Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

 


Οι νέες ισραηλινές επιθέσεις απέναντι στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 248 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Εκτός των βομβιστικών επιθέσεων, οι Παλαιστίνιοι της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με τις βάρβαρες συνθήκες ζωής που τους έχει επιβάλλει το Ισραήλ, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν μόνο με συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Η περιοχή περιτριγυρίζεται από ένα φράχτη με κάμερες, drones, F-16 και ελικόπτερα Apache που απαγορεύουν στους Παλαιστίνιους να επεκταθούν εκτός ορίων. Πρόκειται για αιχμαλωσία 2 εκ. ανθρώπων μόλις σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε συνθήκες υποσιτισμού και έλλειψης πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα, πολεμικά πλοία απαγορεύουν στους Παλαιστίνιους ψαράδες να ανοιχτούν πέρα από τα 6 μίλια προκειμένου να ψαρέψουν, επιτρέποντας τους να ανοίγονται μόνο σε μολυσμένα νερά. Όσον αφορά την κτηνοτροφία, αγροκτήματα έχουν γίνει στάχτη και έχει κοπεί η πρόσβαση σε ζωοτροφές απειλώντας με εξάντληση τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν σχεδόν την μοναδική πηγή σίτισης. Ένας στους δύο Παλαιστίνιους της Γάζας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα δύο τρίτα των κατοίκων εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους. Το γλυκό νερό είναι δυσεύρετο, καθώς το Ισραήλ έχει κλέψει ή έχει καταστρέψει όλους τους υδροφορείς και τα εργοστάσια αφαλάτωσης, τροφοδοτώντας τους σωλήνες με αλμυρό μολυσμένο νερό. Άλλες βασικές υποδομές τη χώρας καταστρέφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς γίνονται ο κύριος στόχος των ισραηλινών βομβιστικών επιθέσεων. Το 80% του χρόνου, οι κάτοικοι της Γάζας, το περνάν στο σκοτάδι, διότι 6 από τις 10 γραμμές ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί. Επιπλέον, η ανεργία φθάνει το 50%, με την ανεργία των νέων να βρίσκεται στο 64,6%.

Οι Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους απέναντι στην ισραηλινή καταπίεση. Όλοι οι λαοί του κόσμου πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτόν τον αγώνα και να παλέψουμε ενάντια στις κυβερνήσεις που στηρίζουν τις αιματηρές επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ. 


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ!