Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

ENHMEΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΕΝΑΣ ΑΝΕΜΕΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΑ 500 ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ





    Στις 15/1, ο Μητσοτάκης συγκάλεσε την ολομέλεια της Βουλής, προς ενημέρωση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας. Όπως αποδείχθηκε ήταν μια ακόμα επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το πόσο «επιτυχημένα» αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 
    Σε μια ομιλία, πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, ο Μητσοτάκης παρουσίασε μια εξωραϊσμένη κατάσταση ερμηνεύοντας πίνακες και νούμερα κατά το δοκούν. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, σε ένα κρεσέντο θράσους και αλαζονείας, έσπευσε να μοιράσει ευθύνες στους πάντες, εκτός φυσικά από τον ίδιο και το επιτελείο του.

Για τους εμβολιασμούς ο Μητσοτάκης είπε:  «Η  χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς»… Λίγο αργότερα αυτοαναιρήθηκε αποκαλύπτοντας ότι: «Σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που έχουμε προγραμματίσει… Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αριθμό εμβολίων που θα παραδώσουν».

    Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύεται πλέον κανείς είτε να παρακολουθήσει, είτε να πιστέψει οτιδήποτε από το κυβερνητικό αφήγημα.  Για  να μπορέσει πάντως κάποιος στοιχειωδώς να προσεγγίσει την πραγματικότητα, όσον αφορά το θέμα της επάρκειας των εμβολίων, θα πρέπει να λάβει υπόψη του – όχι τα λεγόμενα της κυβέρνησης– αλλά τουλάχιστον κάποια στοιχεία: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 95% των εμβολίων  που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, περιορίστηκε σε 10 χώρες. Οπότε τα εμβόλια κατανέμονται ανισομερώς με κριτήριο  το πόσο φτωχή ή πλούσια είναι μια χώρα και το κυνήγι του κέρδους από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιριών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην Ελλάδα έχουμε και το φαινόμενο των «αρίστων» της κυβέρνησης και ενός ακόμη συρφετού στο κοντινό πολιτικό ή και συγγενικό της περιβάλλον που έτρεξαν να εμβολιαστούν πρώτοι…

    Τέλος, το «success story» της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολίων που μιλάει για 2 εκατομμύρια εμβόλια το μήνα ενώ έχει περάσει ήδη ένα μήνας και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε καν οι άνω των 85 χρονών, προφανώς, μπερδεύει την κυβερνητική προπαγάνδα με την πραγματικότητα… Για τους «αρίστους της ΝΔ» όταν η πραγματικότητα δεν συμμορφώνεται με την κυβερνητική προπαγάνδα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…!

• Για το ΕΣΥ: «αυτή η Κυβέρνηση έκανε προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας! Αυτή η Κυβέρνηση ενίσχυσε τα νοσοκομεία!...το σύνολο του Προϋπολογισμού του 2021 για την υγεία είναι 4,3 δισεκατομμύρια». 
    Η κυβέρνηση έχει εξαιρετικά επιλεκτική μνήμη... Ξεχνάει ότι δεν έχει προχωρήσει σε προσλήψεις. Ίσα-Ίσα οι θέσεις εργασίας που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας έχουν μειωθεί κατά 2.252 από το 2019. Ξεχνάει ότι χρωστάει ακόμα εφημερίες σε υγειονομικούς. Ξεχνάει ότι τους τιμωρεί με ΕΔΕ επειδή κόλλησαν κορονοϊό και αναφέρθηκαν δημόσια στις ελλείψεις του ΕΣΥ. Ξεχνάει ότι στον προϋπολογισμό του 2021 μείωσαν τις δαπάνες για την Υγεία κατά 600εκ.

• Για τους θανάτους: «Είμαστε η πέμπτη καλύτερη ή λιγότερο κακή χώρα στο επίπεδο των θανάτων με πεντακόσιους δέκα οκτώ συμπολίτες μας ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού»

    Από την άλλη, σύμφωνα με τον Bloomberg, η Ελλάδα είναι μια από τις χειρότερες χώρες για να ζεις στην πανδημία. Το γεγονός επίσης ότι έχουμε ξεπεράσει την Κίνα σε απόλυτο αριθμό θανάτων, δεν φαίνεται να συγκινεί τον πρωθυπουργό. Είναι εξαιρετικά σύνηθες για την κυβέρνηση να  κάνει επιλεκτική χρήση ερευνών κατά πως τη συμφέρει, ακόμα και να παραποιεί στοιχεία σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Τέλος –μιας και το φετίχ της κυβέρνησης με τις λίστες δεν έχει όριο– θα μπορούσε να αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ποια θέση βρισκόμαστε στη λίστα με τις χώρες που πρόκειται να παρουσιάσουν για το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση;


Γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη λίστα κάνουμε πρωταθλητισμό με την ύφεση να πλησιάζει ή και να ξεπερνάει το 10%.

    Συνεχίζοντας σημείωσε πώς «Η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι σε αρκετούς …Οι γιατροί αποφασίζουν τη διασωλήνωση ή όχι των ασθενών. Το επιχείρημα που ακούγεται και στο οποίο αναφέρεται και η αντιπολίτευση θα είχε βάση αν υπήρχαν αιτήματα ασθενών να χρειάζονται εντατική και να μην υπήρχε κρεβάτι. Αυτό όμως δεν συνέβη».

    Και εδώ η πραγματικότητα, αλλά και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Για μία ακόμη φορά, ο Μητσοτάκης καλύπτοντας τον Κοντοζαμάνη και την κατάπτυστη δήλωση του προ ολίγων ημερών (βλέπε σχετική ανακοίνωση εδώ)   επιμένει ότι σε τελική ανάλυση για τους θανάτους φταίνε οι γιατροί και οι ασθενείς! Η κυβέρνηση πάλι αποποιείται των ευθυνών της που δεν έκανε το παραμικρό για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Για την συνεργασία με τους ειδικούς όσο αφορά το άνοιγμα του τουρισμού: «Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών… κατά γράμμα». Η κυβέρνηση παριστάνει πώς ακολουθεί τις υποδείξεις των ειδικών. Βέβαια αυτό που κάνει είναι πάντα αυτό που την συμφέρει. Αν δεν τη συμφέρει μπορεί να «αδειάσει» τους ειδικούς ανενόχλητα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

 1) «Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες» (3/6, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής)– η κυβέρνηση ετοιμάστηκε πυρετωδώς για την τουριστική περίοδο, ποντάροντας στο κουτσό άλογο του τουρισμού για την «ανάκαμψη της οικονομίας» και… απέτυχε παταγωδώς.

2) «έχουμε χτυπήσει τα καμπανάκια. Αυξάνονται και τα κρούσματα που ανακαλύπτονται στις πύλες εισόδου αλλά και τα εσωτερικά κρούσματα» (μέσα Ιουλίου, Μάριος Λαζανάς, μέλος της Επιτροπής)– η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προσλήψεις υγειονομικών, ούτε σε δημιουργία νέων ΜΕΘ.

3) «Πριν από 10 ημέρες η επιτροπή απέρριψε το αίτημα για αύξηση της πληρότητας των πλοίων.» (αρχές Αυγούστου, Χάρης Θεοχάρης) καθώς και πολλές άλλες. Μέσα σε 24 ώρες, ο ίδιος ο Χ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας κατά 85% λέγοντας το περιβόητο: «Δεν υπάρχει θέμα με την πληρότητα στα πλοία… Δεν είναι επικίνδυνος ο συνωστισμός για 2-3 ώρες στα πλοία»(!)

Για το άνοιγμα της αγοράς, μας καθησύχασε ότι «Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε ευτυχώς καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Και  αυτό το σχετικό δελτίο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο δίνει συνολικά τα στοιχεία για την απασχόληση το 2020, όπου μάλιστα εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο, είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη ότι η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έδωσε πάνω και πέρα από οποιαδήποτε άλλη πολιτική προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, είναι μια πολιτική η οποία μέχρι σήμερα φαίνεται τουλάχιστον να αποδίδει»

    Οι πάνω από 1εκ. άνεργοι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αναστολή που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά ανά πάσα στιγμή είναι η ζωντανή απόδειξη της πλήρης αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας και όσους απολύονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ από τους 1.181.296 εγγεγραμμένους άνεργους (27.862 περισσότεροι από τον Νοέμβριο του 2020) επιδοτούνται μόνο οι 202.504…(!)

    Όμως το αποκορύφωμα της τιμωρητικής λογικής σε αυτήν την ομιλία από την πλευρά του πρωθυπουργού ήταν όταν προανήγγειλε την αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ, «για να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με τρίτο κύμα της πανδημίας»! Την ανακοίνωση για αύξηση των προστίμων, ο ίδιος ο Μητσοτάκης με εντολή… Μητσοτάκη,  την πήρε πίσω λίγο αργότερα – βέβαια προσωρινά και δοκιμαστικά – μετά την κατακραυγή. Η αστυνομία, άλλωστε, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ήδη προσπαθεί να εξαθλιώσει οικονομικά τους εργαζόμενους και τους νέους επιβάλλοντας τους έως και 900 ευρώ πρόστιμο, όπως έγινε με τους 23 φοιτητές την ημέρα του Πολυτεχνείου.



    Ζητήματα όπως αντεργατικά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πτωχευτικός κώδικας, ανεργία, φτώχεια… ούτε που αναφέρθηκαν. Το λόγο για αυτά, μάλλον, έχουν μόνο οι πραιτοριανοί των Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη που απαντάνε με ξύλο, συλλήψεις και εξοντωτικά πρόστιμα σε όποιον διαμαρτύρεται και διεκδικεί. 

    Η «επικοινωνιακή» διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με την κρατική βία και την καταστολή, τείνουν να γίνουν καθεστώς. Η «άριστοι» της ΝΔ δίνουν αφειδώς λεφτά σε εξοπλισμό για την ενίσχυση της αστυνομίας και τα κόβουν από την Υγεία. Αδιαφορούν για τις ΜΕΘ και τις αντικαθιστούν με τα ΜΑΤ και με Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

    Φτάνει πια! Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σε αυτούς που παίζουν με τις ζωές μας. Να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, για μια πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την διαγραφή των προστίμων και την άμεση παύση όλων των διώξεων.


Να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα για
ΨΩΜΙ–ΥΓΕΙΑ–ΠΑΙΔΕΙΑ–ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ