανομής βενζίνης και γκαράζ 
-παραγωγής μετασχηματισμού και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, φωταερίου, ατμού ή ατομικής ενεργείας
-τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και λήψης κινηματογραφικών ταινιών
-παραγωγής υγειονομικών ή νοσηλευτικών υλικών
-κέντρων διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως
-παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού
-εφοδιαστικής αλυσίδας ("logistics")
-κέντρων δεδομένων ("data centers")
-παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών
-παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων
-φύλαξης (security)
Με αυτό το μέτρο οι εργοδότες θα μπορούν, μονομερώς και χωρίς καμία διαβούλευση με εργατικά σωματεία, να υποχρεώνουν τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν Κυριακές και αργίες. 

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην 7ήμερη εργασία και την περαιτέρω εξόντωση των εργαζομένων. Θυσιάζει κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου. Μετατρέπει τον εργαζόμενο σε έρμαιο της εργοδοσίας, που θα δουλεύει  και θα αμείβεται, όταν, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης. Μόνη απάντηση σε όποιον τολμήσει να αντιδράσει απέναντι στα αντεργατικά σχέδιά της είναι η απόλυση, το ξύλο, οι συλλήψεις και τα πρόστιμα. 

Μετά από έναν χρόνο ανικανότητας και εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, μετά από έναν χρόνο ασύστολης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, οι ξεδιάντροποι της κυβέρνησης ζητάνε και τα ρέστα. Σύμφωνα με το σχέδιο τους, εργαζόμενοι και νεολαία θα ξεπληρώσουμε τις «ελεημοσύνες» της Ε.Ε και του λεγόμενου «ταμείου ανάπτυξης» που καταχράστηκαν κεφάλαιο και ιδιώτες. Θα πληρώσουμε τα χρέη τους για άλλη μια φορά με 10ωρα και 12ωρα, με δουλειά 7 στα 7, χωρίς αμοιβές και χωρίς δικαιώματα. 

Είναι χρέος μας να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα και την υποτίμηση των ζωών και της αξιοπρέπειάς μας. Με μαζικούς αγώνες σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτονιά, με επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να παλέψουμε για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη!


ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


•ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

•ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

•ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ