Τρίτη 25 Μαΐου 2021

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 8ΩΡΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΑ-ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ



Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων, με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» της εργασίας, έχει καταθέσει και πρόκειται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα που θα τσακίσει τα βασικότερα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με τις επιταγές του ΣΕΒ και της ΕΕ, μεταξύ άλλων θα χτυπήσει και το ωράριο εργασίας των εργαζομένων.

Με τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή την παράκαμψη των συλλογικών διαδικασιών των σωματείων και μόνο με βάση τη «συμφωνία – απειλή απόλυσης» μεταξύ εργαζομένου – εργοδότη, το ωράριο εργασίας θα μπορεί να παρατείνεται έως και 2 ώρες παραπάνω την ημέρα, να φτάνει δηλαδή τις 10 ώρες. Οι επιπλέον ώρες δεν θα πληρώνονται αλλά θα δίνονται σε έξτρα άδειες ή ρεπό, χωρίς να διευκρινίζεται ποιος θα αποφασίζει το πότε θα δοθούν. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των υπερωριών και χωρίς την ανάλογη αύξηση σε Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα θα οδηγήσει ουσιαστικά σε μείωση του μισθού.

Επιπλέον, το αντεργατικό νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο και το πιο φτωχοποιημένο κομμάτι των εργαζομένων, τους μερικώς απασχολούμενους. Σύμφωνα με το άρθρο 56, ο εργοδότης θα μπορεί να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει 4 ώρες παραπάνω την ημέρα ακόμα και σε μη συνεχόμενο ωράριο. Έτσι η ελαστικοποίηση της εργασίας θα ενταθεί κι ο εργαζόμενος θα βρίσκεται συνεχώς stand by για χάρη των κερδών του εργοδότη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού διαχειρίστηκε την πανδημία με ΜΑΤ, πρόστιμα και απαγορεύσεις, τιμωρεί τους «τεμπέληδες εργαζόμενους» με ωράρια – λάστιχο, απληρωσιά, αφήνοντάς τους απροστάτευτους απέναντι στους εργοδότες. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πρόκειται να κάνει τη ζωή των εργαζομένων μια κόλαση, ακόμα χειρότερη από αυτή που ήδη ζουν. Με τους ανυποχώρητους αγώνες μας, να μπλοκάρουμε την ψήφισή του και να παλέψουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια!


ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


●ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
●ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
●ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ