Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

ΧΙΛΗ: ΝΕΚΡΟΣ 27ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ – ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ


Στις 5 Φεβρουαρίου, στην πόλη Πανγκιπούλι της Χιλής, ο  27χρονος ζογκλέρ, Φρανσίσκο Μαρτίνες Ρομέρο – γνωστός για τη στήριξη που παρείχε στα κινήματα της φυλής των Μαπούτσε– έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού. To «τρομερό έγκλημα» που του κόστισε τη ζωή ήταν ότι αρνήθηκε να δείξει τα στοιχεία του σε έλεγχο που του έγινε(!) Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον νεαρό έξι φορές ενώ συνέχιζε με μανία να πυροβολεί ακόμη και όταν το θύμα βρισκόταν ήδη ανυπεράσπιστο στο έδαφος, με τις τελευταίες σφαίρες να τον βρίσκουν στην καρδιά και το κεφάλι! Η αστυνομία, φυσικά, έσπευσε να χαρακτηρίσει αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία ως «νόμιμη άμυνα»…

Μέσα σε λίγες ώρες, η νεολαία και οι εργαζόμενοι της πόλης, βγήκαν μαζικά στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Σαντιάγο, επίσης προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας απαιτώντας τον αφοπλισμό των καραμπινιέρων και την τιμωρία του δολοφόνου. Η αστυνομία, απάντησε με αύρες, ξύλο και δακρυγόνα. Ακόμα και στην κηδεία του θύματος οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με αύρες και χημικά ώστε να διαλύσουν την πομπή και να διασκορπίσουν τους εκατοντάδες νέους, εργαζόμενους και φτωχούς που ήθελαν να τιμήσουν το νεκρό!




Η οργή του Χιλιανού λαού που προκάλεσε την παγκόσμια κοινωνική κατακραυγή, ανάγκασε την κυβέρνηση Πινιέρα να συλλάβει τον αστυνομικό και να ξεκινήσει η διαδικασία μιας υποτυπώδους έρευνας η οποία, φυσικά (όπως και πάμπολλες αντίστοιχες) θα παρακωλύεται και θα κωλυσιεργεί. Παρά τα αδιάψευστα στοιχεία (μαρτυρίες, βίντεο νεκροψία κτλ.) η εισαγγελία έδωσε περιθώριο  τεσσάρων μηνών στην αστυνομία για να ολοκληρώσει την έρευνα και να οριστεί η δίκη…

Τα κροκοδείλια δάκρυα του Δημάρχου της πόλης και του Υπουργού Εσωτερικών Ροντρίγκο Δελγάδο δεν φτάνουν για να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της ούλτρα νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα από την χούντα του Πινοσέτ. Άλλωστε, μέσα σε λίγες μέρες η Εισαγγελία επικαλούμενη αναχρονιστικά νομοθετήματα, που είναι βαμμένα με το αίμα των χιλιανών εργαζομένων και των Μαπούτσε, χαρακτήρισε το γεγονός ως «απλή ανθρωποκτονία», ζητώντας απλά τον «κατ 'οίκον περιορισμό» του θύτη μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Πέντε μέρες μετά τη δολοφονία, το Εφετείο της Βαλδίβιας, στα νότια της χώρας, αποφάσισε εκ νέου να μειώσει το προληπτικό μέτρο του κατ 'οίκον περιορισμού αφήνοντας τον δολοφόνο-αστυνομικό πλήρως ελεύθερο, με μοναδική υποχρέωση την εμφάνιση του ανά δεκαπενθήμερο στο τμήμα και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα!

Τα περιστατικά ωμής βίας και καταστολής, η απόλυτη ελευθερία και ατιμωρησία των αστυνομικών δεν είναι καινούρια φαινόμενα για τους δρόμους της Χιλής. Πάνω από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το χέρι αστυνομικού, πολλές γυναίκες έχουν βιαστεί, βασανιστεί  και δολοφονηθεί, εκατοντάδες έχουν μείνει ανάπηροι μετά από ξυλοδαρμούς ή τα πυρά των καραμπινιέρων και άλλων σωμάτων της αστυνομίας. Η κυβέρνηση Πινιέρα επικυρώνει και επικαιροποιεί την αναλγησία των καραμπινιέρων με ένα σωρό χουντικού τύπου νομοσχέδια που στόχο έχουν το τσάκισμα των αγώνων, των απεργιών και των εξεγέρσεων του χιλιανού λαού. Ακόμα και ο έλεγχος ταυτοποίησης δεν είναι πρόσφατο μέτρο, ούτε έχει κάποια σχέση με την πανδημία αλλά έχει νομοθετηθεί από το 2016 με σκοπό τον περιορισμό και το φακέλωμα των αγωνιστών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.

Η μεγαλειώδης πολύμηνη εργατική-λαϊκή εξέγερση που πυροδοτήθηκε από το νεολαιίστικο κίνημα των φοιτητών και των μαθητών το 2019 δεν έχει σβήσει – ακόμα και μετά την ιστορικής σημασίας νίκη του κινήματος και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο χιλιανός λαός συνεχίζει να  δίνει έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην οξυμένη κρατική καταστολή, στα μέτρα λιτότητας, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και συνολικά ενάντια στην δικτατορικού τύπου διακυβέρνηση του Πινιέρα.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να οικοδομήσει και αυτή ένα σκληρό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης για να τσακίσει τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύει την αστυνομία ξοδεύοντας μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού σε προσλήψεις αστυνομικών και εξοπλισμούς. H κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει σωρηδόν χουντοαπαγορεύσεις, αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα και αντιμετωπίζει και αυτή τους εργαζόμενους, τους νέους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τρομοκρατία και καταστολή–  ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και εξοντωτικά πρόστιμα!

Ως Επιτροπή Υπεράσπισης των 23 Διωκόμενων Φοιτητών, στεκόμαστε ολόπλευρα αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα του λαού της Χιλής και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου αστυνομικού. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο χιλιανός λαός!


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ