Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Από τις 3/8/2021 που ψηφίστηκε ο νόμος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μέχρι και σήμερα, ο κλάδος των εκπαιδευτικών δίνει μια μάχη διαρκείας ενάντια στην αξιολόγηση και την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Ο κλάδος επί 3 συνεχόμενα χρόνια έχει κατάφερε να σταθεί όρθιος συνεχίζοντας τις αποχές – απεργίες (α-α) και τις στάσεις εργασίας, απέναντι στην ατομική αξιολόγηση με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής.

Στις 15/3 μετά από τις τελευταίες αποφάσεις των δικαστηρίων ακολουθεί ένα ακόμα δικαστικό πραξικόπημα της Κυβέρνησης της ΝΔ, που κηρύσσει τις α-α της ΔΟΕ παράνομες και καταχρηστικές και της ΟΛΜΕ παράνομες. Με το αρ.4242/2021 οι α-α θα κηρύσσονται προκαταβολικά παράνομες πριν καν γίνουν, καθώς χαρακτηρίζονται ως πολιτικές απεργίες απέναντι σε νόμους που έχουν ψηφιστεί και εμποδίζεται η εφαρμογή τους. Για όποιον εκπαιδευτικό τολμήσει να απεργήσει θα ακολουθήσουν ποινές και καθαιρέσεις, με την απειλή ακόμα και χρηματικής ποινής των 6.000 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης. Αυτός ο νόμος χουντικής έμπνευσης καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία ( άρθρο 23).

Μετά από την απόφαση του υπουργείου παιδείας να στείλει για άλλη μια φορά την ΟΛΜΕ στα δικαστήρια για να ακυρώσει την α-α, όλες οι ομοσπονδίες ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει μια νέα α-α, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικοί και να μην κηρυχθεί παράνομη. Όμως την ίδια στιγμή που γίνονται οι μεγαλύτερες συνελεύσεις σε συμμετοχή και οι μεγαλύτερες απεργίες, οι παρατάξεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ΔΟΕ-ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ-ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΠΕΚ-ΔΗΣΥ) προσπαθούν να υποσκάψουν και να προδώσουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Από την μια η ΔΟΕ υποχωρεί σε ένα κρεσέντο «υπευθυνότητας» και «νομιμοφροσύνης» απέναντι σε μια Χούντα(!). Από την άλλη η ΟΛΜΕ μετά την τελευταία Γ.Σ των προέδρων (9/3), όπου πάρθηκε ομόφωνα η προκήρυξη της α-α, δεν φρόντισε να είναι έτοιμα τα διαδικαστικά για να την προκηρύξουν άμεσα. Όταν εν τέλη την κήρυξαν δεν έστειλε τη δήλωση συμμετοχής στις ΕΛΜΕ με αποτέλεσμα και να μείνουν ακάλυπτοι οι εκπαιδευτικοί και να βγει η απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη προκαταβολικά. Στην συνέχεια αυτές οι δυνάμεις με αρωγό αυτή τη φορά την ΑΣΕ(ΚΚΕ), δεν επαναπροκηρύξουν άμεσα την επόμενη απεργία.

Οι αξιολογήσεις είναι το πρώτο βήμα για μια σειρά επιθέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, που έχει ξεκινήσει ήδη με το νόμο του Πιερακκάκη. Το μεγάλο φοιτητικό κίνημα που προηγήθηκε και οι αντιδράσεις που σίγουρα θα υπάρξουν απέναντι στο νομοσχέδιο «Νέο Λύκειο», που πετάει την πλειοψηφία των μαθητών εκτός εκπαίδευσης, αποδεικνύει την καθολική απόρριψη αυτών των πολιτικών. Είναι η ίδια πολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων που μας πετάει στο περιθώρια και ευθύνεται για τους χιλιάδες νεκρούς στο ΕΣΥ, το έγκλημα στα Τέμπη, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και αμέτρητα ακόμα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα.

Η μόνη παράνομη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ , που κυβερνά με συνεχή πραξικοπήματα και καταπατά διαρκώς την λαϊκή βούληση. Δεν είναι οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να συμμορφωθούν, επειδή γνωρίζουν ότι επιβολή της αξιολόγησης θα σήμαινε μια μεγάλη ήττα. Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση η μόνη λύση είναι η συνέχιση του αγώνα των εκπαιδευτικών και το χτίσιμο μιας ενότητας, ώστεξεπεραστούν οι διαιρέσεις και η απογοήτευση που σπέρνει με την καταστολή η κυβέρνηση και διαιωνίζει η αστική και σταλινική γραφειοκρατία. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές να δώσουν έναν συντονισμένο και ανυποχώρητο αγώνα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

· ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ

· ΑΜΕΣΗ ΕΦΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

· ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ