Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ


Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα πλήρως αντεργατικό νομοσχέδιο που στοχεύει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σκλάβους. Στο όνομα του δήθεν «εκσυγχρονισμού» και της «απελευθέρωσης της εργατικής νομοθεσίας από αγκυλώσεις του παρελθόντος», ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης έρχεται να φρενάρει και να πετάξει στην άκρη οποιαδήποτε προσπάθεια για συλλογική διεκδίκηση βελτίωσης τον όρων δουλειάς των εργαζομένων μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ακόμα και την κήρυξη απεργίας. Με μια σειρά από άρθρα, οι ά(χ)ριστοι απαξιώνουν εντελώς τη συνδικαλιστική δράση, προσπαθώντας να την ποινικοποιήσουν. Πιο αναλυτικά:

    Με βάση το άρθρο 82, θεσπίζεται το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε), στο οποίο τα σωματεία υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένα. Σε αντίθετη περίπτωση, αφενός οποιαδήποτε προσπάθεια για σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε) κι αφετέρου η κήρυξη απεργίας, κρίνονται παράνομες(!). Έτσι το κράτος επιδιώκει τόσο την άσκηση ελέγχου στα συνδικαλιστικά όργανα, όσο και το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και τη στοχοποίησή τους.

    Τα άρθρα 85 και 86, πατώντας στο κόκκινο χαλί που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Αχτσιόγλου (αναγκαίος αριθμός για να προκηρυχτεί απεργία είναι το 50+1% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών), νομιμοποιούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιστώντας την υποχρεωτική. Κατ’ επέκταση, η ζωντανή λειτουργία των σωματείων με τις διά ζώσης συνελεύσεις τίθεται υπό αμφισβήτηση με τις «τηλε-συνελεύσεις», στις οποίες η ταυτοπροσωπία του μέλους και η μυστικότητα της ψήφου δεν διασφαλίζονται.

    Με το άρθρο 87, περιορίζεται σημαντικά η προστασία των μελών της διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον κίνδυνο απόλυσης. Ταυτόχρονα, μειώνονται κι οι μέρες συνδικαλιστικής άδειας που δικαιούνται τα μέλη της διοίκησης.

Τέλος, με άλλα άρθρα του αντιδραστικού νομοσχεδίου θέλουν να θεσπίσουν μέτρα όπως: την υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη για απεργία πολύ νωρίτερα από ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στο 40% του συνόλου των εργαζομένων και την περαιτέρω προστασία στους απεργοσπάστες με το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη για διακοπή της απεργίας σε οποιαδήποτε «άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ΝΔ θέλει να απαγορεύσει τις απεργίες.

Στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τους «ημέτερους» επιχειρηματίες, οι νεοφιλελεύθεροι όχι μόνο τους χαρίζουν λεφτά με το τσουβάλι, αλλά θέλουν να κάνουν νόμο την αυθαιρεσία των εργοδοτών. Με το χτύπημα στο συνδικαλισμό και στα σωματεία, θέλουν να μας βυθίσουν στην ατομικοποίηση και στην εξαθλίωση, κάνοντάς μας έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών. Ποινικοποιώντας το δικαίωμα στην απεργία ο Μητσοτάκης μας γυρνάει έναν αιώνα πίσω.

Εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντεπιτεθούμε στην κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Με τους ανυποχώρητους αγώνες μας, να φρενάρουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την διατήρηση και ενίσχυση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.


ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


●ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
●ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
●ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ